Viihde

Sota Asterixista isän ja tyttären välillä päättyi

Julkaistu:

Suomessakin huippusuositun Asterix-sarjakuvan piirtäjä Albert Uderzo on tehnyt vuosien riidanpidon jälkeen sovinnon tyttärensä kanssa.
Ranskalainen 87-vuotias Uderzo ilmoitti perjantaina päässeensä sovintoon tyttärensä kanssa vuosia kestäneestä oikeustaistelusta.

- Olemme yhdistäneet voimamme jälleen ja pyyhimme pöydän puhtaaksi vanhoista kaunoista, ilmoittivat Uderzo ja hänen tyttärensä Sylvie yhteisessä tiedotteessa.

Samalla he ilmoittivat luopuvansa kaikista oikeustoimista toisiaan vastaan.

Asterixin yhdessä käsikirjoittaja Rene Goscinnyn kanssa 1959 luonut Uderzo oli syyttänyt tytärtään ja tämän aviomiestä elämäntyönsä varastamisesta.

Kiista juontuu vuodelta 2007, jolloin pariskunta erotettiin Asterix-sarjakuvan oikeuksia hallitsevan yhtiön johdosta. Oikeudet siirtyivät yhtiölle Goscinnyn kuoltua 1977.

Vuonna 2008 Asterix myytiin ranskalaiselle Hachette-kustantamolle. Uderzon tytär vastusti myyntiä.

Hän nostikin pian oikeuskanteen väittäen isänsä tulleen hyväksikäytetyksi muiden taholta, jotka halusivat käsiinsä tuottoisan sarjakuvan oikeudet.

Uderzo vastasi joulukuussa omalla oikeuskanteella syyttäen tytärtään "henkisestä väkivallasta" ja todeten "tarpeeksi on tarpeeksi".

Isä ja tytär päätyivät sopuun perjantaina sen jälkeen, kun pariisilainen oikeusistuin oli katsonut, ettei Uderzoa ollut hyväksikäytetty Asterixin myynnin yhteydessä.

- Sopuratkaisu on hyvä. Mitä muuta voin todeta? huomautti Sylvie Uderzo AFP:lle.

35:ttä Asterix-albumia on myyty maailmanlaajuisesti huimat 352 miljoonaa kappaletta. Se on käännetty yli 110 kielelle ja murteelle.

Uusin albumi Asterix ja piktit ilmestyi viime lokakuussa. Sen käsikirjoitti Jean-Yves Ferri ja piirsi Didier Conrad. Albumi on ensimmäinen, jonka teossa ei ollut mukana Asterixin alkuperäisiä luojia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt