Viihde

Hei, minne katosit Timo Taikuri?

Julkaistu:

hei minne katosit?
Timo Taikuri söi televisiossa vetoketjubanaania ja hoki ananasakäämää. Nyt hän taikoo yksityistilaisuuksissa ja järjestää varieteeshow’ta.
Valkoiseen kauluspaitaan, punaisiin housuihin, henkseleihin ja lätsään sonnustautunut viiksekäs mies suorii sisään studioon ja ryhtyy puhumaan.

- Kiinnittäkää turvavyöt, ottakaa tukeva asento penkillä! Nyt se alkaa! mies huudahtaa ja laskee lakkinsa naulaan.

Seuraa ensimmäinen temppu. Kaksi silkkiliinaa kääriytyy toisiinsa ja – kappas vain! Punainen solmu siirtyykin valkoiseen liinaan! Timo Taikuri kerää aplodit lapsiyleisöltä.

Sama henkselimies istuu nyt Torpanrannan kahvilan terassilla. Timo Taikuri, oikealta nimeltään Timo Kulmakko, tuli tunnetuksi Pikku Kakkosen Timo Taikuri-ohjelmista. Viikset ovat tiessään, mutta sama hymy ja eleet ovat tallella.


Taikuus vei Kulmakon mukanaan jo pikkupoikanaTaikuuden maailma lumosi Timo Kulmakon jo lapsena. Kuusivuotiaana hän näki takavuosien taikurilegenda Mr. Nigestin Suomen Tivolissa ja päätti, että tahtoo itsekin taikuriksi. Kotiin hankittiin Solmu Mäkelän Suuri taikakirja, josta Kulmakko ryhtyi harjoittelemaan temppuja.

Siihen aikaan ei ollut mahdollisuutta katsella temppuja internetistä. Aina, kun oli tilaisuus nähdä taikuri, oli Kulmakko paikalla.

Kotikaupungissa Rovaniemellä vieraili kerran vuodessa taikurimestari Reijo Salminen. Sokoksen tavaratalossa hän esitti show’nsa tunnin välein.

- Niinä päivinä en mennyt kouluun ollenkaan, Kulmakko muistelee.

Teini-ikäisenä Kulmakko teki reissuja Helsinkiin nähdäkseen Linnanmäen Peacock-teatterin varietee-esityksiä. Hän hyppäsi iltamyöhällä Rovaniemeltä Helsinkiin lähtevään yöjunaan, heräsi aamulla kaupungista, katsoi esitykset ja lähti illalla takaisin kotiin.

Kun koulu oli käyty ja armeija suoritettu, Kulmakon äiti suostutteli häntä kouluttautumaan tavalliseen ammattiin. Mutta mikään ei kiinnostanut niin kuin taikuus. Kulmakko kiersi ympäri Suomea esiintymässä huvipuistoissa, tivoleissa ja kesätapahtumissa.


Timo Taikurin syntyTimo Taikurin hahmo syntyi 1970-luvun puolivälin jälkeen. Lätsään, henkseleihin ja lyhythihaiseen paitaan sonnustautunut taikuri hassutteli, taikoi, söi vetoketjubanaania ja askarteli ilmapalloeläimiä.

- Siihen aikaan taikureista suurin osa käytti frakkia. Tuli vähän palautettakin, että onko tuollainen pukeutuminen nyt ihan sopivaa, Kulmakko sanoo.

Timo Taikurin hahmo istui Kulmakolle luontevasti. Vaikka kyseessä on rooli, oli siinä paljon Kulmakkoa itseään.

- En tahtonut hahmosta liian vakavaa, mutten toisaalta mitään klovnia. Enemmänkin kuin jekkuja tekevä isoveli.

Pikku Kakkosessa Timo Taikuri alkoi esiintyä vuonna 1979. Yli kymmenen vuoden ajan Timo Taikurin ohjelmat pyörivät televisiossa. Ohjelmia tehtiin toistasataa ja niitä näytettiin uusintoina useamman kerran.

Erilaisia temppuja Kulmakko laskee tehneensä noin 600.

- Sitä ei moni tiedäkään, että ne nauhoitettiin yleensä aamulla. Kuvaukset alkoivat usein aamukahdeksalta.

Kuvauspäivänä nauhoitettiin viidestä kuuteen ohjelmaa. Uusintaottoja ei tehty.

- Taikatemppu on ainutkertainen esitys, jonka pitää onnistua juuri sillä hetkellä, Kulmakko sanoo.


Mikä ihmeen ananasakäämä?Taikasana ananasakäämä oli Timo Taikurin tavaramerkki. Ensimmäisissä Pikku Kakkosen lähetyksissä taikasana vaihteli. Noin kymmenen ohjelman jälkeen ananasakäämä vakiintui.

- Se on itse asiassa Armand Lohikosken kynästä, Pekka ja Pätkä -elokuvasta, Kulmakko paljastaa.

Elokuvan Pekka ja Pätkä sammakkomiehinä kohtauksessa Pätkä pitelee kananmunaa kädessään ja Pekka yrittää hävittää sen karateliikkeellä. Kättä heilauttaessaan hän suhahtaa ”Ananasagäämä!”

- Jostain syystä se jäi mieleeni. Siinä se oli g:llä, mutta minä otin sen käyttöön k:lla.

Timo Taikurin ohjelmia esitettiin Pikku Kakkosessa vuoteen 1992 saakka. Niinä vuosina Kulmakko ehti paljon muutakin. Hän esiintyi Särkänniemen, Tykkimäen ja Linnanmäen huvipuistossa, kesätapahtumissa ja Puuhamaassa. Keikkoja riitti, mutta reissumiehen elämä johti siihen, ettei Kulmakko ehtinyt koskaan perustaa perhettä.

- Minä istuin koko 80-luvun autossa ja katselin maisemia. Muut kaverit menivät naimisiin ja tekivät lapsia, Kulmakko sanoo.

Toisinaan Kulmakko tunnistetaan kadulla Timo Taikuriksi. Silloin tällöin ihmiset tulevat juttelemaan.

- Mukavaahan se on. Nykyään kolmi-nelikymppiset saattavat tunnistaa, Kulmakko sanoo.

Keikkailun lisäksi Kulmakko toimii aktiivina vuonna 1945 perustetussa taikureiden yhdistys Taikapiirissä ja pitää taikakoulupäiviä yrityksille.

Vuosina 1998 ja 2005 hänet valittiin Vuoden Taikuriksi.

Viimeisin innostus on varietee. Vajaan kymmenen vuoden ajan Kulmakko on järjestänyt Suomessa Varietee Magica -esityskiertueita, joihin hän on etsinyt ja palkannut ammattilaisia ympäri maailmaa.

Ravintolaillallisen yhteydessä järjestettävässä show’ssa esiintyy taikureita, akrobaatteja ja hauskuuttajia.

Varietee on Suomessa vielä melko tuntematon esiintymismuoto. Joskus ihmiset eivät edes tahdo uskoa, että meillä on täällä ihan maailmanluokan tekijöitä esiintymässä.

Taikomista Kulmakko ei aio lopettaa koskaan. Taikurin ammatissa hienointa on Kulmakon mielestä monipuolisuus ja mahdollisuus tuottaa elämyksellisiä hetkiä yleisölle.

- Taikuus on vähän kuin shakkia. Tiedät omat siirtosi, mutta vaikka ennakoit, et voi arvata vastustajan siirtoa. Ne ovat joka kerta erilaisia.

 


 

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt