IS tapasi Patrick Duffyn Dallasissa: Tällaista on elämäni Bobby Ewinginä

Bobby Ewinginä tunnettu Patrick Duffy ohjaa ja tuottaa nykyään Dallas-sarjaa. Näyttelijänä hän antaa enemmän ruututilaa nuoremmille.

Patrick Duffy (edessä vas.) on näytellyt Ewingin perheen päätä Larry Hagmanin kuoleman jälkeen.

Kuka muistaa 1980-luvulta Bobbyn kuoleman auto-onnettomuudessa ja kuuluisan suihkukohtauksen, jossa paljastui kaiken olleenkin vain unta?

Patrick Duffy on alusta asti ollut Dallasin sankari. Nyt kun J.R. on poissa, Bobbyn rooli on olla Ewingin perheen vanha, viisas isä.

Harmaampi, charmantimpi ja vuosien koulima Patrick Duffy palasi Southfork Ranchille monen vuoden tauon jälkeen kesällä 2011.

- Astuin ulos traileristani ja kävelin kohti Southforkia. Kamera-autot ja filmiryhmä olivat siellä laittamassa kaikkea kuntoon, ja paikalla olivat tutut ihmiset. Se oli mitä nautinnollisin déjà-vu -kokemus, mitä näyttelijällä voi olla, Duffy luonnehtii IS:lle Dallasin studioilla.

J.R:n poika John on aina napit vastakkain Bobby Ewingin kanssa.

Maaliskuun 17. päivä 65 vuotta täyttävällä Duffylla on kiireinen päivä. Hän ohjaa Dallasin kolmannen tuotantokauden episodia 13, näyttelee siinä samanaikaisesti ja kaiken lisäksi kuvauspaikalle, Dallasin South Side Studioille pelmahtaa lauma toimittajia. Silti mies suorastaan säteilee.

- Tämä on maailman paras työ! Kuinka onnekkaita me näyttelijät saammekaan olla, että olemme tässä showssa, ja että meillä on töitä, Duffy kiittää.

- Linda Gray ja minä muistutamme siitä yhtenään toisiamme.

Mies tietää, mistä puhuu. Hän istui 80-luvulla näyttelijäliitto SAG:in hallituksessa. Duffy huomauttaa, että liiton jäsenistä peräti 97 prosenttia on työttömänä ja vain puoli prosenttia elättää itsensä pelkillä näyttelijäntöillä.

Duffy on saanut mukavasti leipänsä näyttelijäntöistä. Alkuperäisen Dallasin päätyttyä vuonna 1991 Patrick Duffy esiintyi tv-sarjoissa, kuten Step by Step ja Kauniit ja rohkeat. Dallas-tiimin kanssa syntyi 90-luvulla kaksi sarjaan perustuvaa tv-elokuvaa.

Kun Dallasia purkitettiin 80-luvulla, kuvauskalustona käytettiin isoja filmikameroita.

- Tänään käytän muiden muassa älypuhelimen kokoista kameraa, joka tuottaa korkeapiirtokuvaa. Se tulee ylös nurkkaan ja käy yhtäjaksoisesti 25 minuuttia.

- Viimeksi kun ohjasin, käytössä olivat 35 mm:n Panavision-kamerat, joiden päällä olevat jättimäiset makasiinit painoivat viisi kiloa. Ne kävivät 14 minuuttia kerrallaan. Sen jälkeen käytetty makasiini vietiin kehitettäväksi ja uusi ladattiin kameraan. Nyt kaveri tulee ja vaihtaa parissa sekunnissa muistikortin, ohjaaja selittää.

Duffyn filosofia ohjaamisesta on toimia kolmantena silmänä ja ehdottaa näyttelijöille uusia ideoita. Linda Gray, alias Sue Ellen, saa kuitenkin ohjaajalta eri käsittelyn kuin nuoremmat tähdet.

Hänen hyvä ystävänsä Larry Hagman kuoli marraskuussa 2012 kesken Dallasin toisen tuotantokauden kuvausten.

- Linda on läheisin ystäväni nyt, kun toinen rakas ystäväni Larry Hagman on poissa. Tunnemme toisemme niin hyvin, ettei minun tarvitse sanoa hänelle mitään.

- Saatan muistuttaa häntä jostain, jonka hän jo tietää, mutta minun ei tarvitse istuttaa uusia siemeniä, Patrick kuvailee.

Kysyn mieheltä, millaista on ohjata itseään.

- Rakastan itseäni. Olen yksi mielinäyttelijöitäni, Duffy veistelee.

Bobby Ewingin poikaa Christopher Ewingia näyttelee Jesse Metcalfe (keskellä) ja Ann-vaimoa Brenda Strong (vas.).

Huumorista huolimatta hän ottaa näyttelijän- ja ohjaajantyönsä vakavasti.

- Tuottaja-ohjaaja Mike Robin muistutti minulle, ettei ole ylimielistä antaa näyttelijöille 3-4 ottoa, jotta nämä voivat hioa työnsä huippuunsa, mies selittää.

Duffyn päässä on kolme hattua - tuottajan, ohjaajan ja näyttelijän. Tuottajan on pysyttävä aikataulussa ja budjetissa, ohjaaja pyrkii korkeimpaan mahdolliseen taiteelliseen lopputulokseen ja näyttelijä parhaaseen näyttelijäsuoritukseen.

Joka viikko kuvataan tunnin mittainen jakso, joka leikataan 42-minuuttiseksi.

Kun 80-luvun Bobby oli sarjan keskeinen energianlähde, uusi Bobby on kuin nuorempien toilailuja valvova vanhempi valtiomies, joka antaa ruudussa enemmän tilaa uusille kasvoille.

- Olen nyt kypsään ikään ehtinyt Bobby - perheen pää, kärsivällinen ja myötätuntoinen patriarkka.

- On upeaa näytellä samaa henkilöhahmoa 25 vuotta vanhempana ja näyttää, mitä ikääntymisprosessi on tehnyt ja kuinka se on vaikuttanut henkilöön, Duffy luonnehtii ja kiirehtii sitten jatkamaan kuvauksia.

Dallas MTV3:lla perjantaisin klo 22.35, kolmas kausi alkaa 14. maaliskuuta.

J.R. ja Bobby Ewing tulivat katsojille tutuiksi Dallas-ohjelman kautta jo vuonna 1978.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?