Rocklegendan koettelemukset päättyivät – Johnny Winter lähti saappaat jalassa - Viihde - Ilta-Sanomat

Rocklegendan koettelemukset päättyivät – Johnny Winter lähti saappaat jalassa

Legendaarinen rockkitaristi Johnny Winter kuoli pitkään sairastettuaan, mutta jäämättä koskaan eläkkeelle, kirjoittaa Pasi Kostiainen.

Johnny Winter Finlandiatalossa kesäkuussa 2009.

17.7.2014 16:05

Johnny Winter kuoli hotellihuoneessaan Sveitsin Zürichissä torstaina. Amerikkalaiskitaristin viimeiseksi jäänyt keikka oli neljä päivää sitten Lovely Days -festivaaleilla Wiesenissä, Itävallassa. Työ jäi kesken, vaikka Winter oli jo 70-vuotias – ja siinä kunnossa, että olisi jäänyt monesta muusta työstä sairauseläkkeelle. Albiino-kitaristin keikkalistassa oli loppuvuodeksi kymmeniä esiintymisiä. Niistä peräti neljän piti olla loka-marraskuun vaihteessa Suomessa: Tampereella, Seinäjoella, Jyväskylässä ja Helsingissä. Suomalaisyleisön jäähyväisiksi täällä usein vierailleelle Winterille jäi viime vuoden keikka Imatran Big Band Festivalilla. Kirjoitin Johnny Winterin esiintymisestä Helsingin Finlandia-talossa viisi vuotta sitten näin: ”Eilen lähes täysi Finlandia-talon katsomo jännitti, kun Johnny Winter köpötteli istumaan keskelle lavaa. Jännitti, pystyykö aikanaan heroiinin ja viime vuosina sairauksien runtelema mies vielä soittamaan.

Pystyi sentään! Kun silmänsä sulki, kuuli Winterin texasilaista kitaransoittoa. Se on edelleen ihan pätevää.

Johnny Winteriin ei vielä tarvitse suhtautua dementiapotilaana. Ei, vaikka samaa juttua hän on kitarallaan kertonut yli 40-vuotisen uransa ajan. Finlandia-talossakin kaikui, että kitaristi on linkki 1960-luvun brittibändien muodikkaaksi tekemän bluesin ja Amerikan Etelän punaniskarockin välillä. Johnny Winterin tulkinnoissa (muun muassa Rolling Stonesin It’ s All Over, Jimi Hendrixin Red House, Ray Charlesin Blackjack ja Bob Dylanin Highway 61 Revisited) oli ihailtavaa julkeutta, kappaleiden ytimen tavoittaneen soittajan anteeksipyytelemätöntä ylpeyttä.” Enää Johnny Winter ei köpöttele lavalle missään, mutta hänen kitaransa soi ikuisesti. Ennen Eddie Van Halenin 1970-luvun lopulla aloittamaa tilutteloijen aikakautta Winter oli kitaristijumala, jota verrattiin muihin bluesista ponnistaneisiin virtuooseihin, jopa Jimi Hendrixiiin. Se, että ura jatkui monenlaisista vaikeuksista huolimatta kuolemaan saakka, oli blues-miehelle sopivaa. Winter lähti saappaat jalassa. Todennäköisesti ihan kirjaimellisesti. 

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?