Elokuvakriitikko: Näin Oscarit jakautuvat - oletko samaa mieltä? - Viihde - Ilta-Sanomat

Elokuvakriitikko: Näin Oscarit jakautuvat - oletko samaa mieltä?

IS:n elokuvakriitikko Tarmo Poussu arvioi, miten maailman himoituimmat elokuvapalkinnot jakautuvat. Mitä mieltä sinä olet?

Sandra Bullock ja George Clooney näyttelevät ehdokkuuksia saaneessa Gravityssa.­

2.3.2014 19:34

Oscarit jaetaan maanantain vastaisena yönä Los Angelesissa Kaliforniassa. Tällä kertaa Oscaria tavoittelee myös suomalainen lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa? IS kokosi yhteen vuoden tärkeimmät Oscar-ehdokkaat ja arvioi niiden voittomahdollisuudet.

Paras elokuva

Voittaa: Gravity tai 12 Years a Slave.

Tasavahvat ennakkosuosikit kahmivat yhteensä 19 ehdokkuutta. Niistä Gravity sai kymmenen ja 12 Years a Slave yhdeksän. Kaikkiaan kymmenen ehdokkuutta kahmineen Gravityn valtteja ovat omaperäisyys, visuaalinen loistokkuus ja suuri yleisömenestys. Erikoistehosteisiin nojautuvana tieteisleffana se ei kuitenkaan ole tyypillistä Oscar-materiaalia.

Yhteensä yhdeksän ehdokkuutta saanut 12 Years a Slave on tosipohjaisena historiallisena draamana otollista Oscar-ainesta. Omaperäisyydessä tai kaupallisessa menestyksessä se kuitenkin häviää Gravitylle.

Muut ehdokkaat: American Hustle, Captain Phillips, Dallas Buyers Club, Her, Nebraska, Philomena ja The Wolf of Wall Street.

12 Years a Slave -elokuvan on tuottanut Brad Pitt. Elokuvassa näyttelee meksikolais-kenialainen Lupita Nyongo.­

Paras miespääosa

Voittaa: Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club).

Tähtikuvaansa rohkeasti uudistanut ja useita loistorooleja putkeen tehnyt McConaughey on ensimmäistä kertaa Oscar-ehdokkaana rajua laihdutusta vaatineesta roolistaan aidsiin sairastuvana rodeomiehenä. Vaativa rooli, uhrautuva tulkinta ja sopiva ajankohta puoltavat palkitsemista.

Haastaja: Chiwetel Ejiofor (12 Years a Slave).

Roolihahmon historiallisuus ja sankaruus ovat Oscar-kisoissa valttia. Orjaksi siepattua miestä vakuuttavasti esittävä Chiwetel Ejiofor olisi tämän vuoden ehdokkaista poliittisesti korrektein valinta.

Muut ehdokkaat: Christian Bale (American Hustle), Bruce Dern (Nebraska) ja Leonardo DiCaprio (The Wolf of Wall Street).

Paras naispääosa

Voittaa: Amy Adams (American Hustle).

Viidettä kertaa ehdolla oleva Adams on kypsä ensimmäiseen voittoonsa. Naisen aseita häikäilemättä hyödyntävän huijarin rooli myös uudistaa uskaliaasti Adamsin kiltinpuoleista tähtikuvaa.

Haastaja: Cate Blanchett (Blue Jasmine).

Viides ehdokkuus, takana yksi voitto. Vahva ennakkosuosikki saattaa joutua sijaiskärsijäksi pedofiliakohussa, jonka keskelle hänen elokuvansa ohjaaja Woody Allen on jälleen joutunut.

Muut ehdokkaat: Sandra Bullock (Gravity), Judi Dench (Philomena), Meryl Streep (Perhe - August: Osage County).

Paras miessivuosa

Voittaa: Jared Leto (Dallas Buyers Club).

Transseksuaalin rooli toi Letolle ensimmäisen Oscar-ehdokkuuden ja kasapäin muita palkintoja. Sen palkitseminen antaa Hollywoodille tilaisuuden osoittaa vapaamielisyyttään, mikä on aina plussaa.

Haastaja: Michael Fassbender (12 Years a Slave).

Myös hänelle ehdokkuus on ensimmäinen. Sadistisen orjanomistajan rooli ei ole tyypillistä Oscar-ainesta.

Muut ehdokkaat: Barkhad Abdi (Captain Phillips), Bradley Cooper (American Hustle), Jonah Hill (The Wolf of Wall Street).

Paras naissivuosa

Voittaa: Lupita Nyong'o.

Kenialais-meksikolainen Nyong'o (kuvassa) sai ehdokkuuden ensimmäisestä elokuvaroolistaan orjuuden kauhut kokevana naisena. Poliittinen korrektius puoltaa tätäkin valintaa.

Haastaja: Jennifer Lawrence (American Hustle).

Hollywoodin ylistetyin nuori näyttelijätär on ehdokkaana jo kolmatta kertaa vain neljässä vuodessa. Viimevuotinen voitto vähentää kuitenkin hänen mahdollisuuksiaan.

Muut ehdokkaat: Sally Hawkins (Blue Jasmine), Julia Roberts (Perhe - August: Osage County), June Squibb (Nebraska).

Näyttelijä Chris Hemsworth ja Yhdysvaltain elokuva-akatemian Cheryl Boone Isaacs Oscar-gaalan ehdokkaiden julkistustilaisuudessa­

Paras ohjaus

Voittaa: Alfonso Cuarón (Gravity).

Visuaalisesti huikea Gravity on ennen kaikkea ohjaajansa luomus. Aiemmin meksikolaissyntyinen Cuarón on ollut ehdolla kahdesti käsikirjoittajana ja kerran leikkaajana. Nyt hän on ohjauksen lisäksi ehdolla myös parhaan elokuvan ja leikkauksen kategorioissa.

Haastaja: Steve McQueen (12 Years a Slave).

Historiallinen draama on perinteisempää Oscar-ainesta. Brittiohjaaja McQueen on ehdolla ensimmäistä kertaa - ja mukana myös parhaan elokuvan kategoriassa.

Muut ehdokkaat: David O. Russell (American Hustle), Martin Scorsese (The Wolf of Wall Street), Alexander Payne (Nebraska).

Muut kategoriat

Paras alkuperäinen käsikirjoitus: Voittaa: American Hustle

Paras sovitettu käsikirjoitus: Voittaa: Captain Phillips

Paras pitkä animaatio: Voittaa: Frozen: huurteinen seikkailu

Paras vieraskielinen elokuva: Voittaa: Suuri kauneus

Paras lyhytelokuva: Suomalainen Pitääkö mun kaikki hoitaa? on viidestä ehdolla olevasta kepein, mutta voittajaksi se tuskin yltää.

Oscar-gaala Yle Teemalla maanantaina 3. maaliskuuta kello 3.25 alkaen. Oletko samaa mieltä Oscareiden jakautumisesta? Kommentoi alla olevassa kentässä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?