Myötähäpeä

Julkaistu:

Tämä ei voi olla sattuma: sekä suomen että saksan kieleen on viime vuosina vakiintunut uudissana ’myötähäpeä’, saksaksi Fremdschämen, eli toisen puolesta häpeäminen.
Muihinkin kieliin on ilmaantunut vastaavanlaisia ilmaisuja, ja aivan viime vuosina.

Pistää miettimään - miksi näin kätevä ja keskeinen, nykymaailmaa niin osuvasti kuvaileva termi keksittiin vasta nyt? Ja jos sana on vasta muutama vuosi vanha, eikö tunne sitten ollut olemassa ennen kuin sana keksittiin?

Myötähäpeä on todennäköisesti aina ollut tunteena ja ilmiönä olemassa, mutta vain yksittäisinä tapauksina, ei koko kansan huvina. Vasta 2000-luku, digitaaliteknologia ja tosi-tv:n leviäminen toivat meille kaikille massiivisen, globaalisen myötähäpeähyökyaallon.

Joka maassa miljoonayleisö katsoo säännöllisesti toosasta, kuinka lähes identtiset bikiniviitoset kilpailevat trooppisella saarella siitä kuka saa syötyään hämähäkit loppuun ensimmäisenä lakata kynsiään.

Joka maassa hypnotisoidaan ihmisiä, jotta he tekisivät kameran edessä jotain karmaisevan tyhmää, joka maassa pannaan ihmisiä isovelitaloihin ja seurataan kuinka he tulevat hulluiksi, joka maassa laitetaan ihmisiä tanssimaan, kokkaamaan, sisustamaan tai tekemään jotain muuta sellaista, mitä he eivät osaa.

Olemme oppineet seuraamaan turvallisesti kotoa käsin, kuinka täysin epämusikaaliset ihmiset tarttuvat mikkiin. Jos joku Idols-kilpailija laulaa tosi hyvin, niin se vasta tylsää on. Tosi hyviä laulajia meillä on muutenkin jo liikaa. Haluamme nähdä epäonnistumisia!

Jos joku joka luulee oikeasti osaavansa laulaa, on siinä hirvittävän väärässä ja osallistuu täysin purjein laulukilpailuun, niin se juuri tuottaa niitä myötähäpeän endorfiineja ja niitä kylmiä, ihania väreitä pitkin selkäpiitä.

Putous-sarja on tästä loistava esimerkki. Se sai sadattuhannet nalkkiin, koska siinä yritetään väkisin olla hauskoja ja epäonnistutaan niin nolosti, että se on välillä väkisinkin hauskaa. Katsoja voi pahoin ruudun edessä, muttei saa itseään irti siitä.

Ilmiselvästi myötähäpeä on riippuvuutta aiheuttava tunne, koska kansa haluaa sitä aina vain lisää.

Myötähäpeä on vahingonilon kevytversio nynnyille: Jos sinulla ei ole munaa nauttia avoimen sadistisesti siitä, että toinen tekee itsestään idiootin koko kansan edessä, voit tuntea lämmintä myötähäpeää hänen puolestaan. Näin et ole vahingoniloinen, vaan empatiakykyinen, suorastaan jalo ihminen.

 

Se on tuhat kertaa pahempi kuin BB-talon tunnustuskurkkaus.


Myötähäpeäteollisuuden uusin ja terävin saavutus on britti-tv-sarja nimeltä Googlebox. Siinä näytetään ’tavallisia’ ihmisiä olohuoneissaan, televisiota katsellessa ja katsomiaan ohjelmia kommentoiden. Se on tuhat kertaa pahempi kuin BB-talon tunnustuskurkkaus. Viihdealan päättäjät, katsokaa ihmeessä heti ja sama formaatti oitis Suomeen!

On se häpeällistä: kukaan ei enää tajua hävetä omia typeriä tekosiaan, kaikki ovat nykyään häpeissänsä jonkun toisen puolesta.

Hävetkää!

Kun itse en juuri nyt ehdi olla häpeissäni, niin voisiko ystävällisesti joku muu tuntea puolestani vähän myötähäpeää?

Kiitos.
 

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt