Ex-missi taisteli takaisin elämään vakavan kolarin jälkeen - Viihde - Ilta-Sanomat

Ex-missi taisteli takaisin elämään vakavan kolarin jälkeen

Pirkko Laakso, 62, loukkaantui parikymppisenä auto-onnettomuudessa. Sen seurauksena hänen oikea puolensa halvaantui. Sinnikäs nainen päätti siitä huolimatta elää täysillä.

Pirkko Laakso toipui vakavasta kolarista.­

19.4.2014 18:17

Nuoren Pirkko Laakson elämässä oli kaikki kohdallaan. Kaunis ja energinen 24-vuotias Laakso oli rytmisen voimistelun Suomen mestari, vuoden 1972 Miss Suomi -kisojen perintöprinsessa ja lääke-esittelijä, joka oli juuri nimitetty tuotepäälliköksi.

Marraskuisena aamuna vuonna 1976 hän oli työmatkalla, kun kohtalo puuttui peliin. Musta jää suisti auton tieltä. Seuraavat kaksi viikkoa Laakso oli teho-osastolla.

- Sain pahoja vammoja ja iskun päähäni. Seurauksena oli oikean puolen raajojen halvaantuminen, Laakso muistelee tapahtunutta.

Hän oli sairaalassa kaikkiaan kahdeksan kuukautta. Kaikki oli opeteltava alusta, niin puhuminen kuin liikkuminen.

- Olin lähempänä nollaa kuin vauvat. Ne osaavat hengittää, mutta minä en osannut edes sitä. Minulla oli hengitysputki, Laakso kertoo.

Laakso diagnosoitiin vaikeaksi monivammapotilaaksi. Omaisille kerrottiin, että hän saattaa kuolla, mutta toipuessaankin tulee olemaan laitospotilas koko loppuelämänsä.

Kuntoutuminen alkoi hengitysterapiasta. Sitä seurasi puheterapia ja lääkintävoimistelu. Lantiomurtuman vuoksi Laakso oli monta kuukautta täysin sänkypotilas.

Hän vieläkin liikuttuu, kun muistaa miten pääsi ensimmäistä kertaa ulos sairaalahuoneesta käytävälle rollaattorin kanssa.

- En ollut moneen kuukauteen nähnyt muuta kuin sairaalahuoneen. Muistan senkin, kun minut vietiin ambulanssilla neuropsykologiseen tutkimukseen ja ulkona kasvoille satoi lunta. Se tuntui aivan ihanalta.

Ennuste oli huono

Vaikka vammat olivat pahoja ja ennuste huono, Laakso ei vaipunut epätoivoon. Hän säilytti huumorintajunsa ja otti kuntoutumisen haasteena.

- Oli epätoivon hetkiä, mutta en missään vaiheessa masentunut. Päätin katsoa selviydynkö tästä. Minulle on moni sanonut, että ei olisi itse tuosta selvinnyt. Olen vastannut, että mistä tiedät. Ihminen venyy vaikeuksien edessä uskomattomiin suorituksiin.

Päähän kohdistuneen iskun takia vakavan aivovamman mahdollisuus oli suuri. Neuropsykologisessa testissä Laakso sai lausunnon, jossa todettiin, että hän on "älylliseltä suoritukseltaan normaalin ylittävä". Tämän tyyppiset lausunnot olivat tietenkin hyvin kannustavia.

Oikea puoli kehosta ei koskaan palautunut ennalleen, mutta se ei Laaksoa lannistanut. Hän meni naimisiin 1978, sai kaksi tytärtä ja opiskeli kauppatieteiden maisteriksi.

Ylöjärvellä asuessaan Laakso oli kaksitoista vuotta kunnanvaltuutettuna. Hän ei halunnut olla pelkkä sairauseläkeläinen vaan omalta osaltaan osallistua yhteiskunnan toimintaan.

Esikoinen Kukka syntyi vain kolme vuotta onnettomuuden jälkeen. Neurologi totesi raskaudesta kuultuaan, että oliko pakko pitää noin kiirettä.

- Olin täynnä elämänintoa. Heti kaikki tänne minulle nyt.

Raskausaika sujui ongelmitta, mutta lastenhoito ei ollut aivan yksinkertaista. Sinnikkyydellä siitäkin selvittiin. Lapsille äidin fyysiset rajoitteet olivat itsestäänselvyys. He puhuivat äidin hitaasta ja äidin tavallisesta kädestä.

Lapsista tuli omatoimisia ja itsenäisiä. Parivuotiaana he jo pukivat itse. Laakso onkin sitä mieltä, että lapsia ei pitäisi liikaa paapoa ja heidän taitojaan aliarvioida.

Laakso on koko elämänsä harrastanut liikuntaa. Sillä hän estää puutumisesta syntyvät säryt ja välttyy särkylääkkeiden käytöltä. Laakso on 62-vuotias ja ikäisekseen erittäin hyvässä kunnossa. Vesiliikunta on hänelle erityisen rakasta.

- Kun menen veteen, olen yhdenvertainen kaikkien kanssa. Muutun sulavaksi voimistelijaksi.

Laaksolta sujuu myös polkupyöräily pyörällä, jossa on takana kaksi pyörää ja edessä yksi. Ensikokeilu nosti kyyneleet silmiin, niin hienolta ajaminen tuntui.

Käveleminen onnistuu hyvin kepin kanssa. Kotona Laakso ei aina käytä keppiä vaan ottaa tarvittaessa tukea huonekaluista.

Äidin kuntoiluinnostus on tarttunut tyttäreen. Kukka Laakso on kuntosaliyrittäjä ja kouluttaa kahvakuulaohjaajia.

Hän on myös kahvakuulan amatöörien maailmanmestari.

Miss Suomi 1972 perintöprinsessoineen: neljäs perintöprinsessa Pirkko Lehtonen (nyk. Laakso), kolmas perintöprinsessa Erja Limo, Miss Suomi 1972 Maj-Len Eriksson, ensimmäinen perintöprinsessa Tarja Leskinen ja toinen perintöprinsessa Anneli Björkling.­

Pirkon tytär Kukka on kahvakuulan pioneereja Suomessa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?