Karita Tykkä: ”Raakaruokaa päivittäin koko perheelle” - Viihde - Ilta-Sanomat

Karita Tykkä: ”Raakaruokaa päivittäin koko perheelle”

Karita Tykkä hurahti raakaruokailuun yrittäessään tulla raskaaksi. Nyt superterveellinen raakaravinto kuuluu koko perheen jokaiseen päivään.

Karita Tykkä­

17.1.2014 10:19

Viime talvena, kauniina aurinkoisena päivänä Karita Tykkä käveli meren jäällä ja ajatteli tarvitsevansa elämäänsä jotain uutta ja kiinnostavaa, joka tarjoaisi haasteita muun arjen rinnalle. Siitä lähti ajatus omasta kirjasta, joka on nyt, lukuisten työtuntien ja kymmenien leivottujen kakkujen, keksien, namujen ja jäätelöiden jälkeen yksissä kansissa.

Karita tunnustaa viettävänsä ison osan päivästään keittiössä. Hän haluaa perheen ruokien olevan mahdollisimman pitkälle itse tehtyjä, tuoreista ja puhtaista raaka-aineista. Siitä lähti myös idea raakaruokia käsittelevään kirjaan.

- En ole sataprosenttinen raakaruokailija, mutta teen paljon raakaruokia. Syön kypsennettyjäkin ruokia ja juon kahvia, ja silloin tällöin hyvää viiniä. Raakaruoat kuuluvat jokaiseen päivääni, enkä käytä koskaan valmisruokia, Karita kertoo.

Hänen innostuksensa raakaruokiin lähti noin viisi vuotta sitten, kun perheeseen alettiin toivoa lasta.

- Lapsi ei ilmoittanut tulostaan ihan heti, joten aloin kiinnostua siitä, mitä voisin itse tehdä ollakseni parempi alusta raskauden alkamiselle. Myös jatkuvasta makean syömisestä johtuva verensokerin heittely huolestutti. Pian huomasin koko kehon voivan paremmin. Kyllä minä myös herkuttelen, syön suklaata joka päivä, mutta teen sen itse raakasuklaasta, enkä osta kaupasta. Teen kakut ja smoothiet itse, suklaamoussenkin voin tehdä avokadoja käyttäen, hän luettelee.

Siis hetkinen, kakku pelkistä raaoista raaka-aineista? Ei jauhoja, ei sokeria, ei maitotuotteita, ei kananmunaa, ei voita. Karita esittelee todisteeksi kauniinpunaista moussekakkua. Liivatettakaan siinä ei ole käytetty, vaan raaka-aineina on ollut muun muassa puolukkaa, avokadoa, hunajaa ja cashewpähkinöitä. Marjoilla koristellun kakun Karita viimeistelee vielä cashewpähkinästä, kookosöljystä ja hunajasta tehdyllä kuorrutteella.

- Parasta tässä on se, että nämä ovat periaatteessa herkkuja, mutta näitä voisi aivan hyvin syödä vaikka aamupalaksi. Kaikki raaka-aineethan ovat puhtaita luonnon omia herkkuja.

Karita Tykkä­

Raakaruoista puhuminen saa Karitan innostumaan.

- Teen myös perheen miehille aina ruoan puhtaista, oikeista raaka-aineista. Raakaruoka kuuluu myös heidän jokaiseen päiväänsä.

Lempparina heillä on kuitenkin itse tehty pizza, joka paistuu omassa kiviuunissa.

- Viimeksi vietimme pizzailtaa sunnuntaina, jolloin Petri ja Luka, 3, söivät pizzansa ja minä söin ähkyyn asti kasviskääröjä. Laitoin siihen merilevää, ihanan mausteisen avokadosoossin, kesäkurpitsaa, oliiviöljyä, fenkolia, valkosipulia, hampunsiemeniä. Käärin massan salaatinlehteen ja söin vähän kuin tacona. Se oli niin hyvää!

Raakaruokailu tarkoittaa tiivistettynä sitä, että mitään prosessoitua ei käytetä, vaan kaikki ravinto tulee käsittelemättömistä, luonnon omista raaka-aineista.

Karitan mukaan perheessä syödään joka päivä jotain raakaa. Esimerkiksi koko perheen aamu alkaa smoothiella. 3-vuotiaan Lukan smoothiessa on yleensä vain hedelmiä ja salaattia. Jykevämmät aineet Karita säästää omaan juomaansa.

- Lukalle saatan laittaa vaikkapa banaania, päärynää, appelsiinia ja pinaattia, ehkä ihan ripauksen spiruliinaa. Lukan smoothie on yleensä noin neljä desiä ja poika vetää sen tuosta vain. Itselleni teen noin litran, ja siinä on muiden ainesten lisäksi superfoodeja, kuten spiruliinaa ja klorellaa. Petri saattaa syödä smoothien lisäksi esimerkiksi pari keitettyä kananmunaa.

Karita odottaa alkaneen vuoden tuomia haasteita innokkaana.

- Tämä on tosi jännää aikaa. Minulla oli toive Lukan syntymän jälkeen, että oltaisiin saatu toinen lapsi, mutta niin ei käynyt. Nyt minulla on Lukan lisäksi toisenlaisena lapsena nämä omat projektit, ja se on ihanaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?