Satu, Luukas

Viihde

Lilli Paasikivi: "Vain Suomi on tällainen kyykkijöiden maa"

Julkaistu:

SUVIVIRSI
Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi jyrähtää Suvivirren puolesta.
Viime vuonna koulujen kevätjuhlapäivänä Lilli Paasikiveä harmitti. Perheen kuopuksen koulun juhla oli siirretty Töölön kirkosta Temppeliaukion kirkkoon, eivätkä vanhemmat mahtuneet paikalle. Väliin jäi traditio, joka on kuulunut Kansallisoopperan taiteellisen johtajan elämään kouluajoista lähtien.

- Olin kahvilla Töölöntorilla ja ehdotin, että laulaisimme Suvivirren yhdessä. Ympärillä lokit lensivät ja tuoreet ylioppilaat kiiruhtivat juhliinsa, kun me kajautimme sen ilmoille yhteen ääneen. Meitä oli noin kuusi ihmistä, mukana kahvimyyjä pulliensa kanssa. Päätimme, että tästä tulee vuosittainen tapahtuma, Paasikivi muistelee.

Tänä vuonna 31. toukokuuta laulu raikaa Töölöntorilla odotettua äänekkäämmin. Kun keskustelu Suvivirren säilyttämisestä koulujen kevätjuhlassa jälleen tämän viikon alussa käynnistyi, päätti Paasikivi tehdä laulusessiosta julkisen tapahtuman Facebookiin.

- Tein sen suomalaisen laulutradition puolesta - haluamatta loukata ketään ja perinteitä vaalien. En näe Suvivirttä minään hurmoksellisena uskontunnustuksena vaan kauniina päättäjäisperinteenä. Suvivirsi laukaisee minussa sen pakahduttavan onnentunteen, kun kouluvuosi on saatu päätökseen ja edessä on kahden kuukauden kesäloma. En haluaisi, että se kollektiivinen euforia katoaa kulttuuristamme, hän perustelee.

Hän ihmettelee puheita siitä, että Suvivirsi pitäisi kitkeä pois kevätjuhlista.
 


Vain Suomi on tällainen kyykkijöiden maa, joka on valmis lopettamaan tällaisenkin harmittoman ja viehättävän tradition.- Vain Suomi on tällainen kyykkijöiden maa, joka on valmis lopettamaan tällaisenkin harmittoman ja viehättävän tradition. Sellaista ei tehtäisi esimerkiksi Ranskassa tai Britanniassa. Että muka englannissa ei enää laulettaisi "God Save the Queen"? Miksi haluamme nollata minuutemme niin helposti? Suvaitsevaisuus ei ole sitä, että hukkaamme oman identiteettimme.

Paasikivi iloitsi, kun mukaan laulutapahtumaan ilmoittautui ensin kymmenen ihmistä. Yhtäkkiä ilmoittautuneita oli viisikymmentä ja sitten kaksisataa. Nyt tapahtumaan on ilmoittautunut jo yli 2000 ihmistä.

- Tajusin nopeasti, että kyllähän tähän joku huvilupa tarvitaan. Hankin paikalle myös esiintyjät, ja eräs kaverini tuottaa tapahtuman. Toivon, että kaikki töölöläiset tulisivat laulamaan. Se olisi taianomaista, Paasikivi tunnelmoi.

Lilli Paasikivi on intohimoinen ihminen. Kun hänet tapaa, ovat innostus ja energia lähes käsin kosketeltavissa. Hän kertoo, kuinka tekee asiat aina täysillä ja lähtee mielellään mukaan uusiin juttuihin.

Siitä hyvänä esimerkki on viime sunnuntaina MTV3-kanavalla nähty Tähdet, tähdet -musiikkiviihdeohjelma. Paasikivi johdatti kilpailijat oopperalaulun saloihin ja toimi jakson vierailevana tuomarina. Hänen räväkkyytensä ja sanavalmiutensa vetosivat, ja lähetyksen jälkeen hänen Twitter-tilillään oli 500 uutta seuraajaa.

- Palaute lämmitti. Oli ihanaa huomata, kuinka pienellä avaamisella tämä taiteenlaji muuttuu mielenkiintoiseksi. Ehdotuksia myös muihin juttuihin on satanut. Olen iloinen, että minunlaiselleni suulaalle kulttuuritädille on tilausta. Olen iloinen oopperaevankelista; jos aihe on rakas, siitä haluaa puhua, Suomen Kansallisoopperan taiteellinen johtaja sanoo.

 

Minunlaiselleni suulaalle kulttuuritädille on tilausta.Paasikivi kuvailee johtajapestiään lähes 24/7-työksi. Osa siitä johtuu omasta innostuksesta, hän on "kaikki tai ei mitään" -ihminen.

- Saatan aamulla varhain ensi töikseni kysyä mieheltäni aviovuoteessa, voisinko tehdä orkesterin kanssa niin tai näin, tai voitaisiinkohan tämä teos toteuttaa tällä tavalla. Hän jaksaa kärsivällisesti kuunnella, mikä johtuu osittain varmasti siitä, että olemme samalla alalla.


"Ooppera on elämäntehtäväni"


48-vuotias Lilli Paasikivi innostui oopperasta jo lapsena. Musiikillisessa perheessä kasvanut ja Lotilan koulun musiikkiluokalla koulutiensä käynyt Paasikivi sai ensikosketuksen taidemuotoon Lahden Oopperassa. Vaihto-oppilasvuonna Virginiassa musiikinopettaja kysyi, onko lahtelaistyttö ajatellut oopperaa.

- Koin valaistumisen. Tajusin, että se on elämäntehtäväni. Tämä maailma edusti minulle kaikkea sitä, mitä haluan. Tässä on haastetta, erilaisia musiikkityylejä ja aikamatkailua. Lisäksi tämä vaatii pitkäjänteisyyttä, Paasikivi luettelee.

 

Koin valaistumisen. Tajusin, että se on elämäntehtäväni.Lukion jälkeen Paasikivi lähti opiskelemaan Tukholmaan ja Lontooseen ja vietti lähes yhdeksän vuotta maailmalla. Vuonna 1995 avautuivat ovet Kansallisoopperaan ja solistiharjoittelijaksi.

- Solistiksi ja suurelle näyttämölle joutuminen oli hurja paikka. Yhtäkkiä tajuaa, että piippuhyllylläkin on ihmisiä, jotka ovat maksaneet lipuistaan. Hyppään silti mielelläni syviin vesiin ja uskon, että työ on paras opettaja.

Kun solisti kaipasi haasteita ja halusi laajentaa osaamistaan, hän alkoi tuottaa hollolalaiseen Pyhäniemen kartanoon festivaalia. Matkalaukkuelämäkin on tullut tutuksi, kun Paasikivi on vuosikaudet keikkaillut ulkomaiden suurimmilla ooppera- ja konserttilavoilla. Nytkin kalenterissa on muutamia vierailuja muun muassa Bilbaossa, New Yorkissa ja Lontoossa.

- Reissaaminen ei kuitenkaan enää houkuta, sillä haluan kuulua yhteisöön. Asun Töölöntorin laidalla, juon aamukahvini torin kahviteltassa tuttujen ihmisten kanssa, ja tulen töihin tiiviiseen työyhteisöön. Nautin työnteosta ja siitä, että ystävät ja perhe ovat lähelläni.


Lavalle lähes heti synnytysten jälkeenLilli Paasikivi muistaa tarkalleen, miltä elämän ruuhkavuodet tuntuivat. Paasikivi eli pelkästään työlle ja musiikille, kunnes tapasi viulisti Jaakko Ilveksen.

- Tapasin Jaakon, menimme naimisiin, tulin raskaaksi ja saimme lapsen. Kaikki tapahtui hyvin nopeasti muutaman vuoden sisällä. Samaan syssyyn tapasin myös kansainvälisen agentin, joka alkoi järjestää minulle keikkoja ulkomaille. Kaikki tahtoivat minusta ison palan!

Esikoinen oli kuusi viikkoa vanha, kun Paasikivi oli jo lavalla. Hän muistelee samoin käyneen myös toisen lapsen kohdalla.

 

Äitini heijasi lasta jonkin eurooppalaisen oopperatalon parkkipaikalla.- Jaakko toi oopperan henkilökunnan ovelle itkevää lasta imetettäväksi. Muistan myös, kun äitini heijasi lasta jonkin eurooppalaisen oopperatalon parkkipaikalla. Toisaalta lapset oli helppo ottaa keikoille, kun he vain möllöttivät kassissa, hän muistelee.

Nyt meno on ainakin lasten osalta seesteisempää. Esikoistytär Sini on 15-vuotias ja Juhani 13. Musiikillinen pariskunta vietti hiljattain 17-vuotishääpäivää.

Mikä on pitkän parisuhteenne salaisuus?

Huumori ja itseironia. Stressaavia tilanteita riittää, mutta osaamme aina nauraa omalle mahdottomuudellemme. Rakastamme myös ruokaa ja tanskalaisia dekkareita. Lisäksi olemme perheihmisiä: teemme kaiken yhdessä lasten kanssa. Olemme yksi joukkue.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Satamasilta romahti kesken Eckerö Linen matkustajien poistumisen laivasta – ”Sen piti olla nyt korjattu”

  2. 2

   Karmiva kuva: Näin tosi-tv:n lihaskimput muokkaavat ulkonäköään – miesten suosima ovela konsti kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

  3. 3

   Jätkäsaaren tornihotellin asiakas katsoi ikkunasta ja soitti hätäkeskukseen – poliisi löysi paikalta vain tyhjät saunatilat

  4. 4

   77-vuotias Tina Turner teki yllätyspaluun – tyylikästä naista ei ollut tunnistaa: Upea muodonmuutos

  5. 5

   Testaa! Helppo 3 liikkeen kuntotesti paljastaa, oletko siinä kunnossa, missä sinun pitäisi ikäiseksesi olla

  6. 6

   17-vuotiaan tyttöystävänsä teippaamalla murhannut tuomittiin elinkautiseen

  7. 7

   Kansa äänesti: Jean Sibelius on vuosisadan kulttuuripersoona – katso myös muut palkitut

  8. 8

   Hurmaava Manuela Bosco astui lavalle tv-ruudussa – muodikas läpikuultava asu: ”Ihanaa olla täällä”

  9. 9

   Ihmiskaupasta syytetty marjayrittäjä: ”Tämä on firman loppu”

  10. 10

   Lento 12 tuntia myöhässä – näin Heidi sai 1600 euron korvaukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutut liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi – katso kuvat!

  2. 2

   Mies yritti iskeä plusmalli Marjaanaa yökerhossa – ei saanut vastakaikua: lyttäsi järkyttävällä tavalla

  3. 3

   Testaa! Helppo 3 liikkeen kuntotesti paljastaa, oletko siinä kunnossa, missä sinun pitäisi ikäiseksesi olla

  4. 4

   17-vuotiaan tyttöystävänsä teippaamalla murhannut tuomittiin elinkautiseen

  5. 5

   TM: Näin käy, jos Audin, Seatin, Skodan tai VW:n öljyä syövän moottorin jättää korjaamatta – ja lisää vain halvinta mahdollista öljyä

  6. 6

   Jane voitti lotossa jättipotin 17-vuotiaana – tuhlasi rahat rintoihin ja peppuun: Jakaa netissä kuvia ylpeänä

  7. 7

   Elvis Presleyn harvoin julkisuudessa nähdyt kaksos-lapsenlapset ihastuttivat – poseerasivat äidin rinnalla suloisina

