Viihde

ABC:n tahaton moka päätyi kirjaan - katso kuvat

Julkaistu:

Savumuikku kannattaa kirjoittaa kynä keskellä kieltä.
"Kukkivalla syyspervolla ruukussa" vuonna 2013 breikannut helsinkiläinen valtiotieteen maisteri ja tietokirjailija ja kirjaimellisesti kieroontunut toimittaja Miska Rantanen on julkaissut jatko-osan.

"Kaikki ranteet auki" ammentaa samasta ruukusta tai lähteestä kuin syyspervo eli toimittajien ja muiden tekstintekijöiden tahattomista, mutta kohtalokkaista töppäyksistä.

Riemullinen vahingonilo leimaa kirjaa kiireestä kantapäähän.Rantanen ihmettelee, että vaikka ihminen osaa lentää kuuhun ja rakentaa korkean talon, on virheettömän tekstin tuottaminen liki mahdoton ajatus. Aina siihen pyritään, mutta harva pääsee perille - siis ei kuuhun.

Ja vaikka kirjaimet menisivät joten kuten oikein, jotain tahottoman, mutta vietävän hauskaa voi tapahtua silti.

- Kirjaan on koottu kirjallisen viestinnän tähtihetkiä, jotka ovat menneet jollain tapaa pieleen, Rantanen kertoo.

Mokat ja kämmit, lipsahdukset ja lapsukset on dokumentoitu vastaanpanemattomasti valokuvilla. Kuvat pyrkivät olemaan aitoja ja spontaaneja, ei tekemällä tehtyjä lavastuksia tai kuvamontaaseja.

Tekstuaalisia mokia riittää ilman että niitä pitää tekemällä tehdä.

Esipuheessa Rantanen omistaa opuksena kiireisille mainosnikkareille  ja "otsasuonet pullistellen heippalappua rustaaville kerrostalokyttääjille".

Kerrostalojen ilmoitustauluilta Rantanen onkin korjannut hyvän, joskin kitkerän makuisen, jopa sapekkaan sadon. Tavallisen suomalaisen runosuoli alkaa kummallisesti pulputa, kun ohimosuolessa pullistelee.

Yksikin väärä kirjain oikeassa paikassa tai oikea kirjain väärässä paikassa voi olla kohtalokas viestin ymmärtämisen kannalta. Tämä ei olisi ongelma, ellei myös väärinymmärtäminen olisi ymmärtämistä ja joskus voi olla vaikea tietää, onko ymmärtänyt oikein väärin vai väärin oikein.

Esimerkiksi kauppiaan tarjoama herkullinen, suussa sulava savumuikku saa aivan eri merkityksen, jos myyntijulisteeseen on muikku-sanan keskelle uinut vahingossa vieras l-konsonantti. Silloin lopputulema on sama kuin ärrävikaisen lapsen puhuessa innostuneesta muurahaisista eli murkuista.

- Onko mitään väliä, kumpia kauppias myy, Rantanen kysyy ja vastaa omasta puolestaan:

- No, ehkä jotain.Tiesittekö muuten, että seitsemän kymmenestä lomarakentajasta päätyy hirteen? Se on nyt tutkittu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Tuoreimmat