Brittinäyttelijä Ralph Fiennes ei haikaile Hollywoodin perään: "Se on raaka maailma" - Viihde - Ilta-Sanomat

Brittinäyttelijä Ralph Fiennes ei haikaile Hollywoodin perään: "Se on raaka maailma"

Näyttelijä ja ohjaaja Ralph Fiennes ei inspiroidu Hollywoodista. Suomeen hän haluaisi pienille elokuvajuhlille.

6.9.2014 8:11

Ralph Fiennes, 51, on mies monien roolien takaa. Brittinäyttelijä muistetaan parhaiten elokuvista Schindlerin lista, Englantilainen potilas, Bond-elokuva 007 Skyfall ja neljästä Harry Potter -leffasta, joissa hän oli kauhistuttava lordi Voldemort.

Monilahjakkuus on ryhtynyt myös ohjaajaksi. Ensimmäinen työ oliWilliam Shakespearen Coriolanus, ja tällä hetkellä Suomen elokuvateattereissa pyörii kirjailija Charles Dickensin salaisesta rakkaudesta kertova The Invisible Woman - kielletty rakkaus.

- Olin lukenut Dickensiltä vain yhden kirjan. Minulle lähetettiin käsikirjoitus, jota oli luonnosteltu The Invisible Woman -kirjasta. En tiennyt mitään Dickensin suhteesta Nellyyn. Minua kosketti Dickensin kiinnostava elämä, mutta vielä enemmän naisen matka. Se, kuinka hänet oli laitettu tähän asemaan, mitä valintoja hän teki ja kuinka asialleen omistautunut hän oli, Fiennes kertoo IS:lle puhelimitse Italiasta A Bigger Splash -elokuvan kuvauksista.

- Oli vaikea näytellä ja ohjata yhtä aikaa. Olen tehnyt sen kerran aikaisemmin. Siinä ammentaa itsensä tyhjiin.

- Dickens on fantastinen rooli näyttelijälle. Hän on täynnä ristiriitoja ja energiaa. Minulle tarjottiin toista näyttelijää, mutta lopulta löysin itseni. Näyttelijä sisälläni rakastui osaan. Nyt haluaisin kuitenkin enemmän ohjata.

Fiennes esittää Suomen elokuvateattereissa parhaillaan Charles Dickensiä elokuvassa The Invisible Woman - kielletty rakkaus. Hän on myös ohjannut elokuvan. Oli vaikea ohjata ja näytellä yhtä aikaa.­

Fiennes kehittelee parhaillaan uusia ohjausideoita, mutta ne konkretisoituvat vasta parin vuoden päästä. Siinä välissä hän tekee teatteria.

Seuraava elokuvatyö on uusi Bond, jossa hänen on huhuttu olevan legendaarinen M.

- Kuvaukset alkavat joulukuussa. En ole vielä nähnyt käsikirjoitusta, ja vaikka olisinkin, en voisi kertoa elokuvasta mitään. Minun on pitänyt allekirjoittaa salassapitosopimus, hän nauraa.

"Hollywood on täynnä suuria nousuja ja romahduksia"

Jäyhänkomea brittinäyttelijä on tehnyt työtä myös Hollywoodissa, josta ei aina kuulu pelkkiä hyviä uutisia. Tuorein ikävä uutinen oli rakastetun koomikko Robin Williamsin itsemurha.

- Se oli surullinen uutinen. En tuntenut häntä henkilökohtaisesti, mutta olen tavannut hänet pariin otteeseen ja nähnyt hänet livenä. Robin oli fantastinen ja täynnä erityistä energiaa.

- On ehkä jonkinlainen klisee, että koomikoilla on vaikea ja stressaava elämä. Jollakin tavalla se voi olla totta. En tiedä. Hollywood on täynnä suuria nousuja ja romahduksia, suosio ja menestys määrittävät koko kulttuuria. Siihen liittyy tilapäisyyttä ja epävarmuutta.

Fiennes ei vietä paljon aikaansa Hollywoodissa, mutta käy siellä leffajulkkareissa ja tapaamisessa.

- En ole tehnyt filmiä Hollywoodissa pitkään aikaan. Kun puhutaan Los Angelesista, Hollywoodin viihdebisnes on ykkösasia, vaikka se on vain osa kaupunkia. On tärkeää, kuka ohjaa mitäkin ja kuka saa olla missäkin elokuvassa. Se on raaka maailma, ja ihmiset metsästävät seuraavaa voittoa. En näe sitä kovin inspiroivana, ja joskus se on masentavaa.

Nuorempi sukupolvi tuntee Ralph Fiennesin etenkin Harry Potter -elokuvien Voldermortina.­

- Tämän takia monet näyttelijät ja ohjaajat ovat muuttaneet New Yorkiin, joka on kosmopoliittinen ja jossa on eurooppalaista kulttuuri-ilmastoa.

Brittinäyttelijä ei ole koskaan tallustanut Suomen maaperällä, lähimpiä vierailumaita ovat Tanska ja Norja.

- Olisi hieno käydä Suomessa. Olen kuullut Sodankylän elokuvafestivaaleista ja haluaisin saada kutsun sinne, hän vinkkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?