  8. 8

   Olympiavoittaja rikkoi hiljaisuuden 27 vuoden jälkeen – kertoi joutuneensa 15-vuotiaana lajilegendan raiskaamaksi

  9. 9

   Entinen F1-kuski Johnny Herbert vertaa Mika Saloa ja Mika Häkkistä – ”Kun hänen kanssaan puhui, ajautui riitaan”

  10. 10

   77-vuotias Tina Turner teki yllätyspaluun – tyylikästä naista ei ollut tunnistaa: Upea muodonmuutos

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  2. 2

   Huomaatko erikoisen yksityiskohdan? 19-vuotiaan Lisan viaton bikinikuva kummastuttaa Instagramissa

  3. 3

   Tutut liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi – katso kuvat!

  4. 4

   Onko tässä erikoisin hääkuva ikinä? Kreikkalaiskappeli kielsi ulkomaalaisparien häät rivon kuvan seurauksena

  5. 5

   Aku Hirviniemi katosi vuosi sitten äkisti julkisuudesta – nyt hän kertoo, mitä silloin tapahtui: ”Tuijotin vain tyhjyyteen”

  6. 6

   Jopa miljoonia uhreja – kävitkö vuoden sisällä suositulla pornosivustoilla?

  7. 7

   Tällaisen elämän miljardööri Niklas Herlin eli – muistokirjoitus

  8. 8

   Madonnaa, 59, syytetään räikeästä kuvanmuokkauksesta – tuoreet kuvat kertovat totuuden: ”Tämä on jo noloa”

  9. 9

   Matti Ahde kertoo sairaudestaan ja yhä jatkuvista hoidoista – ”Tilanne on vakava”

  10. 10

   Niklas Herlin on kuollut

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Satamasilta romahti kesken Eckerö Linen matkustajien poistumisen laivasta – ”Sen piti olla nyt korjattu”

  2. 2

   Karmiva kuva: Näin tosi-tv:n lihaskimput muokkaavat ulkonäköään – miesten suosima ovela konsti kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

  3. 3

   Jätkäsaaren tornihotellin asiakas katsoi ikkunasta ja soitti hätäkeskukseen – poliisi löysi paikalta vain tyhjät saunatilat

  4. 4

   77-vuotias Tina Turner teki yllätyspaluun – tyylikästä naista ei ollut tunnistaa: Upea muodonmuutos

  5. 5

   Testaa! Helppo 3 liikkeen kuntotesti paljastaa, oletko siinä kunnossa, missä sinun pitäisi ikäiseksesi olla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tutut liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi – katso kuvat!

  2. 2

   Mies yritti iskeä plusmalli Marjaanaa yökerhossa – ei saanut vastakaikua: lyttäsi järkyttävällä tavalla

  3. 3

   Testaa! Helppo 3 liikkeen kuntotesti paljastaa, oletko siinä kunnossa, missä sinun pitäisi ikäiseksesi olla

  4. 4

   17-vuotiaan tyttöystävänsä teippaamalla murhannut tuomittiin elinkautiseen

  5. 5

   TM: Näin käy, jos Audin, Seatin, Skodan tai VW:n öljyä syövän moottorin jättää korjaamatta – ja lisää vain halvinta mahdollista öljyä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  2. 2

   Huomaatko erikoisen yksityiskohdan? 19-vuotiaan Lisan viaton bikinikuva kummastuttaa Instagramissa

  3. 3

   Tutut liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi – katso kuvat!

  4. 4

   Onko tässä erikoisin hääkuva ikinä? Kreikkalaiskappeli kielsi ulkomaalaisparien häät rivon kuvan seurauksena

  5. 5

   Aku Hirviniemi katosi vuosi sitten äkisti julkisuudesta – nyt hän kertoo, mitä silloin tapahtui: ”Tuijotin vain tyhjyyteen”

  6. Näytä lisää