Tampereella esillä Warholin kuvia Mick Jaggerin ruumiinosista - Viihde - Ilta-Sanomat

Tampereella esillä Warholin kuvia Mick Jaggerin ruumiinosista ja Marilynin kuuluisat kuvat

Andy Warholin näyttelyyn Tampereelle odotetaan yleisöryntäystä.

Kun Marilyn oli kuollut, Andy Warhol teki hänestä serigrafiasarjan valokuvan perusteella.­

6.3.2014 10:22

Sara Hildenin taidemuseossa Tampereella on esillä 200 Andy Warholin teosta. Näyttelyn arvoa voi vain arvailla. Warholin töistä on maksettu kymmeniä miljoonia euroja. Kallein Warhol on maksanut 105 miljoonaa dollaria. Se on kovin hinta, mitä nykytaiteesta on pulitettu.

- Arvot ovat korkeita, tyytyy näyttelyamanuenssi Sarianne Soikkonen toteamaan.

Jotkut pitävät Andy Warholia (1928-1987) huijarina. Toisille hän on nero, nykytaiteen uranuurtaja.

- Suhtautuminen on ollut kaksijakoinen. Kiistämätön tosiasia on, että hän loi uuden taiteen kielen, Soikkonen sanoo. Warholin kuuluisimpia töitä on serigrafiasarja Campbellin keittopurkista. Andy sairasteli lapsena paljon ja äiti syötti hänelle Campbellin tomaattikeittoa. Se oli lapsuuden lohturuokaa. Kuuluja ovat ikoniset kuvat Marilynista, Liz Taylorista ja Jackie Kennedystä. Ne kuuluvat Kuolema ja tuho -sarjaan.

- Hän kuvasi heitä sen jälkeen, kun oli tapahtunut joku menetys. Marilyn kuoli, Liz Taylor sairastui vakavasti, Jackie Kennedyn aviomies murhattiin. Näyttelyssä on valokuvia Mick Jaggerin ruumiinosista, jaloista, käsistä, kainalokuopasta. Ne Warhol sijoitti kaveriaan Jaggeria käsittelevään serigrafiaan.

Mick Jagger -sarjaa.­

- Andy Warhol valokuvasi koko ajan. Se oli hänen tapansa osallistua. Melkein kaikki hänen teoksensa perustuvat valokuvaan. Andy Warholin Factory-studiolla pyörivät sen ajan rock-tähdet, kuten Mick, John Lennon, Lou Reed, David Bovie. Heistä on esillä harvinaisia polaroid-kuvia.

Vuonna 1968 muuan näyttelijätär ampui Warholin lähestulkoon hengiltä. Näyttelyssä on valokuvat Warholin kropasta ja luodinreikien arvista.

- Tuon tapauksen jälkeen Warhol kiinnostui kuolema-aiheesta. Kuolema oli kiehtonut häntä ennenkin, mutta sen jälkeen hänellä oli asiasta omakohtaista kokemusta, Soikkonen kertoo. Andy Warhol kertoi maalaavansa vain sitä, mitä hän rakastaa. Hän maalasi muun muassa dollarin seteleitä. Hän oli köyhän slovakialaisen siirtolaisperheen vesa. Hän tunnusti, että "Rakastan rahaa". Andy Warhol totesi myös, että "Ainoa, joka ihmisen pelastaa kuolemalta, on kuuluisuus". - Hänen kohdallaan on käynyt näin, sanoo näyttelyamanuenssi Sarianne Soikkonen. Andy Warhol ei toiminut vain kuvataiteen alueella. Hän teki kirjoja ja elokuvia ja toimi Velvet Underground -yhtyeen tuottajana. Levykansia Warhol teki melkoisen määrän, kuten Rolling Stonesin Sticky Fingers -levyn kannen. Siinä oli vetoketju, ja kun sen avasi, paljastui Mick Jaggerin kalsarit. Kansi herätti pahennusta, kuinkas muuten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?