Kiekkoleijonien vaimot kertovat: "Lapsille isän reissussa olo on välillä tosi rankkaa"

Kiekkoleijonat latautuvat parhaillaan Sotshissa perjantain tärkeään peliin. Monille uran tärkein tuki tulee kotoa. Tunnetut kiekkovaimot kertovat, miten arki kaukalon laidalla kulkee.

20.2.2014 21:44

Helmikuussa 2010 Katerina Jokisesta tuntui haikealta. Talviolympialaiset Kanadan Vancouverissa olivat juuri päättyneet, ja niiden piti olla Jokisen aviomiehen, jääkiekkoilija Olli Jokisen viimeiset.

Toisin kävi.

- Ollin mieli muuttui, ja hän alkoi lämmetä ajatukselle vielä yksistä olympialaisista, Katerina Jokinen kertoo.

Myös Katerina päätti lähteä Sotshiin, jossa monipuolisena hyökkääjänä tunnettu Olli pelaa Suomen olympiajoukkueessa. Tiimi on yhdistelmä nuoruutta sekä kokemusta, jota NHL-seura Winnipeg Jetsissä pelaava 35-vuotias Jokinen edustaa.

- Ollille on tullut ikää, joten nämä voivat olla hänen viimeiset olympialaisensa. Nyt vanhempana osaa ottaa kaikesta enemmän irti, eikä pidä mitään itsestäänselvyytenä. Näitä hetkiä ei montaa enää tule, Katerina Jokinen perustelee.

Vuonna 2001 avioituneiden Jokisten perheeseen kuuluvat 13-vuotias Alexandra ja 9-vuotias Emma sekä pian kolme vuotta täyttävä Keira.

Jokiset päättivät lähteä Sotshiin ilman tyttäriään, jotta heidän koulunkäyntinsä ei keskeytyisi.

- Itse otan matkan lomareissuna. Ei tässä kovin usein pääse matkalle. Äitini, eli lasten mummi tulee Suomesta hoitamaan tyttöjä.

Perheenäidin arki rytmittyy vahvasti tytärten mukaan. Kun lapset ovat koulussa, Jokinen treenaa ja hoitaa Suomessa sijaitsevan kosmetiikkayrityksensä asioita. Helpotusta tuo liikekumppani Helsingissä.

- Iltaisin on lasten harrastuksia, mutta pyrin tekemään paljon myös omia juttuja. Näen kavereita, käymme dinnereillä ja lounailla. Winnipeg on pieni kaupunki, joten mitään erityistä tekemistä täällä ei ole.

Pelipäivinä puolison aika uhrautuu täysin jääkiekolle, mutta muina päivinä Olli on osallistuva perheenisä.

- Olli on aktiivinen isä. Hänellä ei ole harrastuksia, vaan koko vapaa-aika menee perheen kanssa. Usein hän vie ja hakee tytöt luistelusta, vaimo kiittelee.

Olympialaiset ovat Jokisten neljännet, ja Katerina kuvailee kaksikon lähteneen Venäjälle innoissaan, huolimatta mahdollisista levottomuuksista.

- Levottomuudet arveluttavat. Siellä täytyy olla todella varovainen, pysyä poissa kaduilta ja massatapahtumista. Mikäli lähtöä pidettäisiin vaarallisena, emme edes menisi.

Jos ja kun Suomi pelaa sunnuntaina finaalissa, on pelaajilla tiedossa kahden viikon reissu. Niinä päivinä kun Suomi ei pelaa, toivoo Jokinen pääsevänsä seuraamaan muita lajeja. Hän aikoo viettää aikaa myös muiden jääkiekkoilijoiden puolisoiden, erityisesti Teemu Selänteen vaimon Sirpan kanssa.

- Vielä en tiedä, kuinka paljon ehdimme Ollin kanssa nähdä. Kahdenkeskinen aika tulee olemaan harvinaista herkkua.

Toista vuotta Winnipegissä asuvalla perheellä saattaa olla tänä vuonna edessä muutto, sillä Olli Jokisen sopimus päättyy kesällä.

- Sitten katsotaan, mitä tapahtuu. Kun Ollin pelit aikanaan loppuvat, kotiudumme varmasti Floridaan, jossa meillä on toinen koti. Suomeen tuskin enää muutamme, 16 vuotta miehensä mukana Yhdysvalloissa ja Kanadassa viettänyt 35-vuotias Katerina Jokinen kertoo.

Katerina ja Olli Jokinen vuonna 2006.

Selänteiden lapset jäävät kotiin

Myös Teemu Selänteen vaimo Sirpa Selänne lähti miehensä mukaan talviolympialaisiin. Perheen neljä lasta jäivät kotiin. Moni NHL-pelaaja päätti, ettei perheenjäseniä lähde Sotshiin terrorismiuhkan vuoksi.

- Terrorismiuhka on vakavasti otettava asia. Kaiken järjen mukaan se on kuitenkin kaikista turvallisin kohde maailmassa tällä hetkellä. Kaikkien turvajärjestelyjen pitäisi olla viimeisen päälle, Teemu Selänne on sanonut IS:lle.

Viime syyskuussa ensi-iltaan tullut Sel8nne-dokumentti paljastaa, kuinka perhe elää täysin kiekkolegendan ehdoilla.

- Huippu-urheilijat ovat tosi itsekkäitä: he tekevät just niin kuin itse haluavat. Se pitää hyväksyä, sillä muuten se homma ei toimi, Sirpa Selänne paljastaa dokumentissa.

- Minä elän dream lifea, sillä Teemu auttaa minua; kokkaa ja touhuaa lasten kanssa.

Janni Hussi : "Minä kokkaan ja siivoan"

Phoenix Coyotesin hyökkääjän Lauri Korpikosken tyttöystävä, fitness-urheilija Janni Hussi, 22, muutti vuosi sitten Yhdysvaltoihin rakkaansa perässä.

Kahden huippu-urheilijan taloudessa treenit aikatauluttavat yhdessäoloa. Lauri on usein pelimatkoilla, jolloin Janni viettää aikaa ystäviensä kanssa.

- Olen saanut todella hyviä ystäviä. Aluksi tietenkin vähän jännitti tutustua, mutta nyt meillä on ihan mieletön yhteishenki. Vapaa-ajalla tyttöjen kanssa kokoonnutaan katsomaan peliä ja pidetään nyyttikestejä. Täällä on tosi mahtavat vaellusmahdollisuudet, joten käymme paljon vaeltamassakin vuoristossa.

Janni on saanut pelaajien puolisot houkuteltua maistamaan perisuomalaisia herkkuja.

- Korvapuustit ovat mun bravuuri! Se on tyttöjen suuri herkku, leivon niitä heille usein. Seuraava tavoitteeni on opetella mummon kanssa tekemään karjalanpiirakoita.

Janni lähtee vain harvoin mukaan Laurin pelimatkoille, mutta Sotshiin hän lähti Laurin tueksi. Lähtöä piti harkita pitkään.

- Vähän jännittää. Kun näitä ikävämpiä uutisia alkoi tulla, hetken aikaa joutui funtsimaan lähtöä, vaikka lennot oli jo buukattu. Alue, jossa me majoitutaan, on järjestetty NHL-pelaajayhdistyksen kautta.

Jannia naurattaa, jos kuulee itseään kutsuttavan lätkävaimoksi. Hän ei pidä titteliä imartelevana, sillä jääkiekkoilijoiden puolisot mielletään usein kodinhengettäriksi.

- Ihan sama, jos Lauria kutsuttaisi fitness-urheilijan poikaystäväksi! Mutta kyllä se yleensä olen minä, joka kokkaan ja siivoan. Kyllä Laurikin osaa kokata, jos se vaan yrittää. Taidan päästää sen liian helpolla.

Lauri Korpikosken tyttöystävä Janni Hussi.

"Lapsille Lassen reissut ovat rankkoja"

Piritta Kukkonen elää tiivistä perhe-elämää. Lapset Vilma, 7, Moona, 4, ja Elena, 5 kuukautta, pitävät äidin kiireisenä. Kiirettä lisää osaltaan aviomiehen työ.

Lasse Kukkonen pelaa Oulun Kärpissä.

Piritta ja Lasse ovat olleet yhdessä jo kymmenen vuotta. Yhteinen elämä on kuljettanut Lassen työn perässä Amerikkaan, Venäjälle ja Ruotsiin. Nyt perhe on asettunut Ouluun.

- Nyt kun lapset ovat isompia, on tunnepuolella raskaampaa, kun näkee lasten ikävän. Itse osaa aikuisena ikävöidä eri tavalla ja ymmärtää ajankulun, mutta lapsille isän reissussa olo on välillä tosi rankkaa, Piritta kertoo.

Lasse ja Piritta eivät aio alkaa kaukosuhteeseen.

- Olemme kulkeneet majakkana ja perävaununa. Mennään tiiviinä tiiminä aina sinne, minne Lasse vie. Päätökset tehdään aina yhdessä, mutta ei ole tainnut mikään paikka jäädä katsastamatta sen vuoksi, ettei olisi yhdessä uskallettu lähteä kokeilemaan.

Kun Lasse palaa kotiin, saavat tyttäret usein äitiä enemmän huomionosoituksia.

- Jään vähän sinne rääppiäisille. Meidän neiti-kolmikko pitää huolen siitä, että isillä pysyy prioriteetit oikeassa järjestyksessä. Nautin itsekin suunnattomasti siitä lasten onnesta, ja kyllä se lämmin kainalo sitten illan pimetessä minullekin löytyy.

Arjen keskellä romantiikka on Kukkosten perheessä yksinkertaista - mutta aitoa.

- Pullaa leipomalla saa itse yleensä ne syvimmät tunteensa osoitettua. Kunnon hali kesken arjen luo myös yhteistä fiilistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?