Yli 30 vuotta vaimonsa kanssa yhdessä ollut Timo Rautiainen: "On kaikkien etu, että vanhemmat pysyvät yhdessä" - Viihde - Ilta-Sanomat

Yli 30 vuotta vaimonsa kanssa yhdessä ollut Timo Rautiainen: "On kaikkien etu, että vanhemmat pysyvät yhdessä"

Vuoden aikana Timo Rautiainen on haudannut isänsä sekä tullut isoisäksi, ja lisäksi perheen nuorimmaisella diagnosoitiin lievä kehitysvamma. Voimia tuo yli 30 vuotta kestänyt parisuhde.

Timo Rautiaisella on meneillään ääripäiden kevät.­

22.3.2014 18:35

On kesä 2002. Muusikko Timo Rautiainen astuu lavalle yhtyeensä Trio Niskalaukauksen kanssa Seinäjoen Provinssirockissa.

Rautiainen katselee huojuvaa, nyrkkejä ilmaan takovaa ihmismassaa. Suuren yleisön tietoisuuteen samana vuonna läpimurron tehnyttä yhtyettä revitään kaikkialle. Keikat ovat loppuunmyytyjä ja haastattelupyyntöjä satelee.

Tuosta kesästä tulee nyt kuluneeksi 12 vuotta. Kahvilaan saapunutta Rautiaista ei ole vaikea tunnistaa. Iän tuomasta rosoisuudesta huolimatta hän näyttää samalta kuin 2000-luvun alussa noustessaan ensimmäisiä kertoja suurille lavoille. Päällä on musta huppari, pää on ajeltu kaljuksi.

Keväässä iloa ja surua

Musiikinteon lisäksi Rautiainen on tullut viime vuosina tutuksi myös televisiosta. Viimeksi hän oli mukana MTV3:n kevään Tähdet, tähdet -uutuusohjelmassa. Rautiainen putosi kilpailusta ensimmäisenä. Hän vakuuttaa, ettei silti kadu päätöstään lähteä mukaan viihdeohjelmaan. Ei edes uskottavuuden menettämisen pelossa.

- Kaikki, mitä näillä lahjoilla on ollut saatavissa, olen saanut jo korkojen kera. Mun ei tarvitse esittää itselleni eikä muille yhtään mitään, Rautiainen sanoo.

Rautiaisen kevääseen on mahtunut suurta surua, mutta myös ilonpilkahduksia. Tammikuussa hän saattoi 86-vuotiaan isänsä viimeiselle matkalleen, toissa viikon torstaina hänestä tuli isoisä. Isänsä poismenon jälkeen Rautiainen on pohtinut suhdettaan elämään ja kuolemaan.

Menetyksen tuskasta huolimatta Rautiainen sanoo, että hänen isänsä lähti oikealla tavalla.

Kuolema on meillä kaikilla edessä. Hän eli terveenä viimeisiin vuosiinsa saakka ja kuoli suorilta jaloilta. Näin sen vääjäämättömyyden niin hyvässä valossa kuin se voi olla.

Rautiaisen isälle ilmaantui sydänongelmia viime vuoden keväällä. Hän uskoo, että isä oli jo henkisesti valmistautunut lähtöönsä.

- Hänellä oli kaksi aikuista, perheellistä lasta. Jos saisin esimerkiksi syöpädiagnoosin nyt, varmasti murehtisin sitä, miten omat lapseni tulisivat selviämään.

Pojalla lievä kehitysvamma

Erityisesti lasten pärjääminen on ollut Rautiaisen mielessä perheen kuopuspojan vuoksi. Kaksi vanhinta lasta ovat muuttaneet jo omilleen. Teini-ikäinen poika sai edelliskeväänä diagnoosin lievästä kehitysvammasta. Aiemmin pojalla oli todettu Catch 22 -nimellä tunnettu oireyhtymä ja tarkkaavuus- ja ylivilkkaushäiriö.

Vaikka lapsi oli ollut erityinen jo syntymästään lähtien, Rautiainen myöntää, että diagnoosi oli pienimuotoinen sokki. Tietyillä elämänalueilla poika kypsyy hitaammin kuin muut ikäisensä.

- Esimerkiksi omilleen muutto ei tapahdu yhtä nopeasti kuin muilla nuorilla aikuisilla, Rautiainen selventää.

Pienen hetken ajan Rautiainen tunsi myös pelkoa tulevasta. Poika tarvitsee elämässään enemmän tukea kuin muut. Kouluaineista esimerkiksi englanti sujuu pojalta hyvin, kun taas matematiikassa hän tarvitsee enemmän apua.

- Lohduttaudun ajattelemalla, että niin moni ihminen on tässä maailmassa terveenkin papereilla epäonnistunut.

Perheen elämä kulkee vastaisuudessakin kuopuksen aikataululla, kaikessa rauhassa. Häntä ei vielä vuosiin patisteta pois kotoa.

Rautiainen uskoo, että kuopuksen erityisdiagnoosi vaikuttaa alitajuisesti myös vanhempien parisuhteeseen.

- Yritän olla millään turhalla romuttamatta sitä. On kaikkien etu, lapsenkin, että vanhemmat pysyvät yhdessä.

Yli 30 vuotta pitkä parisuhde

Rautiainen puhuu vaimostaan lämpimästi. Yhteistä taivalta on kertynyt jo yli 30 vuotta. Vuosien aikana suhde on vain syventynyt.

Pari kävi läpi isoimmat kriisit jo ennen kuin Rautiaisesta tuli julkisuuden henkilö. 1990-luvulla Rautiainen ja hänen vaimonsa olivat kolmisen vuotta sijaisvanhempina koulukodin nuorille. Samaan aikaan perheen omat lapset olivat alle kouluikäisiä.

- Tuona aikana jouduimme vaimoni kanssa tekemään saumatonta yhteistyötä, piti työtoverina tietää toisen ajatukset.

Sijaisvanhemmuus loppui, mutta parisuhteessa alkoi kriisin ja kasvun paikka. Toisesta oli tullut itsestäänselvyys.

- Mitään peruuttamatonta ei silti tapahtunut. Siitä kun selvisimme, olemme selvinneet mistä vain.

Kuopuksella sydänleikkaus

"Mistä vain" tarkoittaa esimerkiksi perheen kuopuksen sydänleikkausta vuonna 1998. Ei ollut itsestään selvää, että leikkaus onnistuu. Oli varauduttava myös kaikkein pahimpaan eli siihen, ettei poika selviäisi hengissä.

Sen jälkeen en ole koskaan harmitellut, että täytyy maksaa veroja. Olen tästä yhteiskunnasta osani saanut.

"Tämä ei ole bändi, tämä on uskonto", eräs fani luonnehti Niskalaukausta 2000-luvun alussa.

Yhtyeen ponnahtaessa julkisuuteen Rautiainen oli jo 38-vuotias pienten lasten isä. Hän uskoo, että iän tuoma kokemus ja perhe auttoivat häntä pitämään jalat maassa. Kusi ei niin sanotusti missään vaiheessa noussut päähän.

- En halunnut töppäillä niin, että perheeni olisi joutunut kärsimään tai häpeämään.

Bändin sanoituksia leimasivat muun muassa kuolema, perheväkivalta ja traagiset ihmiskohtalot. Vakavan ja kaikesta huolissaan olevan miehen maine seurasi Rautiaista uran alkuvaiheilla.

- Semmoinenhan minä oikeasti olen, mutta jälkeenpäin olen miettinyt, pitikö kaikkia asioita aina kylillä huudella, Rautiainen viittaa naurahtaen alkuaikojen haastatteluihinsa.

Entinen erityisopettaja

Ennen musiikkiuraansa Rautiainen työskenteli erityisopettajana koulukodeissa, psykiatrisella osastolla ja huumeidenvastaisissa projekteissa. Lehtijutuissa puhuttiin laulavasta erityisopettajasta. Välillä se ärsytti.

- Ihan kuin en olisi tehnyt mitään muuta sen jälkeen. Ymmärrän ja olen vanhemmiten hyväksynytkin sen, että siitä minut muistetaan.

Kasvattajan rooli seurasi Rautiaista myös vapaa-ajalle. Alkossa sivullinen saattoi katsoa viinihyllyjä silmäilevää Rautiaista alta kulmien. Noottia tuli myös, kun Rautiainen heitti huumorilla eräällä palstalla vuoden kulttuuriteoksi viinakauppaan myyntiin tulleen 0,75 litran jaloviinapullon.

- Kommentoitiin, että miten voin esikuvana heittää tuollaista ilmoille. Se on Suomessa niin, että jos olet kerran opettaja, olet aina opettaja.

Omaa suhdettaan alkoholiin Rautiainen pitää normaalina. Jos kalenteriin on mahtunut paljon hauskoja iltoja, Rautiainen on hiljentänyt tietoisesti hetkeksi tahtia.

Iän myötä terveellisten elämäntapojen merkitys on korostunut entisestään. Rautiainen sairastaa kakkostyypin diabetesta.

- Liikunnan, ruokavalion ja lääkityksen avulla olen pitänyt sairautta aisoissa.

Trio Niskalaukaus kuopattiin

Rautiaisen yhtye Trio Niskalaukaus jäi tauolle 2004. Kaksi vuotta myöhemmin se kuopattiin kokonaan. Kaikki saavutettavissa oleva oli saavutettu. Sen jälkeen Rautiainen on työstänyt soololevyjä ja ollut mukana televisioprojekteissa. Nyt hän keikkailee akustisesti. Syksyllä ilmestyy toinen levy vuonna 2012 perustetun Neljäs Sektori -bändin kanssa.

Vuosi sitten Rautiainen toteutti myös pitkäaikeisen haaveensa ja muutti vuodeksi Kaustisille opiskelemaan kansanmusiikkia. Musiikkihommat jatkuvat niin kauan kuin kysyntää riittää.

- Jos keikat loppuvat, alan hakea oikeita töitä.

Rautiainen kaivaa taskustaan kännykän ja näyttää ylpeänä kuvan suvun tuoreesta tulokkaasta, pienestä pojantyttärestä. Rautiainen aikoo olla turvallinen ja lämmin isoisä.

- Kevään aikana olen nähnyt syntymän ja kuoleman, elämänjanan molemmat ääripäät.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?