Viihde

Raninen oli mukana kaappauslennolla − "Hemmetisti jännitti"

Julkaistu:

Panttivankina
Edesmennyt säveltäjä Aarno Raninen muisteli vuosikymmenten takaisia kauhunhetkiään kaapatussa koneessa IS:n haastattelussa viime vuonna.
Tulipalossa tänä iltana menehtynyt säveltäjä Aarno Raninen joutui vuonna 1978 pelkäämään henkensä edestä, kun hän oli panttivankina kaapatussa lentokoneessa 11 piinaavaa tuntia.

Raninen oli palaamassa Monica Aspelundin kanssa keikkamatkalta lennolla Oulusta Helsinkiin, kun Aarno Lamminparras kaappasi koneen. Raninen muisteli tuntemuksiaan kaappauslennolla IS:n haastattelussa vuosi sitten, kun Aleksi Mäkelän ohjaama Kaappari-elokuva tuli teattereihin.

− Hemmetisti jännitti, mutta suomalainen huumori kukki koneessa. Ihminen on siitä kummallinen, että pienistä asioista hermostutaan, suurista ei, Raninen muisteli.

Sokkituntemuksia Ranisella oli vasta jälkeenpäin.

− Kun tilanne on päällä, sitä on skarppina, mutta lievä sokki tuli sitten jälkeenpäin, vaikka olen ollut muutamissa muissakin pahoissa paikoissa.

Raninen muisti, että jo ennen matkaa kaappauksen tekijä Aarno Lamminparras jäi hänen mieleensä, sillä kun lentokenttäbussi rikkoutui kilometri ennen kenttää, Lamminparras oli mennyt tarpeilleen bussin eteen.

− Bussin etuosassa oli kaveri, joka meni pokkana kuselle bussin eteen. Se oli sama kaveri! Raninen tiesi kertoa.

Raninen muisteli, että yhtäkkiä ennen Helsinkiä ilmoitettiin, etteivät laskutelineet aukea ja on mentävä pakkolaskuasentoon. Miehet komennettiin ikkunoiden viereen ja lähelle varauloskäytävää.

Säveltäjä sanoi samassa IS:n haastattelussa, ettei aio mennä katsomaan Mäkelän elokuvaa konekaappauksesta.

−  En, miksi ihmeessä katsoisin uudelleen tuollaista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt