Keith Richards täyttää tänään 70 vuotta - Viihde - Ilta-Sanomat

Keith Richards täyttää tänään 70 vuotta

Seksiä, huumeita ja rock'n rollia on vanha klisee. Tänään 70 vuotta täyttävä Keith Richards on kokeillut niitä kaikkia.

Keith Richards vaimonsa Patti Hansenin kanssa.­

18.12.2013 14:22

Mies kuin merirosvo. Uurteiset kasvot, tavaramerkiksi muodostunut huivi päässä ja pääkallosormus sormessa. Hän on Keith Richards, joka näki päivänvalon tasan 70 vuotta sitten Thamesin rannalla Lontoon itäpuolella. Hän tuli maailmaan rytinän säestämänä kesken saksalaisten ilmahyökkäyksen 18. joulukuuta 1943.

Richards oli perheen ainoa lapsi. Vilkas ja ehtiväinen. Varsinkaan koulu ei ollut häntä varten. Hän rääkyi kurkku suorana, kun esikoulu alkoi ja joutui myöhemmin koulukiusatuksi. Hänestä tuli turpaansaannin asiantuntija, kunnes alkoi puolustaa itseään. Silloin hän muuttui kapinalliseksi.

Yksi rock-musiikin historian tärkeimmistä hetkistä koettiin 1961 Dartfordin juna-asemalla. Silloin Keith Richards tapasi Mick Jaggerin. Tätinsä Pattyn arkistoista löytyneessä kirjeessä Richards hehkuttaa jo tuolloin Jaggerin olevan paras rhythm and blues -laulaja Atlantin tällä puolen. Jaggerin ja Richardsin välinen kemia pelasi loistavasti yhteen. Biisit tosin olivat aluksi pelkkiä cover-versioita muiden kappaleista.

Bändi sai kuitenkin säännöllisen keikkavuoron Richmondista Crawdaddy Clubilta. The Rolling Stones oli syntynyt. Bändin ensimmäisellä levyllä ei ollut yhtään omaa kappaletta. Siihen tuli muutos, kun Jagger ja Richards lukittiin keittiöön, ja heitä kiellettiin tulemasta sieltä ulos ennen kuin he olisivat kirjoittaneet oman biisin.

Hankalan alun jälkeen pojat kävelivät keittiöstä ulos mukanaan jotain täysin muuta kuin mitä he olivat aiemmin soittaneet.

As Tears go by oli puhtaasti kaupallinen popbiisi, jonka levytti ensimmäisenä Marianne Faitfull, ja teki siitä hitin. Rockin yksi kovimmista biisinkirjoittajapareista oli syntynyt. Rolling Stones pääsee Yhdysvaltoihin jo 1964. Lehdistö luo heille uuden imagon: pitkätukkaiset, vastenmieliset ja likaiset kaverit Englannista. - Uskoimme ensimmäisen Yhdysvaltojen kiertueemme lopussa, että olimme munanneet itsemme siellä perusteellisesti. Meitä pidettiin jonkinlaisena puoskarishow'na ja pitkätukkaisina sirkusfriikkeinä, Richards kertoo kirjassaan Elämä. Huumeet tulivat kuvioihin jo bändin historian alkuvaiheilla. Richardsin asuntoon tehtiin ratsia 1967, ja Richards ja Jagger pidätettiin huumeiden hallussapidon vuoksi. Myös yhtyeen kitaristi Brian Jones jäi kiinni kannabiksen ja kokaiinin hallussapidosta. Richards pakeni Englannista Marokkoon. Matkakohde valikoitui sen mukaan, mistä huumeita sai laillisesti. Richards onkin kamppaillut monenlaisten riippuvuuksien kanssa läpi elämänsä.

Keith Richards aavikolla vuonna 1969. Kuva Stones 50 -näyttelystä.­

Richards on levyttänyt myös omaa soolomateriaalia yhtyeensä X-pensive Winosin kanssa. Richards asuu tätä nykyä Connecticutissa vaimonsa Patti Hansenin kanssa. Hänellä on neljä lastenlasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?