Dekkarikirjailijan kotiin murtauduttiin: "Olen kaikesta velkaa murtautujalle" - Viihde - Ilta-Sanomat

Dekkarikirjailijan kotiin murtauduttiin: "Olen kaikesta velkaa murtautujalle"

Brittiläisestä Peter Jamesista tuli dekkaristi, kun hänen asuntoonsa murtauduttiin. Nyt hän kulkee poliisipartion mukana viikottain.

Sattuma on näytellyt Peter Jamesin elämässä suurta roolia. Työskennellessään nuorena televisiokanavan lähettinä Kanadassa Peter James pääsi tuuraamaan sairastapauksen vuoksi käsikirjoittajaa ja sai uuden ammatin.­

4.10.2014 19:00

Vuonna 1981 brittiläinen televisiokäsikirjoittaja Peter James oli juuri mennyt naimisiin ja kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa, kun hänen asuntoonsa murtauduttiin. Komisario näki pöydällä Jamesin romaanin ja tarjosi apua, jos kirjailija joskus tarvitsisi työssään poliisiin neuvoja.

- Tästä poliisista ja hänen vaimostaan ja minun vaimostani tuli ystäviä, ja kiinnostuin valtavasti poliisin työstä. Loppujen lopuksi murto oli hyvä asia. Olen kaikesta velkaa tälle murtautujalle, Peter James nauraa.

Peter Jamesin mielestä missään ei näe enemmän elämää kuin poliisin työssä. Yhtenä aamuna poliisi saattaa käydä talossa, jossa vauva on kuollut, kaksi tuntia myöhemmin hän kohtaa vanhan ihmisen, joka on ryöstetty ja seuraavaksi vastassa on perheväkivallan uhri.

- Kuljen poliisipartion kyydissä melkein joka viikko yrittääkseni ymmärtää ja elää poliisin työtä. Yritän oppia näkemään eri näkökulmista: miten uhrista tuli uhri, miten rikollisesta tuli rikollinen ja miten he reagoivat tapahtumiin.

- Välillä näen reissuista painajaisia. Kaikkein kauhein näkemäni tapaus oli nainen, jonka molemmat silmät oli puhkottu. Olen myös nähnyt vanhan naisen, joka oli tappanut itsensä muovipussilla ja virunut asunnossaan niin kauan, että hänen kissansa olivat alkaneet syödä emäntänsä ruumista.

Jo 14 miljoonaa myytyä dekkaria

Dekkareita taustoittaakseen Peter James on ollut läsnä 23:ssa ruumiinavauksessa. Taustatyö on ollut kuitenkin kaiken arvoista.

- Jatkan työn raskaudesta huolimatta, sillä minua kiinnostavat vauhti, vaara ja ihmisen luonne. Kirjoittaminen on myös yksinäistä. Pidän poliisikierroksen tuomasta kontrastista.

Peter Jamesin Roy Grace -sarjan dekkareita on myyty yli 14 miljoonaa kappaletta. Viime viikolla ilmestyi suomeksi kirjasarjan yhdeksäs osa,Kuoleman kello käy. Dekkari kertoo brightonilaisessa kartanossa tapahtuvasta murhasta ja antiikkiesineiden ryöstöstä.

- Halusin kirjoittaa antiikkibisneksestä, koska Brighton on ollut Britannian antiikkikeskus sata vuotta. Jos haluaisi suunnitella täydellisen paikan rikokselle, se olisi Brighton, koska se on meren rannalla, ja sieltä pääsee 50 minuutissa Lontooseen.

Suomikin mainitaan uusimmassa dekkarissa.

Päähenkilön esikuvana hyvä ystävä

Dekkarisarjan päähenkilö Roy Grace muistuttaa paljon Peter Jamesin ystävää komisario Dave Gayloria. Ystävä tietää olevansa päähenkilön esikuva ja nauttii siitä. Hän lukee Peter Jamesin käsikirjoitukset etukäteen ja tarkistaa faktat.

- Dave ei tosin näytä samalta kuin Roy, eikä hänen vaimonsa ole kadonnut kuten Roy Gracen.

Vuonna 2005 ensimmäisen dekkarinsa tehnyt Peter James julkaisee dekkarin vuodessa. Lontoon Notting Hillissä asuva kirjailija kirjoittaa joka ilta kuudesta kymmeneen, juo samalla martinin ja polttaa tupakkaa.

- Musiikki on olennainen osa kirjoitusprosessia. Ensimmäisiä sivuja kirjoittaessani kuuntelen jazzia, keskellä kirjaa kuuntelen Dire Straitsia ja viimeiset sata sivua oopperaa. Mozartin Figaron häät on suosikkini.

Äiti ja sisko kuninkaallisten pukijoita

Kohteliaasta herrasmiehestä huokuu, että hän ei ole kasvanut ihan tavallisessa perheessä. Peter Jamesin äiti Cornelia James suunnitteli kuningatar Elisabet II:n käsineet tämän häihin ja aina sen jälkeenkin. Sisar Genevieve jatkaa kuninkaallisten pukijana.

- Lapsuudessani 50-luvulla keskiluokkaiset naiset eivät käyneet töissä. Häpesin äitiäni. Ajattelin, että kunpa hän ei kävisi töissä. Mutta äidin esimerkin seurauksena olen aina kirjoittanut vahvoista naisista.

Lopuksi on pakko kerjätä pieni juonipaljastus. Kaikki peterjamesinsa lukeneet nimittäin palavat halusta tietää, mitä James aikoo tehdä Roy Gracen kadonneelle vaimolle. Löytyykö hän vielä?

- Jos kerron sinulle, minun pitää tappaa sinut! James nauraa.

Sitten seuraa paljastus.

- Mutta vakavasti puhuen, vaimon tarina ei ole vielä päättynyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?