Sofi Oksanen lyttää kulttuuriministeri Pia Viitasen: "vaikuttaa Miss Suomelta"

Julkaistu:

FACEBOOK-KOMMENTTI
Kirjailija Sofi Oksanen hyökkää Facebookissa uutta kulttuuri- ja asuntoministeriä Pia Viitasta (sd) vastaan.
Pia Viitasen henkilöhaastattelu julkaistiin eilen Helsingin Sanomissa. Haastattelussa kerrottiin muun muassa, kuinka Viitanen haluaa työhuoneeseensa kissataulun, josta hänen sihteerinsä on jo lähettänyt pyynnön Valtion taideteostoimikunnalle.

Kulttuuriministerin pitäisi leikata kulttuurimenoista kesän loppuun mennessä viisi miljoonaa euro. Lehdessä hän kuitenkin sanoo, ettei ole vielä päättänyt, mistä rahat leikataan.

Haastattelussa muun muassa kerrotaan, että Viitasen suurin päätös on toistaiseksi ollut vuosittaisten festivaalitukien jakaminen. Hän ei kuitenkaan vastaa siihen, tekikö hän muutoksia valmistelijoiden laatimaan listaan eikä siihen, onko oikein, että Savonlinnan oopperajuhlat saa noin kahdeksan kertaa enemmän tukea kuin Suomen rockfestivaalit yhteensä.Oksasen mielestä Helsingin Sanomien tekemä haastattelu Viitasesta ei ole lukemisen väärti. Hän ihmettelee, miksei ministeri pysty vastaamaan hänelle esitettyihin kysymykseen.


”Se, mikä ehkä eniten hämmästytti, on outo säästö, joka myöskin kävi haastattelusta ilmi: Viitasella ei selvästi ole avustajaa, joka kykenisi preppaamaan kulttuuriministerin edes säällisiin vastauksiin koskien kysymyksiä, jotka väistämättä tulevat kulttuuriministerin eteen asap-vauhdilla. Mikäli oikeasti on kyseessä palkkausongelma, meitä kulttuurinharrastajia ja -ammattilaisia voi vapaasti pyytää avustamaan ihan ilmaiseksikin (kulttuurityöläiset ovat tottuneet siihen). Nyt Viitanen vaikuttaa Miss Suomelta, joka yllättyy, kun häneltä jälleen kerran kysytään vuotta, jolloin Suomi itsenäistyi ("OMG, ne kysyy multa tällaisia, ei keltään voi kysyä tämmöisiä, mikä se oli, kuka näitä tietää, oliko se 1968?").

Oksanen  alleviivaa, ettei hänen mielestään kulttuuriministeri ole perehtynyt kulttuuriasioihin eikä hänellä ole kantaa mihinkään kulttuuriin liittyvään. Oksanen jatkaa, että ehkä onkin parempi niin, koska tieto ja pätevyys eivät riitä.

”Ikävä kyllä, hän on mukana päättämässä asioista, joista hänen ei pitäisi päättää. Todennäköisesti tulos olisi parempi, mikäli pesti olisi annettu vaikkapa harjoittelupaikaksi ryhmälle alan opiskelijoita ja Suomi olisi voinut esittäytyä ennakkoluulottomaksi maaksi, jossa opiskelijoille annetaan vastuuta. Tai miksei vaikkapa kulttuuria harrastaville eläkeläisille? Hehän sitä kulttuuria vasta kuluttavatkin. Todennäköisesti sekä eläkeläiset että opiskelijat olisivat riemurinnoin osallistuneet näihin ministerinsäästötalkoisiin, ihan vain kulttuurihuolen vuoksi.”

Oksanen kommentoi vielä, että hänen mielestään kuka tahansa muu voisi vastata paremmin kulttuuriministerille esitettyihin kysymyksiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt