Rakkausviikko alkoi - IS näytti elokuvan Kaikki rakastavat - Viihde - Ilta-Sanomat

Rakkausviikko alkoi - IS näytti elokuvan Kaikki rakastavat

ISTV esitti Rakkausviikon kunniaksi viikonloppuna komedian Kaikki rakastavat, josta Ansa Ikosen ja Tauno Palon tie tähtiin alkoi.

8.2.2014 6:16 | Päivitetty 10.2.2014 0:05

Kaikki alkoi tästä: Valentin Vaalan ohjaama Kaikki rakastavat toi 1935 ensimmäistä kertaa yhteen Ansa Ikosen ja Tauno Palon, joista vuoteen 1956 mennessä tehdyn 12 yhteisen elokuvan ansiosta tuli kotimaisen elokuvan suurin tähtipari.

Kaikki rakastavat ei ole yhtä kuuluisa kuin kaksikon seuraava yhteistyö, niin ikään kepeä rakkauskomedia Vaimoke (1936), eikä se ole saavuttanut samanlaista jättisuosiota kuin Kulkurin valssi (1941). ISTV:n esittämä Kaikki rakastavat sisältää kuitenkin jotain, mitä yksikään Ikosen ja Palon myöhemmistä yhteisistä elokuvista ei enää voinut tavoittaa - kosketuksen siihen hetkeen ja aikaan, jolloin heidän yhteinen sädekehänsä oli juuri muotoutumassa.

Komediassa eivät vielä kohtaa koko kansan tuntemat Ansa ja Tauno, vaan tuomarin tytär Sirkka ja lopputentteihin valmistautuva ylioppilas Arvo, kaksi nuorta rakastavaista.

Kahdesti vaalennetusta Ansasta ja otsasta jykevöitetystä Taunosta tuli ohjaaja Valentin Vaalan visioima täydellinen pari.­

Aivan kuin kaksikon tulevia töitä ennakoiden tuntuu silti ihmeelliseltä, että Ikosen ja Palon näyttelemät neiti Mares ja herra Lähde käyttäytyvät kuin olisivat aina kuuluneet toisilleen. Komedia alkaa eloisalla ravintolakohtauksella, jossa toisiinsa ihastunut pari luo jo suunnitelmia tulevaa yhteistä kesää varten.

Vaalan ja Topo Leistelän laatima, Jussi Roudan tarinaan perustuva käsikirjoitus asettaa Sirkan ja Arvon loman tielle kuitenkin varsin vakuuttavia esteitä. Näistä tärkein on Birgit Nuotion näyttelemä Kirsti, joka turhauduttuaan omalle miesseuralaiselleen insinööri Karmalle iskee silmänsä Arvoon.

Vuoden 1935 ensi-iltayleisön silmissä tuskin oli vielä määrättyä, että juuri Ikosen ja Palon hahmot tulisivat päätymään yhteen. Suurimman osan elokuvasta he viettävät Arvon äidin junailujen vuoksi erillään toisistaan, ja äkillinen romanttinen loppuratkaisu on kepeän tarinan kirkkaasti heikoin lenkki.

Ikosen ja Palon suorituksissa on kuitenkin viattomuuteen vivahtavaa välittömyyttä, jota ei vielä paina myöhempi suosio. Loppukesän ja alkusyksyn 1935 kuvauksissa Ikonen oli 21-vuotiaana käytännöllisesti katsoen aloittelija. Ura Suomen Kansallisteatterissa oli vasta samana syksynä alkamassa, ja valkokankaalla hänet oli nähty vain kolmen elokuvan mitättömissä avustajarooleissa.

Tauno Palolla oli 27-vuotiaana takanaan kolme elokuvaa, työkokemusta Helsingin Sörnäisten Työväennäyttämöltä ja vuodesta 1932 alkaen Kansallisteatterista, mutta suuret roolit odottivat tuloaan.

Yhteen kaksikon saattoi Vaala, jolla oli jo elokuvan aihe ja Suomi-Filmiin sopimuksella kiinnitetty tumma Palo, mutta ei tälle vastanäyttelijää. Laulunopettajaksi valmistunut Ikonen tiesi haluavansa ehdottomasti elokuvanäyttelijäksi, mutta pitkä yrittäminen oli tuonut vain lupauksen klaffitytön työstä Risto Orkon salakuljetusjännärissä VMV 6 (1936). Työ ei koskaan toteutunut, sillä Vaala ehti äkätä Ikosen Orkon toimiston aulasta.

Kaikki rakastavat -elokuva on sallittu kaikenikäisille.­

Työttömyyden ja rahapulan hoikistamasta Ikosesta tuli koekuvauksesta käyneen mainoskuvauksen sekä kahdesti tehdyn hiustenvalkaisun jälkeen Vaalan visioima vaalea kaunotar - täydellinen pari tummalle Palolle, jonka otsaa Vaala oli vielä tukanrajaa nostamalla jykevöittänyt.

Sateisen ja pilvisen kesän vuoksi kuvaukset venyivät pitkälle syyskuulle ja lokakuulle, minkä Ikonen sai tuntea nahoissaan filmatessaan hyisessä vedessä kohtausta, jossa hänen kanoottinsa kaatuu.

Ensimmäisen pääroolin lisäksi elokuva oli Ikoselle merkittävä toisellakin tapaa: se oli ensimmäinen kerta, kun hän näytteli valkokankaalla tulevan aviomiehensä, insinööri Karmaa esittäneen Jalmari Rinteen kanssa.

Vuoden 1935 viidestä ensi-iltaelokuvasta Kaikki rakastavat oli toiseksi katsotuin. Jälkipolville se jätti perinnöksi raikkaat näyttelijäsuoritukset ja todisteet suuren, monta elokuvaa kattaneen valkokangasromanssin ensiaskeleista.

Kaikki rakastavat on katsottavissa lauantaiaamusta alkaen viikonlopun ajan ISTV:ssä. Elokuva poistuu katselusta sunnuntaina kello 23.59, jonka jälkeen katselua ei voi enää aloittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?