Jani Kokki aikoo parantua syövästään vaihtoehtoisin menetelmin: "Syöpä avasi silmäni" - Viihde - Ilta-Sanomat

Hunks-tanssija aikoo parantua syövästään vaihtoehtoisin menetelmin: "Syöpä avasi silmäni"

Hunks-tanssija Jani Kokki, 32, sai kuulla vuosi sitten sairastavansa paksusuolen syöpää. Hän ei luovuttanut sokkidiagnoosin edessä eikä luovuta.

Hunkseista tauolla tällä hetkellä oleva Jani Kokki kieltäytyi lääkärien hoidoista.­

26.4.2014 16:06

-  Voin todella hyvin. Olen pirteä ja elinvoimainen. Tuntuisi tyhmältä, että nyt kun voin näin hyvin, menisin lääkärien ehdottamaan leikkaukseen ja saisin siitä ikuisen avannepussin vyölle sekä aloittaisin sytostaattihoidon, joka vain pahentaa vointiani.

Jani Kokki on kieltäytynyt lääkärien ihmetykseksi syöpähoidoista. Sen sijaan hän yrittää itse voittaa syövän elintapojaan reivaamalla.

-  Tiedän ihmisiä, jotka ovat kuolleet sytostaattihoitoihin. Tiedän ihmisiä, jotka ovat eläneet 15 vuotta aivan hyvin ilmankin niitä samassa tilanteessa kuin minä, hän sanoo.

Lääkärit eivät antaneet Kokille mitään muuta hoitovaihtoehtoa ja pitivät paksusuolen syöpää vain huonona tuurina. Kokki alkoi itse ottaa selvää. Hän on vakuuttunut siitä, että omilla elämäntavoilla ja stressillä on merkitystä paksusuolen syövän saamiseen ja siitä selviytymiseen.

Kokki pudotti diagnoosin saatuaan pois viljan, maidon ja sokerin ruokavaliostaan sekä alkoholin. Olotila ei heikentynyt eikä syöpäkasvain lähtenyt kasvamaan. Pari kuukautta sitten hän sai kuulla magneettikuvauksen jälkeen kasvaimessa olevan hieman merkkejä huonompaan suuntaan. Tämä pysäytti Kokin.

-  Tämä oli herätyskello. Olin tehnyt pitkiä päiviä kamppailulajien valmentajana ja personal trainerina. Päätin lopettaa työni kokonaan keskittyäkseni stressittömään elämään.

Samalla hän muutti asenteensa entistä positiivisemmaksi.

-  Minulle tämä syöpä on ollut hyvä juttu. Olen kasvanut aikuiseksi. Sanotaan, että pojat kasvavat aikuiseksi intissä. Minä kasvoin vasta nyt. Tämä on avannut silmäni, hän huomauttaa.

Tätä nykyä Kokki syö kasvisruokaa, siemeniä, mehustaa muun muassa punajuuria ja marjoja sekä nauttii kookosmaidosta tehtyjä supersmoothieita.

Hän haluaisi lähteä Kroatiaan kokeilemaan uudenlaista hoitomuotoa, johon kuuluu mahdollisimman stressittömän tilan luominen, meditaatio, akupunktio ja oikeanlaisen ruokavalion nauttiminen. Hoitomuoto Kroatiassa on kallis, ja koska Kokki jäi pois työelämästä, hänellä ei olisi varaa yli 10 000 euron hoitoon ilman ystäviään.

Hunks-työkaverit järjestävät huomenna sunnuntaina hyväntekeväisyyskeikan Helsingissä Hotelli Presidentissä tukeakseen ystäväänsä. Paikalla esiintyvät Hunksien lisäksi muun muassa Redrama, Mikael Gabriel ja Miss Suomi -finalistit. Kokki on ystäviensä tuesta erittäin kiitollinen.

Viiden vuoden päästä Kokki näkee itsensä auttamassa muita samassa tilanteessa olevia. Hän toivoo voivansa kiertää ympäri Suomen luennoimassa siitä, miten paksusuolen syöpää voi ennaltaehkäistä muuttamalla omia elämäntapojaan.

-  En todellakaan aio luovuttaa. Kuten sanoin, syöpä avasi silmäni. Se on ollut minulle hyvä juttu.

Lääkäri: Vain harva kieltäytyy syöpähoidoista

Syöpähoidoista kieltäytyvien määrä mitataan yksittäistapauksissa, syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Vesa Kataja arvioi Ilta-Sanomille. Hän toimii tällä hetkellä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärinä.

– Omalle kohdalle on sattunut yksittäisiä potilaita, jotka ovat kieltäytyneet hoidoista. Osalla on usko siihen, että elämäntavoilla, ruokavaliolla, vitamiineilla, hivenaineilla tai millä tahansa voi itse vaikuttaa kasvaintaudin käyttäytymiseen. Osa uskoo, että jumala kyllä parantaa syövästä, Kataja sanoo.

Kataja sanoo, että syöpähoidoista kieltäytyvä pelaa ”raakaa peliä omalla elämällään”. Syöpien aggressiivisuus kuitenkin vaihtelee paljon.

– Hoitamaton syöpä lyhentää merkittävästi elinikää. Toki on yksittäisiä syöpätyyppejä, joiden kanssa voi elää pidempään, mutta suolistosyövät eivät kuulu niihin, Kataja sanoo.

Syöpähoidoista kieltäytynyt Kokk perustelee päätöstään muun muassa sillä, että hän tietää ihmisten kuolleen sytostaattihoitoihin.

Katajan mukaan riski on olemassa, mutta se on pieni. Syövän hoidossa käytetään vakaviakin haittavaikutuksia aiheuttavia lääkeaineita, jonka takia syöpähoidot on keskitetty niihin erikoistuneisiin yksiköihin.

– Riski on vähäinen. Lääkkeet ja riskit ovat kuitenkin tunnettuja, ja riskit otetaan huomioon jo hoitoja suunnitellessa. Paksu- ja peräsuolisyöpää sairastavan menehtyminen lääkehoitoon on verrattavissa lottovoiton todennäköisyyteen. Menehtyminen hoitamattomaan syöpään on kuitenkin lähes varmaa, Kataja sanoo.

Päivitys klo 21.15: Lisätty artikkeliin lopun lääkärin osuus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?