Don Rosa taiteilee Tuomas Holopaisesta ankkahahmon

Holopainen ankkana.

Don Rosa piirsi ystävästään Tuomas Holopaisesta ankkalinnalaisen. Miehet tekivät yhteistyötä Roope Ankan elämä ja teot -albumilla.

15 vuotta sitten Tuomas Holopainen sai ahaa-elämyksen. Hänen pitäisi säveltää musiikki amerikkalaisen Aku Ankka –piirtäjä Don Rosan opukseen The Life and Times of Scrooge McDuck, suomeksi Roope Ankan elämä ja teot. Elämä heitti eteen sopivan raon, ja nyt perjantaina julkaistaan hänen ensimmäinen sooloalbuminsa The Life and Times of Scrooge.

- Nyt pystyin tekemään levyn, kun Nightwish on tauolla ja minulla oli säästöjä tilillä, Holopainen kertoo.

- Heti kun luen kirjaa, päässäni soi. Kanavoin vain sen paperille. Se oli helppoa. Jollain tavalla tämä oli helpoin albumini, hän summaa.

Ankka-piirtäjä ja hevi-musiikkia karttava Don Rosa tapasi Holopaisen vuonna 2010 Suomessa infotilaisuuden yhteydessä, jolloin muusikko kertoi aikomuksestaan.

- Puhuimme kymmenisen minuuttia, enkä ollut koskaan kuullut Nightwishistä. Ajatus levystä sai minut nauramaan ja ajattelin, ettei hän ollut tosissaan. Sanoin kohteliaasti, että ole yhteydessä, kun asiat edistyvät, Don Rosa selventää.

Holopainen teki musiikkia ja tekstejä viisi kuukautta, ja asiat edistyivät. Rosa lähti myös mukaan piirtämään levyn kuvituksen ja on mukana levyltä tehdyssä videossa.

- Musiikki ei ollut mitään, mitä luulin. En voi uskoa, kuinka kaunista musiikkia Tuomas teki, hän suitsuttaa.

Holopaisen mukaan heillä on yhteinen fanituksen kohde: elokuvamusiikki.

- Meille molemmille enempi on parempi. Don Rosaa on kritisoitu siitä, että tarinat ovat pitkiä ja yksityiskohtaisia. Sama juttu Nightwishissä. Teemme asioita pieteetillä ja molemmat ovat hitaita.

Niin vain kävi, että Holopaisesta ja Rosasta tuli matkan varrella myös ystävykset. He voisivat kuvitella lähtevänsä esimerkiksi telttailemaan yhdessä.

- Hän on etäinen, todella rehti ja sydämellinen. Olemme samanlaisia ihmisiä, Holopainen kuvailee Rosaa.

Holopainen on ollut Ankkalinna-fani koko ikänsä. Nuorena hän keräsi tarpeistoa pitkin divareita, vanhemmiten hän on tullut valikoivammaksi. Kotonaan Puhoksella hänellä on edelleen yksi huone, joka on pyhitetty Disneylle viimeistä piirtoa myöten.

- Samainen huone on myös vierashuone.

- Tämä fanitus on ollut minulle tärkeä ja rakas juttu, hän sanoo ja nimeää lempitekijöikseen Carl Barksin ja Don Rosan.

Nightwish-ikonin suosikkihahmo on Roope Ankka.

- Hän on periksi antamaton, sisukas, rehellinen ja sukurakas. Hän haluaa ottaa elämästä kaiken irti. Joskus hänestä on tehty kitupiikki, mutta pohjimmiltaan hän ei välitä mammonasta, vaan kolikkomeri on muistoja huikeasta elämästä, jonka hän on tehnyt itselleen. Hän muistuttaa, että elämä on ainutkertainen elämys, josta pitää ottaa kaikki irti, hän sanoo.

Levyä Holopainen kehottaa kuuntelemaan joko kirjaa lukien tai ilman. Suomesta kyseistä sarjakuvaromaania saa vielä hyvin, toisin on Amerikassa.

Jos löydät kirjani Baysta, hinta on 200 dollaria. Muutenkin vanhoja teoksia on vaikea löytää. Jos pienellä kustantamolla ei ole enää Disneyn kanssa lisenssiä, he joutuvat tuhoamaan kirjat, Rosa murehtii Amerikan meininkiä.

Tuomas Holopainen ja Don Rosa jakavat nimikirjoituksia levyyn Helsingissä Ravintola Kompissa (Bar Bäkkärin yläkerrassa) perjantaina kello 15-18.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?