15-vuotiaan Robinin kesäkumibiisi julkaistiin - "Robinin vanhemmat suhtautuneet hyvin" - Viihde - Ilta-Sanomat

15-vuotiaan Robinin kesäkumibiisi julkaistiin - "Robinin vanhemmat suhtautuneet hyvin"

YleX kommentoi vastikään julkaistun, vuosittaisen kesäkumibiisin nuoresta esittäjästä herännyttä keskustelua.

2.6.2014 11:59 | Päivitetty 2.6.2014 12:20

 su15-vuotiaan Robinin esittämä YleX-radiokanavan kesäkumibiisi julkistettiin viime viikon lauantaina Oulussa järjestetyssä YleX pop -konsertissa.

Vuosittain julkaistavan kappaleen tarkoituksena on valistaa ehkäisyn tärkeydestä. Kampanja järjestetään nyt 20:ta kertaa.

Robinin kesäkumibiisi kantaa nimeä Kesärenkaat. Kappaleen videolla teinipoppari pyöräilee kesäisissä maisemissa.

”Nyt on hallussa kesärenkaat, me eletään tää kesä kerran vaan”, Robin laulaa ja samalla videolla suutelee tummahiuksista tyttöä.

Kappaleen muissa kohdissa lauletaan muun muassa ”Sun kans hyvältä tuntuu mut liian kuuma on vaatteet päällä” ja ”Lämpötila ja jokin muukin nousee kattoon, kun sua kattoo. Tuntuu vaan et tahtoo heittää loputkin kledjut pois ja näköjään sul mieles samat metkut ois”.

Videosta, kappaleen sanoituksista ja sen esittäjän iästä on käyty keskustelua jo ennen kappaleen julkaisua. YleX:n ohjelmapäällikön Tomi Saarisen mielestä Robin on monessa mielessä juuri täydellisen ikäinen esittäjä kesäkumibiisille.

- Ehdottomasti ei ole liian nuori, kappale on suunnattu nimenomaan aika nuorille, ja valistusta tarvitaan. Keskustelimme asiasta myös Väestöliiton kanssa, Saarinen kertoo.

Hänen mukaansa kappaleen tarkoituksena on nimenomaan herättää keskustelua. Saarinen mainitsee Väestöliiton hiljattain julkaiseman tiedotteen, jonka mukaan Suomessa ei aina myydä kondomeja nuorille pojille.

- Keskustelu on siis tosi toivottavaa. Jo alle 16-vuotiaat harrastavat seksiä, ja tietoa ja pohdintaa tarvitaan, jos tilanne on se, että ei välttämättä ole edes mahdollista ostaa ehkäisyvälineitä, Saarinen korostaa.

Myös viime kesän kesäkumibiisi, Cheekin esittämä Jossu herätti keskustelua ja vahvoja mielipiteitä puoleen ja toiseen. Kappaleen sanoituksia pidettiin naisia halventavana.

- Viimevuotinen keskustelu oli haastavaa, sen sijaan nyt keskustelu herää oikeasta asiasta, Saarinen uskoo.

Kesäkumibiisiprojektista vastasi käytännössä YleX:n musiikkipäällikkö Peppi Puljujärvi. Hän korostaa, että projektissa tehtiin yhteistyötä Robinin perheen kanssa alusta loppuun saakka.

- Keskustelimme asiasta paljon niin Robinin itsensä, Robinin perheen kuin levy-yhtiönkin kanssa. Robin itse halusi ehdottomasti olla mukana kappaleen teossa, Puljujärvi kertoo.

- Robinin vanhemmat ovat suhtautuneet tähän ihan mielettömän hyvin. He ovat olleet tässä mukana koko ajan.

Puljujärvi toivoo, että kun juuri Robin on kampanjan keulahahmona, voisivat nuoret uskaltautua puhumaan ehkäisyasioista vapaammin.

- Kampanja on kuitenkin suunnattu nuorille, että saataisiin nuorta yleisöä heräämään. Aiheesta on tärkeää keskustella, vaikka ei olisikaan vielä itselle ajankohtaista käyttää kondomia.

Kesärenkaat-kappaleen ovat säveltäneet ja sanoittaneet Robin, Jarkko Ehnqvist ja Jimi Constantine.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?