Uutta Matoa koukkuun - Mato Valtosesta uusi kirja - Viihde - Ilta-Sanomat

Uutta Matoa koukkuun - Mato Valtosesta uusi kirja

Kirjailija, luennoitsija ja muusikko Markku "Mato" Valtonen isännöi taas perinteistä Pyhä Winter Unplugged -musiikkiviikonloppua Lapin pyhätunturilla.

1.2.2014 12:05

Kahdenkymmenen asteen pakkanen toivotti tervetulleeksi tunnettuja muusikoita ja yleisöä, joita Pyhän laskettelurinteet ja maisemat inspiroivat.

Taustapiruna häärivä Mato Valtonen kertoi uudesta hänestä kertovasta kirjasta Uutta Matoa koukkuun, jonka on kirjoittanut Kalle Isokallio.  

Puolitoista viikkoa sitten julkaistu kirja ei ole elämäkerta Mato Valtosesta vaan se käsittelee Valtosen elämänasenteita.

- Kalle on nähnyt, että mulla on mennyt asioita pieleen elämässä ja sieltä noustaan aina ylös eikä jäädä murehtimaan.  Ja laitetaan uutta matoa koukkuun, kertoo mies, joka on elämänsä aikana toteuttanut lukemattomia mahdottomuuksia, kuten Leningrad Cowboysin ja Puna-armeijan yhteisen ilmaiskonsertin Helsingin Senaatintorilla.

Valtosen mukaan moka on lahja kun sen oikein oivaltaa.  Suomalaiseen luonteenpiirteeseen kuuluu kuitenkin häpeä epäonnistumisen yhteydessä.

- Me otamme asiat liian vakavasti. Jos joku lähtee liiraa, niin se on vain asia, ei sen kummempaa.  Kun ketään ei satuteta eikä toisen omaisuutta tuhota, niin kaikki on OK ja hallinnassa.  Ihminen itse on ratkaisija.

Mato Valtonen opettaa esitelmissään luovuudesta ja asenteista. Hän ammentaa omista epäonnistuneista asioistaan materiaalia esitelmiin.

- Eletystä elämästä saa kaikupohjaa kuulijoille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?