Pepe Willberg: "Elämä meni kosteaksi" - Viihde - Ilta-Sanomat

Pepe Willberg: "Elämä meni kosteaksi"

Pepe Willberg toukokuun alussa ilmestynyt Pepe & Saimaa -levy on ollut menestys. Edellisen kerran Pepe Willberg oli ison huomion kohteena 1999 Mestarit-kokoonpanossa.

-Kiinnostus levyäni kohtaan yllätti, Pepe Willberg sanoo.­

29.5.2014 7:00

Pepe Willbergin uralle mahtuu myös ankeitakin aikoja. Joillakin keikoilla on ollut vain kourallinen ihmisiä.

-Silloin sitä vain pohtii, mitähän nyt keksisi. 90-luku oli huonointa aikaa, se oli kaikin puolin huono vuosikymmen, Willberg muistaa.

Kun keikkoja ei ollut tarpeeksi, Willberg hääräsi studiossaan Porissa. Se ei tuntunut hyvältä.

-Elämä rupesi menemään myös vähän kosteaksi. Ei ollut oikein mitään, ei edes tulevaisuuden näkymiä, Willberg muistelee.

Pepe Willberg euroviisukarsinnassa Finlandia-talossa Helsingissä 16. helmikuuta 1974l.­

2001 Pepe Willberg kohtasi Pauliina Visurin. Vaimo on myös hänen managerinsa. Willbergin elämä voisi olla vieläkin huonolla tolalla, jos kohtaamista ei olisi tapahtunut.

-Sitä voi miettiä, miten syvällä pinnan alla olisin, Willberg hymähtää.

Pepe & Saimaa -levy hurjaan suosioon hän suhtautuu rauhallisesti.

- En ole koskaan pyrkinyt häkellyttävään menestykseen. Silloin tällöin sitten sattuu tällaisia juttuja, Pepe Willberg tuumaa vähäeleiseen tyyliinsä.

Kesällä Pepe Willbergin voi nähdä konsertoimassa mm. esiintymään Kotkan Meripäiväareenalle torstaina 24.7. yhdessä ison, 8-miehisen orkesterinsa kanssa.

Kun levy ilmestyi 9.5., se loppui useista kaupoista samana päivänä. Netissä alkoi hehkutus ja kriitikot kehuivat. Yhtäkkiä popmusiikin kunkkuna on taas Pepe Willberg.

-Kiinnostus levyä kohtaan yllätti, mutta se ei yllättänyt, että siitä tuli niin hyvä. Tiesin millaisen musiikin kanssa olen tekemisissä, Willberg toteaa.

Levyn sävellyksistä suurimman osan on tehnyt entinen Tehosekoitin-muusikko Matti Mikkola. Teksteistä iso osa on Timo Kiiskisen. Pepe & Saimaa -projektiin osallistui peräti 70 muusikkoa.

-Kun ei satsata kaupallisuuteen, vaan laatuun, voi käydä näin, Willberg toteaa.

Vuonna 1970 Willberg soitti Paradise-yhtyeessä.­

Pepe Willberg on laulajana omaa luokkaansa. Yllättämään Willberg pääsi silti, koska hänellä on ollut vuosien tauko levyttämisessä. Listoilla loistavat nuoret nimet, eivät yleensä eläkeikäiset.

-Vanhan liiton meiningissä on aika paljon energiaa verrattuna nuorten miesten vielä vähän arkailevaan otteeseen, Willberg kuittaa tarkoittaen kaikkia levynsä tekijöitä.

Lyhyenä hetkenä -kappale oli 2012 Ylen soitetuin kappale. Willberg arvelee, että se saattoi olla alkujyrähdys. Ihmiset alkoivat kysellä levyn tulosta. Myös nuoret, joita hänen faneissaan on paljon.

  90-luku oli huonointa aikaa, se oli kaikin puolin huono vuosikymmen. -Pepe Willberg

Levytyssopimusta Willbergille tarjosi Kari Hynninen Suomen Musiikki Oy:stä. Levyä on myyty 4000 viikon aikana ja kultalevyraja rikkoutuu melko varmasti.

-Isompiin levy-yhtiöihin oltiin aikanaan yhteydessä, kenelläkään ei ollut kiinnostusta, Willberg kertoo.

Kasvoilla ei näy "siitäs saitte" -ilmettä, mutta täytyyhän se tuntua makealta, kun pääsee näyttämään, että hyvästä musiikista ei kannattaisi kieltäytyä.

-Nykyään laulajaa ajatellaan tuotteena, Willberg hymähtää.

Uudella levyllä on Pepe Willbergin 70-luvun hittien henkeä. Se ei silti tunnu vanhan kopioinnilta. Elokuussa Willberg esiintyy Huvila-teltassa ja 5.7. Turun Ruisrockissa. Hieman pienemmällä porukalla hän tekee muitakin kesäkeikkoja.

-Turku on syntymäkaupunkini. Biologisella isälläni oli huvila Ruissalossa. En tosin tuntenut häntä. Äiti kasvatti minut yksinhuoltajana, kunnes meni naimisiin Willbergin kanssa.

Tähtikulttuurista Pepe on jäänyt välillä sivuraiteelle, sillä häntä ei kiinnosta huomio huomion takia.

-Esillä olemisen tarvetta minulla ei ole, mutta laulaessani haluan olla paras mahdollinen P. Willberg. Laulaessani en ole kesy, muuten olen huomaamaton ja harmiton, Willberg toteaa vakavalla naamalla.

Itse asiassa Pepe Willberg on poplaulajista yllättävin. Kun muut aikoinaan rakensivat naistenmiehen imagoaan, Willbergillä oli oikeasti ruuhkatilanteita. Vasta elämäkerrassaan hän paljasti suhdesotkujaan.

-Kaikki viisi lasta ovat jo aikuisia, Willberg toteaa.

Kun Pepe Willberg asettuu kuvaan kotipihallaan, naapuri onnittelee hienosta levystä. Tällaista tämä nyt on. Kaikki tuntuvat ylistävän. Mestari itse ei tuuleta suurieleisesti.

  Äiti kasvatti minut yksinhuoltajana, kunnes meni naimisiin Willbergin kanssa. -Pepe Willberg

-Keikoilla yleisö on ollut aina tyytyväinen, ja olen onneksi saanut aina toimeentuloni. Mutta kunnianhimoa minulla ei ole, Willberg toteaa.

Siitä juuri taitaa olla kyse: Pepe Willberg ei himoitse ensisijaisesti kunniaa, vaan hyvän musiikin esittämistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?