Viihde

Katso, kuinka Valentin Kononen kävelee nyt

Julkaistu:

Hei, minne katosit?
Parikymmentä vuotta sitten Valentin Kononen eli ja hengitti kilpakävelyn maailmaa 24 tuntia vuorokaudessa. Nyt hän pyörittää samalla intohimolla ohjelmistoyritystä ja viisihenkisen perheen arkea.
Televisiokameroiden edessä hän oksensi pitkin Helsingin katuja, Göteborgissa loi tappavan katseen kiinalaiseen. Mies oli maailman paras kävelijä vuonna 1995 – suomalaisittain kaikkien aikojen paras.
Valentin Kononen eli Vallu antoi nimensä paitsi oksennukselle myös sisukkuudelle. Jäi kuitenkin mietityttämään, käyttääkö Kononen yhä hyväkseen aikoinaan lehdissä kohuttua tappokatsetta.

- Kävelin Zhao Yongshenin rinnalle. Kuuntelin kilpailijani hengitystä. Kun se tihentyy liikaa, aerobinen kynnys ylittyy. Tilanne on silloin sellainen, että kävelijä vetää jo liian kovaa. Mietin, tarvitseeko vauhtia kiihdyttää. Käännyin siis kuuntelemaan hänen hengitystään ja totesin, että ei tarvitse. Tiesin olevani tilanteen herra, selvittää maailmanmestari ja jatkaa.

- Tietenkin kamerat olivat jälleen oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Legenda, urheilun viihdettä ja draamaa, syntyi jälleen, kun katseeni jälkeen puuskuttava kiinalainen tuupertui, Kononen muistelee nauraen.

Älykkökävelijäksi nimetty mestari on nyt 45-vuotias ja työskentelee toimitusjohtajana omistamassaan eTaika-ohjelmistoyrityksessä. Kononen kävelee yhä reippain askelin toimistokolossin käytävillä Vantaalla.

- Nykyään olen tylsä ihminen. Minulla ei ole mitään ongelmia, vaan elän normaalia, työssäkäyvän ihmisen perhe-elämää. Enkä koe itseäni kyllä niinkään älyköksi...

Kun Kononen tapaa asiakkaitaan ensimmäistä kertaa, jossain vaiheessa nousee aina esille hänen kävelyuransa.

- Se katsotaan kai positiiviseksi asiaksi, mutta en nosta sitä esille itse. Ei siitä juuri mitään hyötyä ole. Alun jälkeen tavallinen it-jargon jatkuu.

Konosen nykyinen työstressi on erilaista laatua kuin kilpailuaikoina.
Silloin koko vuoden työ typistyi yhteen hetkeen, arvokisoissa pärjäämiseen. Nyt paine on jokapäiväisempi. Työehtosopimus on aika lailla erilainen ja palkka varmempi.

- En kaipaa kilpailuaikoja – en haluaisi tehdä comebackia. Sain kävelyuraltani paljon enemmän kuin olin koskaan osannut ajatella ja toivoa.

Kononen ei ole lukenut itsestään kirjoitettuja tuhansia lehtijuttuja.

- En ole nähnyt niitä juuri jälkeenpäinkään. Pidän vastenmielisenä lukea itsestäni, Kononen sanoo.

Urheilija omistautui yksinkertaisesti kilpakävelyn maailmaan, missä sydän ja sielu olivat sataprosenttisesti mukana.

- 99 prosenttia ei riitä. Seitsemänteen sijaan en voinut olla enää tyytyväinen, kun olin ollut maailman paras. Olen edelleen sitä mieltä, että ei pidä tyytyä keskinkertaiseen, Kononen sanoo.

Nykyäänkään menestyneet urheilijat eivät saisi olla ”tyytyväisiä” seitsemänteen sijaan. Kun yrittää olla maailman paras, ensimmäinen asia on, että täytyy olla erilainen kuin muut. Yhtä hyvä ei riitä.

Kymmenien kilometrien kävelyt olivat nuoren miehen elämäntapa.
Olitko joskus yksinäinen?

- En miettinyt koskaan, että olisin. Viihdyn ihmisten kanssa, mutta tykkäsin olla yksikseni. Olin esimerkiksi yli kaksi viikkoa Coloradossa vuorilla ilman, että näin käytännössä ketään. Luin paljon kirjoja. Lenkit olivat työtä: keskityin jokaiseen askeleeseen täysillä. Jos 40.000 askeleeseen kuuluu monta väärää askelta, fysiikka kärsii. Ei voi unohtua katselemaan maisemia.

