CEPE-sarjakuva kuvaa cp-vammaisen arkea - Viihde - Ilta-Sanomat

CEPE-sarjakuva kuvaa cp-vammaisen arkea

Kuukauden kotimainen näkee huumorin cp-arjessa.

Kuukauden sarjakuvan tekijät Janne Valkeejärvi ja Satu Cozens.­

30.6.2014 15:04

Janne Valkeejärven ja Satu Cozensin CEPE on harvinainen sarjakuva, sillä se tuo hienosti esiin cp-vammaisen arjen ongelmat.

- Sarja lähti liikkeelle sattumalta, sillä tapasin Jannen työkeikan kautta, kertoo CEPEä piirtävä Satu Cozens (s. 1974).

- Tein hänestä karikatyyrin artikkelikuvitukseksi ja se voitti sitten lehden lukijaäänestyksessä parhaan kuvan palkinnon, mikä johti haastatteluun ja siitä se lähti.- Jannella on hyvä huumorintaju ja tietysti paljon tietoa vammaisen arjesta. Hän oli kirjoitellut pöytälaatikkoon. Kehotin häntä kirjoittamaan aiheesta blogia, minkä hän tekikin parin lehden nettisivuille, mutta sitten aloin nähdä tekstit mielessäni kuvina, kertoo kuvituksilla, sarjakuvalla ja pilapiirroksilla elantonsa saava nokialainen kuvittaja Cozens.

Valkeejärvi kertoo katselleensa television Suuri kupla -sarjakuvatietokilpailua ja miettineensä, kuinka niin nuoret voivat olla niin kiinnostuneita sarjakuvasta.- Kotiini tuli kyllä lähes koko lapsuuteni Aku Ankka, joka oli niin suosittu, että se piti wc-käynninkin ajaksi ottaa mukaan tai piilottaa jos sen jälkeenkin mieli jatkaa se lukemista. Kun Satu kyseli halukkuutta yhteisen sarjakuvan tekemiseen, olin innostunut kokeilemaan, mutta hieman epäilin. Halusin kuitenkin lähteä koittamaan, koska haluan työntää itseäni epämukavuusalueille.

- Sarjakuva on hyvä keino informoida ja lähestyä ihmisiä, sillä kirjoitettuun tekstiin verrattuna viesti menee nopeammin perille, ja kun siihen lisää huumorin, niin se helpottaa entisestään viestin perillemenoa, pohtii Cozens.Satu Cozens sanoo, että sarjakuva on hänelle yksi omimmista alueista. Valkeejärvelle Cepe puolestaan oli ensimmäinen sarjakuva.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?