Aku Ankka tänään 80 vuotta! - Viihde - Ilta-Sanomat

Kaikkien rakastama epäonnenpekka tänään 80 vuotta!

Aku Ankka täyttää tänään maanantaina 80 vuotta. Suomalaisia sytyttää erityisesti Akun sisukkuus.

Näin Akua juhlittiin Sanomatalossa 10 vuotta sitten.­

9.6.2014 12:35

- Jos oma elämä tuntuu turboahdetulta myllerrykseltä, kannattaa muistaa, ettei ole helppoa Aku Ankallakaan. Hänellä on kiireinen arki, huollettavat kolme veljenpoikaa, tyttöystävä, joka heilastelee aika ajoin serkun kanssa ja setä, joka kiristää töihin rahalla, Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä hersyttää. Maanantaina tuo hyväntahtoinen epäonnenpekka täyttää 80 vuotta. Ensimmäisen kerran tuolloin vielä nimeämätön hahmo ilmestyi Wilfred Jacksonin ohjaamaan Viisas Kana Kananen -animaatioon kesäkuussa 1934. Hän oli siinä laiska lautturi. Hahmo sai huomiota ja pian hänestä kehkeytyi Mikki Hiiren sivuhahmo. Oman stripin Aku sai 1937, sitten mentiin sanomalehtiin ja 40-luvun puolivälissä itse Carl Barks intoutui tekemään Akusta monipuolisemman hahmon.

Ensimmäisen kerran Aku Ankka esiintyi Suomessa toukokuussa 1935 Helsingin Sanomien sivuilla Mikin oma sanomalehti -stripissä. Siinä nimi oli käännetty jo Aku Ankaksi. Kääntäjänä oli Sirkka Ruotsalainen, josta tuli myöhemmin Aku Ankan ensimmäinen päätoimittaja. Eljas Erkko piti sarjakuvista ja antoi sen sihteerinään työskennelleen Sirkan käännettäväksi. Aku Ankka -lehti alkoi ilmestyä Suomessa 1951, Helsingin olympialaisten kynnyksellä ja sotavelkojen maksun jälkeen.

Aku Ankan ensimmäinen näytenumero vuodelta 1951 sekä vuodelta 1952­

- Eniten inhotaan Mikki Hiirtä ja Hannu Hanhea, Hyyppä paljastaa.

Suomalaisiin on aina vedonnut Akun peräänantamattomuus ja sisu. Vaikka tulee epäonnistumisia, mennään aina eteenpäin. Toki hövelin Akun uralle on mahtunut omat Suomi-kriisinsäkin, kun 70-luvulla kohuttiin Akun housuttomuudesta ja perhearvoista. - Nyt tuollaiset asiat tuntuvat lähinnä vitseiltä, Hyyppä analysoi. Aku Ankassa on aina viehättänyt hieno kielenkäyttö. Hyypän mukaan se toteutui jo heti vuonna 1951, kun lehteä alettiin julkaista Suomessa. - Viisi vuotta sitten tehtiin tutkimus, jonka mukaan 42 prosenttia on saanut Aku Ankasta vaikutusta lukemisen oppimiseen. Oma poikani on 6-vuotias. Hän ei osaa vielä lukea, mutta käy jokaisen lehden hartaasti läpi ja löytää tarinan ydinkohdat. Juhlapäivän kunniaksi Sanomatalossa Helsingin keskustassa avataan maanantaina kello 17 Duckenheim-näyttely. Mukana on arvokkaampia Carl Barksin litografioita ja alkuperäisiä Kari Korhosen viivapiirroksia. Näyttelyssä on laidasta laitaan taideaarteita ja siellä näkee, miten Aku Ankasta tulee valmis piirroshahmo. Lukijat myös onnittelevat Akua piirroksin ja runoin. Sanomatalon ulkopuolella Kansalaistorilla on iso, kukkasista tehty Aku.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?