45 koukuttavaa kesäkirjaa – poimi vinkit!

Julkaistu:

Kirjavinkit
Ilta-Sanomien Sunnuntai-liitteen toimitus kokosi 45 takuuvarmaa kesäkirjatärppiä lomalukemiseksi. Mukavia lukuhetkiä!

 

SUOMALAISDEKKARISTIT SUOSITTELEVAT:


1. Leif GW Persson: Ken lohikäärmeen surmaa (Otava, 2009)
2. Leif GW Persson: Putoaa vapaasti kuin unessa (Otava, 2008)
3. Leif GW Persson: Pinokkion nenä (Otava, 2014)

Kirjailija Reijo Mäki: ”Rikosoikeuden professori Leif GW Persson erottuu ruotsalaisista stieglarsson-kopioista raikkaana kuin rasvainen falukorv södermalmilaisen vegeravintolan tofunakkitarjonnasta. GW on auttanut poliisia useissa vaikeissa tutkimuksissa. Olennaista on, että hän on erinomainen kirjailija. Hänen hahmojaan ei puristeta poliittisen korrektiuden muottiin. Hänen antisankarihahmonsa rikoskomisario Evert Bäckström on nyt jo dekkarilegenda: mies on kusipää, jolle ei olisi pitänyt ikinä antaa virkamerkkiä vilautettavaksi. Nyt Bäckström on kuulemma siirtymässä myös Hollywood-tuotantoon. Eikä syyttä.”

Kirjailija Matti Rönkä: ”Suosikkini on Leif GW Persson, kriminologian professori, joka on kirjoittanut kahdella tapaa ansioituneita dekkareita. Varsinkin Olof Palmen murhaan keskittyvä Putoaa vapaasti kuin unessa on todenmakuinen kuvaus poliiseista, yhteiskunnan jännitteistä ja – tietysti – suurimmasta ruotsalaisesta rikoksesta. Parasta skandinaavista traditiota siis. Hienointa Perssonissa on se, kuinka hän asettuu erilleen ruotsalaisesta perinteestä. Perssonin surkuhupaisa komisario Evert Bäckström toilailee, varastaa rikospaikan viinat, pesettää kotipyykkinsä keikkahotellissa, on tollo sovinisti ja ennakkoluuloinen – ja uskoo itse olevansa loistopoliisi, joka ratkoo rikokset perinteisen tutkijatyön avulla.”

Kirjailija, ex-poliitikko Kari Häkämies: ”Loistavia pohjoismaisia dekkareita on monia, mutta yksi on ylitse muiden, Leif GW Persson. Hänen Olof Palmen murhaan keskittyvä trilogiansa on ehdottomasti parasta pohjoismaista rikoskirjallisuutta. Persson todella tuntee asiat, joista hän kirjoittaa. Lukijan on mahdotonta erottaa, milloin ollaan fiktion, milloin faktan puolella. Hän osaa olla myös piikikäs. Trilogian päähenkilö on kulman taakse näkemään kykenevä keskusrikospoliisin päällikkö Lars Martin Johansson. Ruotsalaisen yhteiskunnan suurimpia hassutuksia Persson kuvaa läpeensä korruptoituneen komisario Evert Bäckströmin kautta huvittavan loistavasti.”

4. Peter Høeg: Lumen taju (Tammi, 1993)
5. Johan Theorin: Yömyrsky (Tammi, 2009)

Poliisi ja kirjailija Marko Kilpi: ”En lue kovin paljon dekkareita. Kun poliisina on työkseen tekemisissä rikosten kanssa ja vapaa-aikansa kirjoittaa niistä, ei halua enää vähäistä jäljelle jäävää aikaansa rikoksiin tärvätä. Silti Lumen tajun lukeminen muutti elämäni jopa niinkin merkittävästi, että päätin itsekin ryhtyä dekkaristiksi. Kokonaisuus on ehyt, tunnelma vahva ja kieli erinomaista: kuvaavaa mutta napakkaa. Koska kirjallisuudessa on täysin mahdotonta nimetä mitään parhaaksi, tai edes suosikiksi, nostan tässä yhteydessä esiin myös Johan Theorinin Yömyrskyn. Tarina on erinomaisesti kirjoitettu, ja Theorin on tehnyt poliisin ammattiin liittyvän taustatutkimuksen harvinaisen perinpohjaisesti. Theorin laittoi päähenkilönsä tekemään poliisin perustavinta ja yhtä tärkeintä työtä – ennaltaestävää valistustyötä lapsille ja nuorille!”