Kononen valmentaa nuoria, mutta ei ole halunnut työllistyä urheilumaailmaan täysipäiväisesti. Aloitteleville huippu-urheilijoille hän antaisi ohjeeksi, että harjoitustunteja on kerryttävä, mutta myös muu elämä pitää muistaa.

- Pitää heittäytyä kunnolla, mutta muistaa tehdä myös muuta. Urheilija jää uransa jälkeen yksin, yhteiskunnan ulkopuolelle, jos 30-vuotisen uransa aikana on ainoastaan urheillut. Pitää hankkia koulutus.

Kun Konoselle tarjottiin lahjaksi Mersua, hän kieltäytyi.

-En ottaisi Mersua nytkään, ja silloin olisin myynyt sen heti pois.

Nuorelle opiskelijapojalle se olisi verotuksen vuoksi tullut lopulta liian kalliiksi.

- Auto ei myöskään ollut yhtään minun tyyppiäni. Minulla oli silloin pieni auto, josta tykkäsin, ja nyt farmari, perheauto. Lisäksi minulla oli käytännön sopimuksia, joiden vuoksi en voinut ottaa kyseistä automerkkiä.

Kononen suostui ottamaan vastaan ainoastaan tonttilahjan.

- En ollut yhtään ajatellut omaa taloa. Sanoin ensin, että mitä minä sellaisella suurella rakennuksella yksin teen. Ele oli toki hieno. Sitten minua kovisteltiin ja päädyin valitsemaan tontin suuresta pinosta vapaita. Meni kaksi vuotta, ja ihmiset jonottivat tontteja Vantaalla.

Kononen asuu yhä samassa paikassa ja talossa. Hän on ollut tyytyväinen asuinpaikkaansa, koska lenkkimaastot ja meri ovat lähellä.

- En myöskään ollut talossa kauhean pitkään sinkkuna.

Vuonna 1997 poikamies menikin jo naimisiin.

- Emme tavanneet urheilupiireissä, vaan ihan muualla. Vaimoni opiskeli Turun yliopistossa lakimieheksi.

Vanhoissa haastatteluissa maailmanmestari väläytti ajoittain haluavansa lapsia. Toive toteutui: hänellä on kolme tytärtä.

- Haluan olla lapsilleni hyvä isä – paras. On hienoa olla vanhempi.

Kun maailmanmestari oli valmistautumassa Sydneyn olympialaisiin vuonna 2000, hänen isänsä Kalevi ja sisarensa Katja Kononen menehtyivät. Isä oli kuollessaan 63-vuotias, sisko vasta 25.

- Sisarellani oli rintasyöpä, faijalla luusarkooma. Heidän poismenojensa välissä oli vain viikonloppu. En edes muista hyvin tuota aikaa, hämärästi olen pystynyt hoitamaan kaiken. Molemmat olivat sairastaneet melkein kolme vuotta. Diagnoosien välillä oli vain puoli vuotta.

Kononen itse on pysynyt täysin terveenä eikä ole luopunut urheilun harrastamisesta.

Lopetin kävelyurani oikeaan aikaan, ei ehtinyt tulla mitään vammoja.

- Kerran pohkeeni on revähtänyt – mutta se oli juoksulenkillä.

Kononen pohti aktiivisen kävelyuransa loppuaikoina, että elämässä täytyy olla muutakin kuin urheilu. Hän opiskeli Helsingin yliopistossa tietojenkäsittelytiedettä ja päätti suorittaa opintonsa loppuun.

- Olin ollut yliopistossa kirjoilla jo kahdeksan vuotta. Valmistuin kesäkuussa 2000 ja menin melkein suoraan töihin. En ehtinyt murehtia – tyhjää tilaa urien väliin ei jäänyt.

Kononen kävelee edelleen kerran viikossa tunnin lenkin, kymmenisen kilometriä.

- Vaimoni ei tule lenkeille mukaan. Muutamien muiden entisten ammattiurheilijoiden kanssa käymme yhdessä pyöräilemässä.

Hän kiistää kuitenkaan harkinneensa uutta kilpailu-uraa.

- Välillä kun pyöräilen kavereiden kanssa, ”räkä poskella” -geenini aktivoituu. Teen hetkeksi comebackin edelliseen elämääni. Mutta pidän kiinni siitä, että se kestää vain tunnin – homma menisi kuitenkin sitten taas valtavaksi, eikä elämään mahtuisi mitään muuta, Suomen paras kävelijä toteaa hymyillen veikeästi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt