Onko huono olo? Tutut julkkikset kertovat, millä krapula lähtee! - Viihde - Ilta-Sanomat

Onko huono olo? Tutut julkkikset kertovat, millä krapula lähtee!

Hauskan vapun hinta voi olla kaamea kankkunen. Tutut julkkikset paljastavat nyt konstinsa krapulan selättämiseksi.

1.5.2014 10:00

Kun krapula iskee, siitä yritetään selvitä monilla keinoilla: ruoalla, vitamiinipillereillä, särkytableteilla, nestetankkauksella ja krapulaseksillä. Varmasti auttaa vain aika, mutta kaikkia keinoja voi kokeilla - jos ne eivät ole liian haasteellisia.

Kunnon kankkusessa sekaisin voivat olla päänupin lisäksi muun muassa nestetasapaino, verensokeri ja glukoosin aineenvaihdunta. Krapulan rankoista oireista voidaan heittää jopa hurttia huumoria, koska itse krapula paranee varmasti.

Koska maailma ei ole tasa-arvoinen, kankkunenkin tulee toisille pahempana, toisille helpompana. Laatujuomat eivät suojaa krapulalta, vain juodun alkoholin määrällä on merkitystä.  

Kun kirjailija Reijo Mäellä on kunnon krapula, häntä ei nähdä silliaamiaisella parantelemassa vointia. - Jos on krapula isolla k:lla, silliaamiaiset eivät auta, vaikka tupsuhatut niin sanovat. Silloin menee kaksi kolme päivää pehkuissa työkyvyttömänä. Ne, jotka väittävät parantavansa krapulan ruoalla, raittiilla ilmalla tai spinningillä, puhuvat paskaa - tai eivät ole oikeata krapulaa kokeneet, Mäki lataa. Turun iltaelämästä Mäki ei joudu aina vuoteenomaksi, mutta luovaksi tilaksi hän ei kutsu pientäkään kankkusta. - Työväline on silloin tylsä, krapula on ajatuksille myrkkyä. Menen silloin vaan apaattisena muiden mukana. Nuorena krapulani oli fyysistä: päänsärkyä ja oksentamista. Nykyään se on henkistä lamaannusta, Mäki kuvaa. Kun krapulan kärki on taittunut, Mäki reipastuu parhaiten avannossa, joten avovesien aikaan palautuminen on hitaampaa. Toimivaa krapularuokaa hän ei ole löytänyt. - Syömiseni riippuu siitä, mitä emäntä kantaa pöytään. Sitten katsotaan syödäänkö vai pyöritelläänkö haarukkaa. Varman tiedon mukaan Vares-kirjailija istuu usein krapulapäivänä ravintola Apteekissa. - Silloin kyse on kakkospäivästä, eikä krapulan hoitamisesta, Mäki oikoo virhetiedon. - Apteekki on muuten siitä erikoinen paikka, että 25 vuotta sitten siellä myytiin päänsärkyä poistavaa lääkettä. Nyt liikeidea on päinvastainen. Koska Mäen alkukesästä ilmestyvä Cowboy on valmis, hän voisi hyvin nyt tuhlata aikaa krapulalle.

- Ei ole tänä vappuna krapulaa, olen ruorimiehenä uutukaisessa veneessä.   - Krapulaa ei tule, sillä vietämme vapun lasten ehdoilla, Niina Backman (os. Herala) kertoo tyytyväisenä.

Niinan ja Lorenz Backmanin perheessä on kolme lasta. Vappusuunnitelmiin kuuluu brunssi ja Tähtitorninmäellä käyminen. Ilmapalloja perheeseen tulee aika monta.

- Nasu-ilmapallo pitää saada joka vappu, Niina kertoo omasta vapputraditiostaan. Niinan vappupäivä ei edes voisi venyä pitkäksi, sillä hänen työpäivänsä alkaa aamulla viideltä radiokanava Voicella Herättäjät-aamushow'n juontajana.

- Krapula vaatii muutaman päivän lepoa sekä itseruoskintaa: lenkkeilyä ja muuta vastaavaa, Niina tietää.

Krapulan akuutissa vaiheessa Niina juo paljon vettä. Ruoka saa silloin olla rasvaista ja suolaista. Jos päätä särkee, hän ottaa särkylääkkeen. - Karkkeja syön krapulassa tosi paljon. Ne auttavat ainakin jossakin mielessä, Niina uskoo.

Juhlimisen jälkeen arkielämän pyörittäminen tuntuu Niinasta pari päivää todelliselta suorittamiselta. Lapset eivät anna krapulalomaa, joten levosta on turha haaveilla. - Nuorempana jaksoin viilettää, nykyään krapulaa ei juuri tule. Krapulassa ei ole mitään hauskaa. Se ei ole luova tila, vaan enemmän ahdistava, Niina kertoo.   Pelle Miljoona ei ole potenut pitkään aikaan krapulaa, mutta toki hän muistaa, miltä se tuntuu.

- Sauna on silloin ainoa toimiva peli. Sauna, pari tasoittavaa, kunnon ateria ja unta palloon, Pelle luettelee apukeinoikseen. Paras keino krapulan estämiseen on Pellen mielestä se, että jättää ne viimeiset bisset juomatta. Häntä kylmää ajatuskin siitä, millainen krapula tulisi monen päivän dokaamisesta, mihin hän ei ole onnekseen koskaan pystynyt. - Ikääntyessä krapula pahenee ja valvominen vielä pahentaa sitä, Pelle tietää.

Pelle Miljoonalta on tulossa Viipuri-aiheinen single ja syksyllä Roudari-niminen romaani.

Syntyykö kankkusessa tekstiä? - Silloin on niin herkillä, että alitajunta syöttää riimintynkää. Mutta useimmiten krapulassa nerokkaalta tuntunut ajatus ei seuraavana päivänä enää olekaan niin nerokas.   Näyttelijä Aake Kalliala ei ole potenut krapulaa miesmuistiin. Voi tietenkin olla niin, ettei hän juo krapulaan tarvittavia alkoholimääriä. - Ei mulle tule krapuloita. Joskus nuorena oli vähän huono olo, kun tuli otettua enemmän. Väsymystä tietenkin tulee, mutta se lähtee nukkumalla. Korjaamaan en lähde, Aake toteaa.

Korjaamisella Aake tarkoittaa krapularyyppyjä, joita monet ottavat varsinkin vappuna. Aakella ei ole minkäänlaista vappuohjelmaa. - En ole hanakka viettämään mitään yleispimpaloita, hän toteaa.

Reijo Mäki.­

Hyvää krapularuokaa ovat myös silli- ja graavilohileivät vaikkapa oluen kanssa. Tosin viisain juomavalinta krapulassa on vesi.

Jälkiruoaksi Välimäki suosittelee jäätelöherkkua: vatkatun jäätelön sekaan suklaata, marenkia ja marjoja. Tarjoile kinuskikastikkeen kanssa.

Välimäellä ei itsellään ole ollut pitkään aikaan megakankkusta. Nuorempana hän turvautui joskus krapulapitsaan.

- Joku hälyttää päässäni, että on syytä lopettaa juhliminen ajoissa, Välimäki naurahtaa. Kun Välimäki työskenteli ravintolassa, vapun työvuorot eivät kuuluneet hänen suosikkeihinsa. Ravintolavapuista Teresa ei ole koskaan ollut muutenkaan innostunut. - Mutta tänä vappuna menemme avomieheni Lassen ja lasten kanssa brunssille, Teresa Välimäki kertoo vapustaan.

Niina Backman.­

Pelle Miljoona­

Aake Kalliala.­

Teresa Välimäki opastaa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?