6. Tauno Kaukonen: Klaani (1963, saatavana yhä Like-pokkarina)
7. Marko Tapio: Mummokulta (WSOY, 1969)

Kirjailija-kustantaja Harri Nykänen: ”Mummokulta on ensimmäinen lukemani dekkari. Sain sen joululahjaksi kummitädiltäni. Siitä tulee muun päälle tunnepisteitä. Kaukosen Klaani on yksi hienommista suomalaisista rikosromaaneista. Siitä, onko Klaani edes dekkari tai rikosromaani, voidaan tietysti vääntää kättä. Minulle se on. Vuonna 1963 julkaistu kirja Sammakkojen rikollissuvusta teki vaikutuksen, kun luin sen joskus 1970-luvulla – ja se tehoaa yhä.”

8. Maria Lang: Murhenäytelmä hautausmaalla (Gummerus, 1963)
Kirjailija Outi Pakkanen: ”Joka kesä poimin hyllystä umpimähkään Maria Langin tai pari, herkuttelen tutuilla tyypeillä ja miljöillä, hiukan vanhahtavalla kielellä ja pistämättömällä ruotsalaisella kepeydellä. Nykydekkareiden ryppyotsainen yhteiskunnallisuus loistaa ihanasti poissaolollaan. Maria Langin, Christer Wijkin ja Camilla Martinin seurassa palaan takaisin juurilleni. Sinne, mistä kaikki alkoi, myös oma kirjailijanurani neljäkymmentä vuotta sitten. Alussa Lang oli eräänlainen esikuva. Sittemmin hiukan häpesin daamin poroporvarillisuutta. En häpeä enää. Katson lempeästi omaa historiaani.”

9. Jens Lapidus: Rahalla saa (Like, 2008)
Kirjailija Jarkko Sipilä: ”Nelikymppinen Lapidus kuvaa Stockholm Noir -kirjoissaan Tukholman alamaailmaa. Kirjoissa raha on löysää ja rosvot kovia. Puolustusasianajaja on seurannut rikosmaailman kehitystä rosvojen vierestä. Kirjoissa viehättää tämä realistisuus. Ruotsalainen rikollisuus jengiytyi 1990-luvun alussa. Samoin kävi Suomessa, joskin meiltä puuttuvat etniset jengit. Lapidus on puhunut ahneudesta ja siitä, miten yhteiskunta on muuttunut kovemmaksi. Vain rahalla on merkitystä. Näin se on Suomessakin. Keskusteltavaa riittäisi.”

10. Karin Fossum: Ken sutta pelkää (Like, 1997)
11. Karin Fossum: Älä katso taaksesi! (Like, 1996)
12. Karin Fossum: Rakas Poona (Like, 2000)

Kirjailija Seppo Jokinen: ”Norjalainen Fossum on taitava luomaan jännitystä, vaikka hän ei käytä kirjoissaan perinteistä ”kuka sen teki” -dekkarin kaavaa. Hän paljastaa rikoksen tekijän jo varhaisessa vaiheessa, jolloin kirjan jännite muodostuu poliisin ja tekijän välisestä ”kiltti kissa ja panikoiva hiiri” -asetelmasta. Fossumin päähenkilö, komisario Konrad Sejer lähestyy epäilemäänsä henkilöä myötätuntoisesti tunnustellen ja saa tämän paljastamaan itsestään pieniä huomaamattomia piirteitä, joista motiivi alkaa hiljalleen hahmottua. Verta ja suolenpätkiä Fossumin kirjoista ei juuri löydy, mutta kurkistus rikokseen ajautuneen ihmisen sielunmaisemaan vangitsee lukijan mielenkiinnon aivan yhtä tehokkaasti.” 
 KIRJASTOVÄKI SUOSITTELEE:

 

Vinkit 13–18: Lukuvalmentaja Pirjo Mäkelä, Itäkeskuksen kirjasto.
Vinkit 19–24: Kirjastonhoitaja Christina Haapala, Töölön kirjasto.


13. Donna Tartt: Jumalat juhlivat öisin (WSOY, 1993)
14. Donna Tartt: Tikli (WSOY, 2014)

”Tartt julkaisee aika harvoin, mutta lukeutuu niihin kirjoittajiin, joiden teoksia kannattaa odottaa. Vanhempi tuotanto voisi siksi kiinnostaa. Opiskelijaelämään sijoittuva jännittävä esikoisteos herätti aikoinaan keskustelua. Sitten kun on lukenut tämän, voi verrata tyyliä uutuusteokseen Tikli.”

15. Kari Hotakainen: Ihmisen osa (Siltala, 2009)
”Tämä on tunnettu teos, joka kuvaa yhteiskuntaa ja ihmisen arkea satiirisesti, monelta kantilta. Hotakainen on hyvä kirjoittaja, ja hänen oivalluksensa purevat lukijaan.”

16. Carlos Ruiz Zafón: Tuulen varjo (Otava, 2004)
”Tarina sijoittuu Barcelonaan. Teoksessa seikkaillaan kirjojen maailmassa. Päähenkilö jäljittää harvinaista teosta ympäri kaupunkia. Kirjassa on mystistä tunnelmaa, vähän fantasiaakin. Kieli on runsasta, ja juonessa on vauhdikkuutta. Joissain kirjastoissa se on sijoitettu jännityshyllyyn, mutta se ei ole mikään perinteinen dekkari.”

17. Kjell Westö: Leijat Helsingin yllä (Otava, 1996)
”Westön kirjat ovat olleet hyvin suosittuja. Leijat Helsingin yllä sijoittuu Munkkiniemeen. Se voisi kiinnostaa paikallisia lukijoita ja innostaa tutustumaan laajemminkin Westön tuotantoon. Westön kirja kertoo nuorista ja heidän perheistään 1960-, 1970- ja 1980-luvuilla.”

18. John Irving: Kaikki isäni hotellit (Tammi, 1981)
”Irvingin tuotanto on hauskaa kesälukemista, ihan kestosuosikkeja. Aloittaa voisi vaikka kirjasta Kaikki isäni hotellit, joka on mustaa huumoria sisältävä psykologinen romaani, perhe-elämää kuvaava kehityskertomus.”

19. Mikko Rimminen: Pussikaljaromaani (Teos, 2004)
”Rimmisen kirja tuli mieleeni siitä, kun vastikään luin uutisista, että poliisi oli ollut vauhdissa, kun nuoriso suuntasi koulujenpäätösviikonloppuna Hietsuun. Rimminen kuvaa letkeää kesäistä Helsinkiä.”

20. Jan Guillou: Sillanrakentajat (Like, 2012)
21. Jan Guillou: Keikari (Like, 2013) 

”Jos haluaa perehtyä vähän historiaan, niin Suuri vuosisata -sarja sopii hyvin. Sillanrakentajat aloittaa sarjan, joka kertoo kolmesta veljeksestä. Tapahtumat sijoittuvat 1900-luvun Norjaan, Saksaan ja Afrikkaan. Hyvin mukaansatempaavaa lukemista. Kolmas osa ilmestyy syksymmällä.”

22. Tove Janssonin sarjakuvat (WSOY)
”Tove Janssonin sarjakuvat lastenosastolla tekevät kauppansa. Ne ovat mukaansa tempaisevia ja helppolukuisia, hyvää kesälukemista. Sarjakuvat sopivat aikuisillekin.”

23. Jonas Jonasson: Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi (WSOY, 2012)
”Nyt on puhuttu vanhuudesta ja vanhustenhoidosta, niin minusta tämän voisi nähdä aika humoristisena kannanottona siihen keskusteluun. Tarina ei ole kuin kovaa graniittia. Päähenkilö on hyvin stilisoitu. Mutta hyvin ymmärtää, että jonain päivänä saa tarpeekseen laitoshoidosta ja päättää kiivetä ikkunasta. Humoristinen ote viehättää.”

24. Camilla Läckberg: Majakanvartija (Gummerus, 2012)
”Kesälukemiseksi suosittelisin Camilla Läckbergiä. Merelliseen maisemaan voisi sopia vaikkapa Majakanvartija. Läckbergin romaaneissa on aina pikkaisen mystistä otetta. Läckberg sopii hyvin kesään, kunhan nyt aurinko näyttäytyy.” 


 

 

IS-TOIMITUS SUOSITTELEE:

Suositukset: Iina Artima-Kyrki (IAK), Tuomo Heiti (TH), Suvi Kerttula (SK), Annamari Kuvaja (AK), Hanni Maula (HM), Jaana Rinne (JR), Tiina Saari (TS), Salla Stotesbury (SS) ja Antti Virolainen (AV).

25. Agatha Christie: Stylesin tapaus  (WSOY, suomeksi julkaistu 1970)
26. Agatha Christie: Idän pikajunan arvoitus (WSOY, 1937)
27. Agatha Christie: Esirippu – Poirotin viimeinen juttu (, WSOY, suom. 1976)

"Hercule Poirot'n vahatut viikset esiintyivät ensimmäisen kerran Agatha Christien tuotannossa 1920-luvulla. Silloin luutnantti Hastings pyysi Poirot'lta apua Stylesin tapauksen selvittämisessä. Itseihailuun taipuvainen Poirot ei pitänyt Christien järjestelystä. Belgialaisten poliisivoimien entisen tähden mielestä hänet olisi pitänyt esitellä ensin, ja vasta hänen jälkeensä tarina, jonka ratkaisemisessa Poirot'n merkittävät kyvyt pääsevät loistamaan. Kymmenien Poirot-tarinoiden jälkeen Christie kyllästyi sankariinsa niin paljon, että päätyi hyllyttämään 1940-luvun alussa tyttärensä elannoksi kirjoittamansa Esirippu: Poirotin viimeinen juttu -teoksen. Kun teos julkaistiin vuonna 1974, New York Times kunnioitti Poirot'ta muistokirjoituksella." (JR)

28. Donna Leon: Kuolema oopperassa (Otava, 1997)
29. Donna Leon: Pedon palkka (Otava, 2014)

"Amerikkalainen, vuodesta 1980 Venetsiassa asunut Donna Leon on koukuttanut lukijoita jo 22 vuotta. Leonin romaanien pätevän päähenkilön, komisario Guido Brunettin avulla Leon pääsee penkomaan Venetsian hämäriä bisneksiä. Uutuusteos pohtii lihantuotannon eettisyyttä koukuttavasti." (JR)

30. Tarquin Hill: Vish Puri ja kohtalokkaan voikanan tapaus (Gummerus, 2014)
"Tarquin Hillin vastustamaton viiksekäs päähenkilö on ehtinyt ihastuttaa lukijoita ympäri maailmaan. Herkutteluun taipuvaisen Purin pönäkkää hahmoa ei voi olla seuraamatta värikkään ja meluisan Delhin kaduille.
Hillin uutuudessa Intian mitä yksityisin etsivä ja armoitettu kulinaristi Vish Puri joutuu laittoman uhkapelin maailmaan selvittämään korkea-arvoisen pakistanilaisen murhaa. Kun pakistanilaisen krikettipelaajan isä kuolee gaalassa vaahto suusta valuen, on syytä epäillä, että kuolinsyy ei ole delhiläinen vatsapöpö. Voikanassa on myrkkyä, ja tapaus erittäin räjähdysaltis, sillä siihen ovat sotkeutuneet sekä Pakistanin että Intian mafiat." (JR) 

31. Vera Vala: Villa Sibyllan kirous (Gummerus, 2014)
"Seitsemäntoista vuotta Italiassa asuneella suomalaiskirjailijalla on paikallistuntemus hallussa. Ylellistä ja yksinäistä elämää Roomassa elävällä italialais-suomalaisella etsivällä Arianna de Bellisillä on menneisyyden trauma. Arianna syö hyvin, mutta kärsii kolmen vuoden muistinmenetyksestä. Kuvitelmat ja todellisuus sekoittuvat ikuisen Rooman historiallisessa miljöössä, kun asianajajaperheen huvilaan hyökätään. Katia Levrivi huolestuu miehensä ja pienen poikansa puolesta, ja etsivä de Bellis rientää apuun. Uhkailijan jäljittäminen johtaa Ariannan antiikin mithra-kulttiin ja tarkasti salaisuuksiaan varjelevaan Pyhä Legioona -järjestöön. Vala kirjoittaa samasta aihepiiristä kuin amerikkalainen Donna Leon, mutta kepeämmällä otteella." (JR)

32. Ruth Rendell: Ylikomisario Wexford ja Simisola (WSOY, 1996)
"84-vuotiaalla brittidekkaristilla oli kamala lapsuus ja myrskyisä aikuisuus. Mutta selittävätkö hänen omat kokemuksensa hänen viehtymyksensä psykopaatteihin? Jäätäviä ja moraalittomia jännitysromaaneja kirjoittavaa Rendelliä pidetään perinteisen dekkarin uudistajana, sillä Rendellin tuotannossa mietitään murhan tekijän lisäksi sitä, miksi murha tehtiin." (JR)

33. Gillian Flynn: Kiltti tyttö (WSOY, 2013)
34. Gillian Flynn: Paha paikka (WSOY, 2014)

"Viimevuotinen Kiltti tyttö oli myynti- ja arvostelumenestys. Flynnin uutuusteos Paha paikka ei jää huonommaksi. Hypnoottisessa tarinassa seitsemänvuotias Libby Day selviää perhesurmasta, jossa äiti ja sisar tapetaan. Veli tuomitaan murhista vankilaan. 20 vuotta Libbystä on tullut kyyninen ajelehtija, joka ei saa elämäänsä järjestykseen. Hänelle tulee kiire ansaita menneisyyden tragedialla. Libby tutustuu murhamysteerejä penkovaan Kill Clubiin, jonka rikosfanit suostuttelevat Libbyn elämään murhan uudelleen. Kerholaiset ovat vakuuttuneita, ettei Libbyn veli ole syyllinen. Paha paikka on veretön, mutta kauhistuttavan koukuttava." (JR)

35. Eeva Tenhunen: Mustat kalat (1964, saatavana pokkarina Crime Timelta)
"Loistavasti rakennettu suomalainen dekkari. Etsin kirjan käsiini viime kesänä, kun kirjailija Leena Lehtolainen suositteli sitä. Tenhusen dekkari sijoittuu Olavinlinnaan, jossa pidetään nykyään Savonlinnan oopperajuhlat. Nyt dekkaribuumin jyllätessä on mielenkiintoista havaita, että jo 60-luvulla osattiin kirjoittaa hienoja dekkareita. Helppolukuisuutensa takia sopii kesäkirjaksi." (SK)

36. Joel Dicker: Totuus Harry Quebertin tapauksesta (Tammi, 2014)
"Tässä on todellinen kesäkirja! Muita et tänä suvena tarvitsekaan, sillä samoissa kansissa saat ainekset kolmeen: murhamysteerin, ystävyyden ylistyksen ja pikkukaupunkidraaman. Tyylilaji on elokuvamainen ja tunnelma kuin Twin Peaksissä, kun pikkukaupunki-idyllin alta alkaa tihkua pahuutta. 811 sivun tiiliskiveksi tämä on silti kevyttä ja viihdyttävää luettavaa." (AV)

37. Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa (Teos, 2013)
38. Minna Lindgren: Ehtoolehdon pakolaiset (Teos, 2014)

"Minna Lindgrenin Ehtoolehto-dekkarit sytyttivät senioritrendin. Trilogian ensimmäisessä osassa palvelukotikaverit Siiri ja Anna-Liisa pelastivat ystävänsä Irman dementiaosastolta. Samalla naisten salapoliisityö paljasti vanhusten hyväksikäyttökulttuurin. Keväällä julkaistussa toisessa osassa Siiri, Irma ja Anna-Liisa ovat hengissä, mutta elo Ehtoolehdon putkiremontin keskellä käy niin tukalaksi, että kolmikon on paettava kimppakämppään Hakaniemeen. Riemu sekoittuu raivoon, kun naiset kohtaavat koti- ja saattohoidon tilan. Huumorilla vakavista ongelmista kirjoittava Lindgren tuntee aiheensa." (JR)

