Ville Valo IS:lle: "Kriisistä toiseen mennään" - Viihde - Ilta-Sanomat

Ville Valo IS:lle: "Kriisistä toiseen mennään"

Ville Valo kertoo IS:n haastattelussa, miksi he päättivät tehdä Suomessa useamman keikan ennen perinteistä uudenvuoden esiintymistään.

Ville Valo nähdään yhtyineen jälleen perinteisellä uudenvuoden keikalla Tavastialla.­

28.12.2013 15:45

On kaikki niin kuin ennenkin: HIM-yhtye kerää kansainväliset faninsa Helsinkiin vuodenvaihteeksi.

Jotain on myös muuttunut: tänä vuonna HIM-yhtyeen nimikkofestivaali hyppää keikkabussiin ja Helldone koetaan ympäri Suomea jo tästä illasta lähtien.

- Halusimme tehdä asiat jotenkin eri tavalla kuin ennen. Emmekä ole rundanneet Suomessa pitkään aikaan. Saamme nyt hoidettua kummatkin, laulaja Ville Valo kertoo IS:lle.

  Olen huomannut vanhentuessani, että on helpompi keskittyä, kun keskittyy vain yhteen asiaan kerrallaan eikä yritä säätää liikaa.

HIM laskeutuu Oulusta Seinäjoen ja Tampereen kautta uudenvuodenaatoksi perinteiselle Helldone-keikalle Helsingin Tavastialle. Lämmittelijänä esiintyy Pertti Kurikan Nimipäivät.

Helldone on komea päätös HIM-yhtyeen kaksijakoiselle vuodelle.

Alkuvuosi oli vaikeuksien kanssa taistelua.

Ensin tuli albumi Tears on Tape, joka sai loistavat arvostelut monissa medioissa, esimerkiksi brittilehdet Guardian (4/5) ja Metal Hammer (9/10) kehuivat levyä.

Mutta levyn myynti takkusi eikä siltä lohjennut radiohittejä.

Levyn menekkiä yhtyeen piti vauhdittaa toukokuussa Pohjois-Amerikan-kiertueella, mutta Valon terveys petti. Yhtye joutui perumaan laulajan flunssaoireiden takia ensin esiintymiset Los Angelesissa ja San Franciscossa. Taudin pahennuttua keuhkokuumeeksi koko kiertue jäi väliin.

Sairausloman jälkeen kesän 12 festarikeikkaa Suomessa ja muualla Euroopassa onnistuivat hyvin.

Mutta takavuosien pyöritykseen nähden Valo ja kumppanit pitivät matalaa profiilia ja keskittyivät keikkailuun.

- Olen huomannut vanhentuessani, että on helpompi keskittyä, kun keskittyy vain yhteen asiaan kerrallaan eikä yritä säätää liikaa, Valo, 37, sanoo.

- Tulee parempaa tulosta. Yritän tehdä yhden asian mieluummin hyvin kuin viisi asiaa sinnepäin.

Valo viittaa haastattelun aikana vanhentumiseen ja keski-ikäistymiseen sen verran usein, että laulajan voisi epäillä kärsivän ikäkriisistä. Toisin kuitenkin on, hän vakuuttaa.

- Pussit kasvaa silmien alla, mutta läppä lentää niin kuin aina ennenkin. Kriisistä toiseen mennään, mutta niillä ei ole tekemistä minkään numeroiden, iän kanssa.

Yhtyeen ikääntyminen näkyy yleisörakenteessa. Valo arvioi, että keikoilla käy useita sukupolvia.

- Monessa paikassa on näkynyt ensimmäistä kertaa sitä, että Razorblade Romancen (1999) aikaan meidät löytäneet tyypit tulivat nyt keikoille lastensa kanssa. Ja esimerkiksi Hampurissa yleisöä oli ikähaitarilla 14-65. Se on hienoa, Valo sanoo.

Helldone on HIM-yhtyeen historiassa oma lukunsa. Yhtye vetää festarin tänä vuonna toisena vuotena peräkkäin, mutta sitä ennen festivaali oli hyllyllä.

- Tuntui oudolta, kun joku muu esiintyi "meidän paikalla". Olimme tulleet mustasukkaisiksi Tavastiasta, Valo naurahtaa.

- Mutta kelasimme silloin, että on hyvä pitää breikkiä. Traditio voi myös kääntyä itseään vastaan.

Ja tämän vuoden uudistus on Helldonen levittäminen Helsingistä pohjoiseen.

- Ei kenelläkään meistä ole mitään parempaa tekemistä. Rundaaminen on hyvä tapa sulatella kaikki jouluna syödyt laatikot.

HIM-yhtye ja Helldone-kiertue Oulussa 28.12., Seinäjoella 29.12., Tampereella 30.12. ja Helsingissä 31.12.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?