Kekkoseen yhdistetty Maarit Huovinen: Suhde oli miehelleni kipeä asia - Viihde - Ilta-Sanomat

Kekkoseen yhdistetty Maarit Huovinen: Suhde oli miehelleni kipeä asia

Toimittaja Maarit Huovinen kertoo suhteestaan presidentti Urho Kekkoseen 40 vuoden jälkeen. Vanha suhde on ollut vuosia arka paikka Huovisen aviomiehelle.

Maarit Huovinen (ent. Tyrkkö) kirjoitti kirjan Kekkosesta.­

17.5.2014 19:16

Toimittaja Maarit Huovisella on kaulassaan koru, jossa roikkuu pieni, kultainen soutuvene.

- Se on vuodelta 1975, ja käytän sitä päivittäin, Huovinen sanoo.

Koru on lahja läheiseltä ystävältä, presidentti Urho Kaleva Kekkoselta.

Maarit Huovinen (o.s. Tyrkkö) ja Urho Kekkonen olivat aikoinaan läheisiä ystäviä. Suhde herätti kummastusta jo 1970-luvulla, ja sen oikeaa laatua on arvuuteltu näihin päiviin saakka.

Huovinen tutustui Kekkoseen työskennellessään Suomen Kuvalehden toimittajana. Nuori nainen pääsi Kekkosen lähipiiriin tehtyään hänestä lehteen useita haastatteluja. Ystävyys jatkui virallisesti siten, että hän toimitti Kekkosen kirjoja, epävirallisesti hän merkitsi valtiomiehelle muutakin.

- Luulen, että minut keksittiin vitamiinipilleriksi, piristämään arkea. Olin hänelle henkireikä, Huovinen kuvailee rooliaan nyt.

Ensi syyskuussa Huoviselta ilmestyy WSOY:n kustantama kirja, Tyttö ja nauhuri, jossa hän raottaa suhdettaan Kekkoseen. Hän on tehnyt kirjan paitsi siksi, että aikoinaan lupasi Kekkoselle kirjoittaa tämän arjesta, myös siksi, että haluaa selvittää itselleenkin, mistä suhteessa oli kysymys.

- Kun on kysymys nuoresta toimittajasta ja vanhasta presidentistä, joiden ikäero on 47 vuotta, täytyy miettiä, minkälainen suhde heillä voi olla. En olisi kirjoittanut tätä kirjaa, ellei siihen olisi vaikea vastata, Huovinen sanoo.

- Totta kai olin ihastunut ihmiseen, jolla oli sana hallussa, joka oli entinen lehtimies, ja jolla oli elämänkokemusta, Huovinen myöntää.

Kekkonen muutti kaiken

Huovisen mukaan suhde ei kuitenkaan ollut romanttinen, mikäli sillä tarkoitetaan esimerkiksi hempeitä kynttiläillallisia.

Sen Huovinen myöntää, että oli häkeltynyt saadessaan presidentiltä kirjeitä, jotka alkoivat sanoilla: "Rakas Maarit".

Huovinen ja Kekkonen kävivät kirjeenvaihtoa, mutta eivät tavanneet päivittäin, sillä Kekkosen ajankäyttö oli hyvin ohjelmoitua.

- UKK ei ollut poikaystävä, vaan olin hänelle kaveri. Jos hän halusi puhua jostain asiasta, hän soitti minulle. Jos halusin kysyä jotain, saatoin soittaa hänelle, mutta se ei tarkoittanut sitä, että meillä olisi ollut säännöllisiä tapaamisia.

Hän ei paljasta, oliko suhde Kekkoseen fyysinen. Hän sanoo, että tulevassa kirjassa kerrotaan totuus myös siitä.

Ystävyys Kekkosen kanssa oli joka tapauksessa kokemus, joka muutti Huovisen elämän täysin.

- Pääsin seuraamaan valtionpäämiehen elämää, hänen vanhenemistaan. Totta kai se vaikutti. Se muutti ajan, jonka olin siinä mukana, kaiken mitä olin elämässäni tehnyt ja kaiken siitä eteenpäin, Huovinen sanoo.

Huovinen uskoo, että häntä ja Kekkosta yhdisti samanlainen huumori. Hän kertoo, ettei pelännyt Kekkosta millään tavalla, vaan uskalsi sanoa tälle vastaan, mitä hän varmasti arvosti.

Huovinen joutui odottamaan 40 vuotta ennen kirjansa kirjoittamista, koska ystävyys Kekkoseen oli hänen aviomiehelleen kipeä asia.

- Tämä on ollut kielletty puheenaihe sen jälkeen kun menin naimisiin vuonna 1981.

Huovinen kokee, että kirjan kirjoittamisen aika on juuri nyt.

- Ajattelin, että jos en nyt tartu tähän aiheeseen, joko itse sairastun, tai sitten en jaksa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?