39. Emily Brontë: Humiseva harju (1847)
"Brontë maalaa vehreille Englannin kukkuloille idyllisen maiseman, jota tahraa kahden lapsuudenystävän traaginen rakkaus ja eriarvoisuus. Kuvaileva ja helppolukuinen klassikko koukuttaa mustalla henkilöpsykologiallaan heti ensimmäisestä sivusta lähtien ja sopii hämärtyvän kesäillan riippumattolukemiseksi." (AK)

40. Stephen Davis: Guns N’ Roses – Watch You Bleed (Johnny Kniga 2009)
"Seksi ja rokki kuuluvat kesään, ja molempia löytyy tästä kirjasta. Näille kavereille on sattunut ja tapahtunut alusta lähtien. Vetävä teos onneksi keskittyy siihen eikä monelle rock-elämäkerralle tyypilliseen nimien luettelemiseen." (TH)

41. John Irving: Garpin maailma (Tammi, julkaistu ensimmäisen kerran 1976)
"Yhä parasta Irvingiä: yksi mieleenpainuvimmista kirjoista, joita olen ikinä lukenut. Luin tämän nuorempana joka kesä ja nyt ajattelin kaivaa sen kirjahyllystä vuosien tauon jälkeen. Yhtä aikaa liikuttava ja hauska." (IAK)

42. Jonathan Franzen: Vapaus (Siltala, 2011)
"Vahvoja teemoja pursuava romaani George W. Bushin ajan Amerikasta parhaimmillaan ja pahimmillaan. Berglundin perheen kohtalot ja ihmissuhdesekoilut kietoutuvat Irakin sotaan ja poliittisten rintamalinjojen mahdottomaan vuoropuheluun syvällisesti, mutta silti viihdyttävästi ja kansantajuisesti. Monisatasivuinen järkäle ei lopu kesken mökkiviikonlopun aikana." (SS)

43. Alice Munro: Viha, ystävyys, rakkaus (Tammi, pokkari 2013)
"Näihin lempeän surumielisiin novelleihin haluaisi jäädä oleilemaan. Jokainen tarina on yllätyksellinen ja silti itsestäänselvä: näinhän se elämä menee. Kuolemansairas suutelee laiturilla nuorukaista ja kokee vielä kerran täyttymyksen, vanha naissankari toimittaa vaimonsa hoitokotiin ja huomaa osien vaihtuneen – nyt vaimon rakkauselämä räiskyy." (HM)

44. JP Koskinen: Ystäväni Rasputin (WSOY, 2013)
"Romaanissa seurataan maanisen ja mystisen pyhiinvaeltajan käänteitä Pietarin aatelistossa nuoren pojan, Vasilin, silmien kautta. Näkökulmaratkaisu on upea. Ennakkoluuloisesti saattaa ajatella teoksen olevan raskas, mutta sitä se ei ole ollenkaan. Kirja imaisee sisäänsä ja antaa kutkuttavaa pohdittavaa laiturilla loikoillessa. Historian lehtien kevyt havina viilentää sopivasti helteessä." (TS)

45. Kjell Westö: Kangastus 38 (Otava, 2013)
"Se viimeinen onnellinen vuosi 1938 ennen kuin maailma räjähti kappaleiksi. Westö kuljettaa (anti)sankareitaan pitkin helteessä hikoilevaa Helsinkiä ja Tukholmaa sekä Suomenlahden saaristoa. Matilda Wiikillä on kahden vuosikymmenen takaa oma traumaattinen salaisuutensa, joka heijastuu lopulta kaikkien kirjan henkilöiden elämään. Älä missään nimessä kurkkaa kirjan viimeiselle sivulle, saatat pilata elämyksen!" (SS)  

 

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt