Säveltäjä Einojuhani Rautavaara iski väkivaltaista vaimoaan kirveellä - 23 vuoden perhehelvetti - Viihde - Ilta-Sanomat

Suomalainen säveltäjä iski väkivaltaista vaimoaan kirveellä - 23 vuoden perhehelvetti

Säveltäjä Einojuhani Rautavaaran ensimmäinen avioliitto Mariaheidi Rautavaaran kanssa oli täynnä mustasukkaisuutta, manipulointia ja väkivaltaa, paljastuu säveltäjän elämäkertakirjassa.

Mariaheidin ja Einojuhani Rautavaaran suhde alkoi puhelinkeskustelusta 1959. Riitaisa suhde kesti lähes neljännesvuosisadan ennen kuin se päättyi avioeroon vuonna 1982. Kuvassa pariskunta saapuu Finlandia-talon avajaisiin 2.11.1971.­

31.7.2014 22:00

Helmikuussa 1959 Einojuhani Rautavaaran puhelin soi. Soittaja oli Heidi Marjatta Suovanen, kolmekymppinen mezzosopraano, joka pyysi Rautavaaraa kavaljeerikseen Suomen Kulttuurirahaston 20-vuotisjuhlagaalaan. Tästä puhelusta alkoi Einojuhanin ja Mariaheidin – joksi hän nimensä myöhemmin muutti – myrskyisä liitto, joka päättyi lähes neljännesvuosisata myöhemmin, vuonna 1982, avioeroon.

Einojuhania huijattiin suhteessa alusta alkaen. Yhdessä vietetyn yön jälkeen Mariaheidi ilmoitti olevansa raskaana, ja Einojuhani lupautui naimisiin. Välittömästi haulikkohäiden jälkeen alkoi suhteen alamäki. Liitto oli alusta asti täynnä mustasukkaisuutta, manipulointia ja väkivaltaa. Raskauskin meni oudosti kesken pian papin aamenen jälkeen.

Mariaheidin mustasukkaisuus alkoi näkyä jo niin sanotulla häämatkalla, joka suuntautui Bayreuthiin Saksaan ja Kööpenhaminaan.

- Se oli yhtämittaista mustasukkaisuusnäytelmää. Kuka tahansa kadulla nähty, autossa istunut, ohi kävellyt naisenpuoli, puhumattakaan tarjoilijattaresta jolle oli jotain sanottava, aiheutti kohtauksen vailla vertaa, Einojuhani muistelee Samuli Tiikkajan kirjoittamassa kirjassa Tulisaarna – Einojuhani Rautavaaran elämä ja teokset (Teos, 2014).

Einojuhani ajatteli avioeroa jo kahden kuukauden jälkeen. Hän ei ole varma antoiko liiton jatkua pelkkää saamattomuuttaan, vai kiusallaan.

- Avioliittoon pakottamisen jälkeen, muka raskauden, joka kummasti vain katosi, tehtyään minut aasiksi omissa silmissäni, kiusattuaan minut hermoromahduksen partaalle, myytyään perintöni jotta saisin ostettua talon Matinkylästä, hän vain kävelisi ulos koko jutusta... Ei onnistu: pitäköön nyt ja nielköön mitä niin väkisin on keittänyt kokoon, Einojuhani kertoo pakottamisesta ja huijatuksi tulemisesta.

Einojuhani ja Mariaheidi olivat hyvin erilaisia persoonia. Mariaheidi oli vahvatahtoinen, tarvittaessa hurmaava ja vakuuttava. Einojuhani oli vetäytyvä ja itseriittoinen. Säveltäjä käsitteli parisuhteensa ongelmia ensin vetäytymällä ja pakenemalla, lopulta väkivallalla.

Lopulta Mariaheidi tuli oikeasti raskaaksi. Pariskunnalle syntyi poika, Markojuhani, heinäkuussa 1960. Esikoisen syntymä ei rauhoittanut liittoa, päinvastoin. Lapsesta tuli vain uusien kiistojen kohde.

Säveltäjä Einojuhani Rautavaara perheineen pihakeinussa. Kuvassa vasemmalla Einojuhanin ja Mariaheidin poika Markojuhani, takana oikealla vaimo Mariaheidi.­

Markojuhani muistelee, että hänen äitinsä koki uhranneensa laulajanuransa hoitaessaan perheenlisäystä. Einojuhanin lapsen syntymä puolestaan sitoi yhä tiukemmin avioliittoon, josta hän ei enää osannut irtautua.

Einojuhani yritti tosin paeta. Ensimmäinen pakoyritys tapahtui jo keväällä 1961. Säveltäjä oli menossa tavalliseen tapaan töihin, kun hän päättikin karata. Hän suuntasi lentokentälle ja lensi Kööpenhaminaan. Kööpenhaminasta hän jatkoi Osloon. Rautavaara jopa kirjoitti amerikkalaiselle musiikkitieteilijälle ja kysyi tältä neuvoja työpaikan saamiseksi Yhdysvalloista. Ennen kuin suunnitelma muutosta rapakon taakse toteutui, Einojuhanin Oslon kodin oveen koputettiin. Ovella oli Mariaheidi.

Säveltäjän ja laulajan liitto sai yhä pahempia muotoja. Väkivaltaa esiintyi molemmin puolin.

Parisuhde sai dramaattisen käänteen 1963. Konserttimatkalta palaava laulajatar ja lapsenvahtina hermonsa menettänyt säveltäjä kohtasivat. Syntyi massiivinen riita. Einojuhani yritti paeta tilannetta, mutta Mariaheidi lähti miehensä perään.

- Kiljunta seuraa ja lähenee – tuo ihminen jolla on yliote, jota pelkään, joka nöyryyttää... Siis kellarin läpi autotallin ovelle – ja siinä ovat työkalut seinällä, sahat ja kirveet. Mutta se saavuttaa jo – olen paniikissa – en ehdi autoon! Kauhun vallassa tartun kirveeseen ja isken juuri kun hän tulee ovesta, Einojuhani muistelee Tiikkajan kirjassa omaa väkivallantekoaan.

Mariaheidi ei kuollut. Poliisiakaan vaimo ei halunnut paikalle. Mutta nyt Mariaheidillä oli syy kostaa.

Mariaheidin väkivalta jätti Einojuhaniin taisteluarpia. Säveltäjän ylähuuli roikkui, silmähermo halvaantui ja selkään jäi arpia muun muassa mattopiiskalla ruoskinnasta. Useiden iskujen seurauksena Einojuhanin vasemman korvan kuulosta katosivat korkeat taajuudet.

Mariaheidi joutui lopulta mielisairaalaan. Hänet diagnosoitiin "sadistiseksi psykopaatiksi". Silti liitto jatkui. Aina vuoteen 1982 asti. Einojuhani alkoi tapailla tulevaa toista vaimoaan, Sini Koivistoa. Einojuhanin ja Mariaheidin yhteinen elo loppui. He hakivat avioeroa. Siitä tuli pitkä prosessi.

Säveltäjä Einojuhani Rautavaara teki kansainvälisen läpimurtonsa 1990-luvulla 7. sinfoniansa Angel of Light myötä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?