Marco Bjurström tuohtui uudesta kokkiohjelmasta: "Sivistymätöntä käytöstä!" - Viihde - Ilta-Sanomat

Marco Bjurström tuohtui uudesta kokkiohjelmasta: "Sivistymätöntä käytöstä!"

Kokki Akseli Herlevin käytös JIMin uudessa Haasta Hans -ohjelmassa sai Marco Bjurströmin tuohtumaan.

Julkaistu: 9.9.2014 22:38

Yrittäjä Marco Bjurström koki ikävän yllätyksen, kun hän katseli maanantai-iltana televisiosta JIM-kanavan Haasta Hans -kokkausohjelman jaksoa, jossa hän oli itse ystävineen kilpailemassa.

Bjurström sekä ystävänsä ja työtoverinsa Ritva Enäkoski ja Meikku Ilander valmistivat ohjelmassa kolmen ruokalajin menun teemalla intialainen katukeittiö, ja huippukokki Hans Välimäki improvisoi samoista raaka-aineista teeman mukaisen oman menunsa. Tämän jälkeen tuomaristo arvosteli annokset tietämättä kuka mitäkin kokkasi. Jakson voittajaksi julistettiin Hans Välimäki puhtaasti 3-0.

Pian ohjelman esittämisen jälkeen Bjurström julkaisi Facebook-sivuillaan tulikivenkatkuisen tilityksen:

"Hyväntahtoiset ja hyväuskoiset amatöörit kutsutaan kisaamaan hauskaan kokkiohjelmaan Suomen arvostetuinta keittiömestaria vastaan. Mikä on palkinto? "Arvovaltainen" tuomaristo ei erota dippiä keitosta (ei ketsuppia tai sinappiakaan suoraan purtilosta syödä) ja sylkee ruokaa suustaan... Varmasti oikea mies voitti, mutta mulle tuli todella paha mieli varsinkin Akseli Herlevin käytöksestä. Kiitti vaan, kun tuhosit kaiken sen tunnelman, mitä koko ohjelma oli rakennettu. Luulen, että ei ole ihan helppoa pyytää esim. Meikkua enää koskaan mihinkään ohjelmaan mukaan.

Tuomareiden käytös harmitti

IS tavoitti Bjurstömin, joka kertoi kuulleensa tuomareiden arvostelut ruoka-annoksista ensimmäisen kerran vasta televisiolähetyksestä. Kuvausten aikana kilpailijat eivät niitä kuulleet. Hän oli pettynyt tuomareiden ja erityisesti Akseli Herlevin käytökseen ruoka-annosten arvosteluvaiheessa.

- Se oli aika sivistymätöntä käytöstä, etenkin kun arvosteltavina on ei työkseen ruokaa tekeviä ihmisiä, joiden mielestä oli kiva päästä kokeilemaan tällaiseen ohjelmaan.  Ei tietenkään kaikki ruoka voi olla yhtä hyvää, mutta se miten asiat sanotaan, on tärkeää, Bjurström sanoi.

- Tämä oli nyt tuotantoyhtiönkin puolesta vähän huonosti hoidettu juttu: nyt vasta tv:stä kuulimme tuomarien kommentit. Ohjelman tekohetkellä kuulimme vain tuloksen, ei lainkaan perusteluja, Bjurtström kritisoi.

Erityisesti Meikun valmistama jälkiruoka sai tuomareilta kovaa kritiikkiä. Ulkonäkö hurmasi tuomarit, mutta ruokaa maistettuaan Herlevi sylki ruoan servettiin, pomppasi tuolistaan ja viskasi servetin lattialle sadattelujen säestyksellä.

- Hyvä ettei Herlevi oksentanut pöytään! Bjurström päivitteli ammattikokin käytöstä.

- MasterChefissä ja muissa kokkiohjelmissa sentään saa itse viedä annokset tuomareille ja vastata heille. Nyt esimerkiksi alkuruoissa Herlevi luuli dippiä keitoksi, eikä me voitu edes korjata asiaa.

Bjurstöm sanoi olevansa erityisen loukkaantunut ystäviensä puolesta, jotka eivät ole julkisuuden henkilöitä kuten hän itse.

- Periaatteessa noin ei vaan saa tehdä, huonoon käytökseen on puututtava. Ainakaan minä en suostu siihen, että ystäviäni solvataan, Bjurström puhisi.

"Emme arvostele ihmisiä vaan ruokaa"

IS tavoitti myös Akseli Herlevin kommentoimaan asiaa.

- Kysehän on viihdeohjelmasta. Meillä tuomareilla ei ollut hajuakaan, kuka on ruoat tehnyt, emme saaneet olla edes samassa rakennuksessa, kun ruokia tehtiin, Herlevi selvensi.

Hän ei halunnut pyydellä anteeksi käytöstään tai kielenkäyttöään.

- Me ei missään nimessä arvostella ihmisiä vaan ruokaa. Mutta sitä mieltä oltiin ja ollaan yhä. Olen ammattikokki ja minulla on tapana antaa palaute suoraan. Ja meidän reaktiot ovat spontaaneja heti ruoan maistelun jälkeen, Herlevi sanoi.

JIMin Haasta Hans -ohjelmassa julkisuudesta tutut kokkausharrastajat loihtivat ammattikokin valmennuksessa kolmen ruokalajin menun, jonka he toteuttavat studiossa itse kahden ystävänsä toimiessa apukokkeina. Viereisessä keittiöpisteessä huippukokki Hans Välimäen pitää improvisoida samoista raaka-aineista niin ikään kolmen ruokalajin menu valitun teeman mukaisesti. Aikaa menun kokkaamiseen on yksi tunti. Tämän jälkeen kolme tuomaria, Glorian ruoka&viini -lehden ruoka- ja ravintolatoimittaja Outi Väisänen, Köökistä kajahtaa -blogin kirjoittaja Maija Männistö ja Suomen ensimmäisen Top Chef -ohjelman voittaja Akseli Herlevi, arvostelevat ruokalajit tietämättä kuka on valmistanut mitäkin. Lopuksi julistetaan voittaja ruokalaji kerrallaan. Kilpailijat saavat sitä paremmat palkinnot, mitä useammassa ruokalajissa he voittavat Hans Välimäen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?