Ansa Ikosen syntymästä 100 vuotta: Arvoituksellinen Ansa

Ansa Ikosen syntymästä tulee tänään kuluneeksi 100 vuotta. Kameroiden edessä suomalaisen elokuvan kirkkain tähti sädehti, siviilissä Ansa Ikonen sulkeutui.

Ansa Ikosen syntymästä tulee torstaina kuluneeksi 100 vuotta.

19.12.2013 6:00

- Uskon, että arkuus ja epävarmuus olivat peruja äidin kurjasta lapsuudesta, tytär Katriina Rinne paljastaa.

Äiti oli hirveän tarmokas ja reipas ihminen. Näillä sanoilla eläkkeellä oleva näyttelijä Katriina Rinne kuvailee äitinsä Ansa Ikosen persoonaa, kun häntä pyytää kuvailemaan äitiään ensimmäisinä mieleen tulevilla sanoilla.

Ansa Ikonen kuoli vuonna 1989, mutta hänen paikkansa Suomen elokuvan kultakauden kirkkaimpana tähtenä on kiistaton. Tänä vuonna hänen syntymästään tulee kuluneeksi 100 vuotta.

Vaikka Ansa ihastutti elovenamaisella olemuksellaan, saattoi hän silti antaa esiripun sulkeutuessa itsestään etäisen ja jopa kylmän vaikutelman.

- Äiti saattoi olla arka ja varautunut vieraiden ihmisten keskellä. Kaikki se äidin karjalaistemperamentti tuli esiin vain tutussa seurassa. Uskon, että arkuus ja epävarmuus olivat peruja äidin kurjasta lapsuudesta, Katriina Rinne kertoo.

Kaikkein vaikeinta oli ottaa vastaan ystävällisten ihmisten kiitoksia, niin ihmeelliseltä kuin se ehkä kuulostaakin. En koskaan osannut ottaa luontevasti vastaan spontaanisti luokseni tulevia ihmisiä, jotka kiittivät minua jostakin elokuvasta. He aivan sydämestään kiittivät, ja aina minä nolostuin, Ansa Ikonen paljasti Tuula Saarikosken kirjoittamassa elämäkerrassa 1980.

Ansa Ikonen sai ensimmäistä kertaa jaetun naispääosa-Jussin elokuvasta Vaivaisukon morsian vuonna 1944.

Kameroiden edessä vaaleahiuksinen ja ruskeasilmäinen Ansa Ikonen kuitenkin sädehti. Kun hän katsoi kameraan vienosti hymyillen ja tarttui Tauno Paloa kädestä, yleisö henkäisi ihastuksesta.

Pari tarjosi sota-ajasta kärsivälle Suomelle hetkellisen pakopaikan todellisuudesta: suuria tunteita ja ylitsevuotavaa intohimoa. Kaksikon kemiat kohtasivat kameran edessä jopa niin todentuntuisesti, että monet kuvittelivat heidän olevan rakastavaisia myös valkokankaan ulkopuolella.

Tauno Palolla ja minulla ei ollut tällaista yksityistä tunnekiintymystä toisiimme, koska molemmat olimme omalla suunnallamme kiinni. Mutta meille oli tavattoman helppoa olla totisinta totta keskenämme kameran edessä. Ansa Ikonen syntyi Pietarissa suomalaiseen perheeseen 19.12.1913. Sotavuosina perheen elämä Pietarissa oli levotonta ja epävarmuuden täyttämää. Suomen kansalaissodan jälkeen he muuttivat Suomeen. Ansa Ikonen oli seitsemänvuotias, kun hän ylitti äitinsä Adelen kanssa Venäjän ja Suomen rajan. Isä Aleksanteri tuli myöhemmin perässä.

- Äidillä oli hirveän surullinen lapsuus. Pietarissa oli nälkä ja kaikki vallankumoukselliset kurjuudet, Katriina kertaa hiljaisella äänellä.

Ansa kasvoi perheensä ainoana lapsena, sillä kaksi nuorempaa sisarusta menehtyi keuhkokuumeeseen. Keuhkotauti vei Ansan isän, kun tytär oli vain 11-vuotias. Ansa pakeni lapsuutensa kurjia oloja Katriinan mukaan elokuvien maailmaan. Palo näyttelemiseen syttyi varhain.

Minuun iski täydellä voimalla tämä tuhansien sen ajan tyttöjen tauti, elokuvakärpäsen purema. Vapaa-aikani oli pelkkää näyttelemistä, kirjoitin näytelmiä, panin toverini näyttelemään ja näyttelin itse. - Äiti puhui lapsuudestaan hyvin vähän meille lapsille. Hänellä oli hirveän tärkeää, että meillä oli kaikkea sellaista, mihin hänellä ei ollut mahdollisuutta, Katriina sanoo.

Lapsuuden rahapula näkyi Ansa Ikosen elämässä tämän viimeisiin elinvuosiin saakka. Hänellä oli traumaattinen suhde ruokaan. Ansa osti liikaa ruokaa, koska hän pelkäsi, että se loppuu kesken.

Toinen trauma liittyi koulunkäyntiin. Katariina valmistui äitinsä mieliksi Tyttönormaalilyseosta, jonne hänen äitinsäkin pääsi. Ansa Ikonen ei kuitenkaan voinut jatkaa ylioppilaaksi saakka, koska yksinhuoltajaperheessä siihen ei ollut varaa. Ansa hakeutui konservatorioon ja valmistui laulunopettajaksi.

- Äiti olisi ollut surullinen, jos olisin lopettanut lyseon kesken. Se oli hänelle todella tärkeää, Katriina painottaa.

Ansa Ikosen tytär Katriina Rinne muistelee lapsuusaikojaan lämmöllä. Hän valmistui ylioppilaaksi Tyttönormaalilyseosta, jota hänen äidillään ei ollut mahdollisuutta käydä loppuun.

Nyt massiivinen rakennus on osa Helsingin Kauppakorkeakoulua. Katriina nojaa varovasti rakennuksen ympärillä kiertävään metalliseen aitaan. Perhe asui alueella toistakymmentä vuotta.

Ansa Ikosen tytär Katriina kävelee kellertävien lehtien reunustamaa jalkakäytävää Helsingin Hietaniemessä ja osoittaa pientä kallionnyppylää, Iso-kaltsia. Sen päältä hän ja pihapiirin lapset laskivat pulkalla monena talvena 1940- ja 1950-luvuilla. Perheen punatiilinen kerrostalokoti sijaitsi vain kivenheiton päässä.

Talon nurkalla on liikehuoneisto, jossa aikoinaan oli kahvila. Katriina muistelee, että kahvilaa pyöritti pariskunta, joka oli tullut Pietarista Suomeen samoihin aikoihin kuin hänen äitinsä. Nyt samalla paikalla on suomalaista designia myyvä kauppa. Katriina tarttuu rappukäytävään johtavan oven kahvaan. Ovi on lukossa.

- Alakerrassa oli leipomo. Joskus piparipellillinen oli päässyt kärähtämään ja me saimme jakaa nuo herkut keskenämme, Katriina muistelee.

Monista muista perheistä poiketen heidän kodissaan tunteet saivat näkyä ja kuulua.

- Meidän perhe oli kiihkeä halailuperhe. Meillä pussattiin aina, kun lähdettiin. Meillä on nähty hellyyttä ja saatu hellyyttä.

Ansa Ikosen ja hänen lastensa isän, näyttelijä Jalmari Rinteen, rakkaustarina ei ole tavallisimmasta päästä. Pariskunta rakastui, kun Ansaa reilusti vanhempi Jalmari Rinne oli vielä aviossa Anni Aiton kanssa. Edellisen liiton aikana oli syntynyt kolme lasta, Tommi, Tiina ja Taneli.

Ansa ja Jalmari vihittiin hieman ennen esikoistytär Katriinan syntymää presidentin poikkeusluvalla 1939. Jalmari oli vain hetkeä aikaisemmin eronnut ensimmäisestä vaimostaan. Tuohon aikaan ei ollut suotavaa, että lapsi olisi syntynyt aviottomana.

Vuosien aikana on arvuuteltu, missä rakastavaisten lempi sai alkunsa. Ansa ja Jalmari ovat asiasta pysyneet vaiti. Katriinan mukaan hänen vanhempansa tapasivat työpaikalla, kun hänen äitinsä oli vielä suurelle yleisölle tuntematon.

Ansa Ikonen vuoden 1941 elokuvassa Kulkurin valssi.

- He tapasivat teatterissa. Äiti oli kuorossa ja isä oli operettisankari. Todennäköisesti pari oli rakastunut jo ennen Ansan vuonna 1935 ilmestynyttä läpimurtoelokuvaa Kaikki rakastavat.

Jalmari Rinne oli tehnyt ne 45000 ja Siltalan pehtoorin, kaksi suurta filmiroolia. Hänet olin tuntenut jo toista vuotta, ja häneen minulla oli "kiinnitys", joka vieläkin jatkuu.

Katriinan mukaan uusperheen arki sujui ongelmitta. Viisi vuotta myöhemmin perheeseen syntyi vielä tytär Marjatta. Katriinan isän entinen vaimo ei katkeroitunut tilanteesta, ja aiemmasta liitosta syntyneet lapset asuivat lomiensa ja teatteriopiskeluvuosiensa ajan isänsä uudessa perheessä.

- Isäni entinen puoliso ei puhunut koskaan pahaa sanaa vanhemmistani. Se oli todella kunnioitettavaa.

Katriina kertoo kasvaneensa "avainlapsena". Vanhemmat olivat työnsä takia paljon poissa, ja perheessä asui pitkään kotiapulainen, joka hoiti lapsia.

- Kotiapulaiset olivat kuin perheenjäseniä. Äiti ja isä soittivat väliaikojen välissä ja kysyivät, onko hampaat harjattu ja läksyt tehty.

Ansa Ikosen nuorimmainen tytär, puhelimessa tavoitettu näyttelijä Marjatta Rinne, muistaa myös vanhempiensa työn vieneen suuren osan heidän elämästään.

- Aamulla herätettiin kouluun, ja koulun jälkeen ei ollut ketään kotona. Äiti ja isä tulivat puoli neljän maissa, ja äiti teki ruoan. Päivällisen jälkeen he nukkuivat 20 minuuttia, että olivat virkeitä illan näytöksiin, Marjatta muistelee

Kasvattajana Ansa oli tiukka ja myös selkäsaunat tulivat perheen lapsille tutuiksi. Äiti kuitenkin rakasti lapsiaan estoitta.

- Kun minulla kaatui maitolasi, hän suuttui hirveästi. Mutta kun olimme kipeitä, hän oli äärettömän kärsivällinen, Katriina muistelee.

Marjatta sanoo, ettei ennen aikaan lapsia kuskattu harrastuksiin, kuten nykyisin. Lapset olivat paljon itsenäisempiä, ja kasvatusmetodit olivat erilaiset.

- Äiti oli myös erittäin huumorintajuinen ihminen, ja hän piti aina työnsä ja yksityiselämänsä erillään, Marjatta jatkaa.

Kuuluisassa perheessä kasvaminen ei välttämättä ole helppoa. Marjatta muistelee, että oli tiukka paikka selittää koulutovereille, että hänen isänsä ei suinkaan ole Ansan rinnalla elokuvissa nähty näyttelijä Tauno Palo, vaan Jalmari Rinne.

- Myöhemmin nauratti, kun en tajunnut sanoa epäilijöille, että katsokaa nenääni, Marjatta nauraa nyt.

Perhe muutti Helsingin Munkkiniemen ns. Apinalinnaan 1950-luvulla. Seudulla asui tuolloin paljon muitakin taiteilijaperheitä. Kuvassa Jalmari Rinne, tyttäret Katriina ja Marjatta sekä Ansa Ikonen istuvat olohuoneessa.

Katriinan mukaan kuuluisat näyttelijävanhemmat eivät aiheuttaneet ystäväpiirissä hämmennystä.

- Luokkatoverit ja kaverit tottuivat äkkiä siihen, että olen näyttelijäperheestä. Ei siitä tehty numeroa, Katriina muistelee ja irrottaa kätensä kaiteesta.

Katriina kävelee rauhallisin askelin mäkeä alas takaisin kohti lapsuudenkotiaan.

Ansa Ikosen omien sanojen mukaan hänestä tehtiin tähti. Vielä uransa alkuvaiheessa 18-vuotias, pyöreäposkinen Ansa sai kuulla tylysti ohjaajalta, ettei hänessä ole elokuvatähdeksi. Kolme vuotta myöhemmin vuonna tilanne oli toinen. Ohjaaja Valentin Vaala kiinnitti hänet vuonna 1935 elokuvaan Kaikki rakastavat. Seuraavana vuonna ilmestyi Vaimoke-elokuva, ja loppu on historiaa.

Molemmissa elokuvissa Ansan vastaparina oli Tauno Palo. Kaksikko teki lopulta yhdessä 12 elokuvaa. Uransa alkuvaiheessa Ansa kiinnitettiin myös Kansallisteatteriin, jossa hän työskenteli eläkevuosiinsa saakka. Uransa aikana Ansa näytteli useamman kerran myös lankonsa, näyttelijä Joel Rinteen tunteiden kohdetta. Oman miehensä Jalmari Rinteen kanssa yhdessä työstettyjen näytelmien rooleilla ei ollut romanttisia siteitä.

- Kävi usein niin, että isä näytteli äidin isää, koska hänhän oli äitiäni 20 vuotta vanhempi, Katriina sanoo.

Ansa Ikonen antoi näyttelemiselle kaikkensa. Perheenjäsenille oli itsestäänselvyys, että äiti omistautuu työlleen ehdoitta. Ehkä se oli yksi syy, miksi Ansa ei olisi halunnut jälkikasvunsa valitsevan samaa ammatillista polkua. Molemmat hänen tyttärensä hakeutuivat kuitenkin samalle alalle kuin vanhempansa.

- Hän aina varoitti siitä, kuinka epävarmaa näyttelijän työ on, Katriina sanoo.

Katriina tiesi jo varhain, että haluaa näytellä. Hän tunsi murrosiässä mielipahaa siitä, että häntä verrattiin ulkonäöllisesti kuvankauniiseen, suurisilmäiseen äitiinsä. Katriina tunsi olevansa kauniin äidin ruma tyttö.

- Se tuntui silloin murrosiässä kauhean pahalta. Silloin jokainen finnikin oli katastrofi. Olen hirveän likinäköinen, ja minulla oli vahvat silmälasit, joten silmät näyttivät hukkuvan niihin. Äidillähän oli valtavat, kauniit silmät. Se ero oli huomiota herättävä.

Ansa Ikosen viimeinen suuri elokuvarooli oli vuonna 1961 Mika Waltarin kirjoittamassa näytelmässä Miljoonavaillinki. Elokuvauran hiipuminen oli näyttelijälle erittäin kova paikka. Estradeille oli noussut uusi sukupolvi ja uudet nuoret tähdet.

Teatterissa olin näytellyt pitkään ja menestyksekkäästi näytelmän vampin osaa. Elokuvassa esitin vaimoa. Käytettiin softia (kuvauksissa käytettävä lasi, joka pehmentää kovuutta ja ryppyjä toim.huom), mutta se ei enää minua oudoksuttanut, olin 47-vuotias ja hyväksyin ikäni. Itkin viimeiset itkuni.

Ansa Ikosen ei ollut helppo hyväksyä vanhenemistaan.

- Vanhemmille naisille ei ole rooleja, kuten nuoremmille. Voi olla, ettei ole töitä ollenkaan, Katriina sanoo.

- Hänet oli pantu sellaiseen nuoren tytön fakkiin. Uusia tulee ja vanhat menee. Näyttelijät ovat käyttötavaraa, ja rahastahan siinä oli kyse, Marjatta Rinne kuvailee.

Ansa Ikonen ja Tauno Palo olivat valkokankaalla upea pari.

Teatterin lavalla Ansa kuitenkin kasvoi ikänsä mukana. Kansallisteatterissa Ansa Ikonen näytteli, kunnes jäi eläkkeelle vuonna 1979. Hän suri syvästi sitä, ettei saanut enää loppuaikoinaan elokuvarooleja.

- Ei hän siitä puhunut, mutta se näkyi alakuloisuutena. Siinä elämäntilanteessa en osannut yhdistää näitä kahta asiaa keskenään, se on tullut mieleen vasta jälkeenpäin, Katriina sanoo.

Ansa keskittyi eläkevuosinaan olemaan hyvä puoliso ja äiti. Ansan rakkaus aviomieheensä kesti tämän kuolemaan asti. Katriina on hetken hiljaa ja asettelee sanojaan.

- Vanhemmillani oli loppuun asti pitkä ja värikäs rakkausavioliitto, hän sanoo sitten.

Ansa ja Jalmari lupasivat vuonna 1939 rakastaa toisiaan niin myötä- kuin vastoinkäymisissä. Tuo lupaus piti.

- Varmaan se heidän välinen kiintymyksensä oli se, joka loi kodin, Katriina arvelee.

Ansa Ikosen puoliso Jalmari Rinne menehtyi rasitusastmakohtaukseen 1985. Hän oli kuollessaan 91-vuotias. Viimeiset hetket olivat dramaattiset.

- Isä kuoli konkreettisesti äidin syliin. Isä oli äidin elämän rakkaus, Katriina huokaisee.

Elinikäisen puolison poismenon jälkeen Ansa tunsi Marjatan mukaan itsensä varmaan tarpeettomaksikin.

- Äiti oli aina huolehtinut isästä. Äiti huolehti myös taloustöistä, isällä ei ollut asiaa keittiöön.

Lohtua toi Marjatan mukaan kuitenkin hänen esikoispoikansa, joka syntyi vuonna 1983.

Ville-poika oli isoäidilleen hyvin tärkeä tämän kuolemaan saakka.

- Hän näki Villeä usein ja oli siitä hirvittävän iloinen.

Tyttären mukaan Ansa Ikosta vaivasi se uran loppupuolella hänelle tarjottiin vähän sopivia rooleja. Kuvassa oikealla Ekke Hämäläinen.

Katriina vilkaisee vielä kadun varrella sijaitsevaa lapsuudenkotiaan. Seinien sisäpuolella asukkaat ovat vaihtuneet jo useampaan kertaan. Perhe muutti 1950-luvulla Munkkiniemeen, kun Katriina oli viisitoistakesäinen.

Lapsuudenkodin ikkunasta Hietaniemen rannalle avautuma vehreä maisema ei silti unohdu koskaan. Miehensä kuoleman jälkeen Ansa käpertyi Katriinan mukaan pikkuhiljaa itseensä.

- Äiti ei osannut purkaa isän kuolemasta aiheutunutta surua.

Ansa Ikosen sydän petti 75 vuoden iässä 23. toukokuuta 1989 näyttelijöiden vanhainkodissa Thalian torpassa Munkkiniemessä, jossa hän eli kaksi viimeistä vuottaan. Hänet on haudattu Helsingin Malmin hautausmaalle isoäitinsä viereen.

Katriina näki äitinsä viimeisen kerran kaksi päivää ennen tämän poismenoa. Tuolloin paikalla oli myös edesmennyt kuuluttajalegenda Teija Sopanen. Katriina muistaa, että äiti oli viimeiseksi jääneenä tapaamiskertana hyvin, hyvin hiljainen ja poissaoleva. Hän toi mukanaan keltaisia ruusuja.

- Ne olivat siinä pöydällä sitten, kun tuli viesti, että äiti on kuollut.

Vuonna 2009 ilmestyneessä Pirkko Vekkelin ja Ismo Loivamaan kirjoittaman Unohtumaton Ansa Ikonen -elämäkerran mukaan Ansa Ikosen ja Tauno Palon kemiat kohtasivat kyllä valkokankaalla, mutta eivät sen ulkopuolella.

Ansa Ikonen myönsikin aikoinaan, että alkuun näyttelijäpari ei erityisesti pitänyt toisistaan.

Minulla oli herkästi mielipide joka asiaan, ja toin sen myös esiin. Se ärsytti Tauno Paloa kauheasti. Taunossa taas oli piirteitä, joista minä en erityisemmin pitänyt. Se tunteen syvyys ja aitous, jota me elokuvissa esitimme, oli oikeaa ja latautunutta vain filmissä. Näin Ansa Ikonen kertoi Tuula Saarikosken kirjoittamassa elämäkerrassaan 1980.

Myöhemmin Ansa Ikonen kertoi heidän väliensä muuttuneen ja kehittyneen lujaksi ystävyydeksi. Kun minä jo jonkin verran taltuin, aloin ymmärtää, miten suuri oli tällaisen yhteistyön arvo, ja sen jälkeen meidän välimme Taunon kanssa vähitellen muuttuivat niin, että tästä yhteistyötä tuli oikein ilo.

Tytär Katriina Rinteen mukaan puheet parivaljakon rikkonaisista väleistä ovat pötyä. Kaksikon välillä vallitsi vahva työtoveruus, joka säilyi molempien kuolemaan saakka. - Minulla oli suuri kunnia olla heidän mukanaan myös kiertueilla. Taunoa parempaa työtoveria saa etsiä. Kursivoidut kohdat ovat lainauksia Tuula Saarikosken kirjoittamasta Ansa Ikosen muistelmateoksesta Tähtiaika (Weilin+Göös, 1980). Lähteet: IS:n ja HS:n uutisarkisto, Katriina Rinne: Onko äiti kotona? (Tammi 1996), Pirkko Vekkeli & Ismo Loivamaa: Unohtumaton Ansa Ikonen (Minerva 2009).

Lasten koulunkäynti oli Ansa Ikoselle tärkeä asia.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?