Sähköt poikki Savonlinnan oopperajuhlilla, Kullervoa odotettiin yli tunti: "Baari on auki" - Viihde - Ilta-Sanomat

Sähköt poikki Savonlinnan oopperajuhlilla, Kullervoa odotettiin yli tunti: "Baari on auki"

Savonlinnan oopperajuhlien tämänvuotinen ensi-esitys Aulis Sallisen Kullervo-oopperasta myöhästyy pahasti sähköpääkeskuksen pamahdettua hetkeä ennen esityksen alkua.

4.7.2014 20:18 | Päivitetty 5.7.2014 2:45

Katkoksen seurauksena näyttämön valot ja tekstitys lakkasivat toimimasta. Syyksi kerrottiin sateiden aiheuttama kosteus.

Esityksen piti alkaa kello 19, mutta sen alkua jouduttiin odottamaan liki 1,5 tuntia. Esitys alkoi aplodien saattelemana kello 20.25.

Lavalle kivunnut juhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti suhtautui sähkökatkoon huumorilla ja ilmoitti kyseessä olevan tyypillisen savolaisen projektin, joka on tekemistä vaille valmis.

- Baari on auki, mutta piikki ei, rauhallisesti odottaneen kulttuuriväen iloksi ilmoitettiin, raportoi paikalla oleva IS:n toimittaja.

Oopperajuhlien historiassa on sattunut vastaava tilanne ilmeisesti vain kerran. 80-luvulla linna jouduttiin tyhjentämään yleisöstä ennen Sallisen Kuningas lähtee Ranskaan -oopperan esitystä. Syynä oli pommiuhka.

Säveltäjä otti tapahtuneen rennosti

Säveltäjä Aulis Sallista viivästys ei haitannut.- Ei tämä mitään. Tunti tai pari ei ole mitään siihen verrattuna, mikä minulta on mennyt oopperaa säveltäessäni, hyväntuulinen Sallinen tuumi. Sähkökeskuksen vikaa korjattiin kuumeisesti vielä esityksen aikana. Näyttämövalot toimivat esityksen alusta alkaen. Tekstityslaitteisto saatiin toimimaan täydellisesti vasta puoliajan jälkeen. Esitys päättyi vähän ennen puolta yötä yleisön raikuviin aplodeihin. Yleisöä viivytys ei tuntunut haittaavan. Se antoi täyden tunnustuksen taiteilijoille, jotka myös joutuivat jännittämään, pääseekö odotettu ensi-ilta alkamaan ollenkaan. Yleisö piti näkemästään.

Tekstiä muutettu klo 2.45: Kuningas lähtee Ranskaan -esitystä ei 80-luvulla peruttu pommiuhan vuoksi, vaan esitys pääsi alkamaan noin tunnin viivytyksen jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?