Topi Kairenius tuunaa Legoilla tunnettuja levynkansia - Viihde - Ilta-Sanomat

Suomalaismies tuunaa Legoilla tunnettuja levynkansia - "Alataloon meni neljä iltaa"

Helsinkiläinen Topi Kairenius tekee Legoista mukaelmia kuuluisista levynkansista.

16.12.2013 15:19

Topi Kairenius aloitti erikoisen harrastuksensa vuosi sitten joulukuussa 2012 leikittyään lastensa kanssa Legoilla.

Hän huomasi yhden violettitukkaisen Lego-hahmon muistuttavan Princeä. Siitä innostuneena Kairenius alkoi kasata artistin kuuluisan Purple Rain -albumin kannesta tuttua katunäkymää.

-  Kakrujen mentyä nukkumaan vein setin keittiöön ja aloin pohtia valaistusta. Halusin siitä samanlaisen kuin alkuperäinen. Värikalvon läpi loistavat led-valot pumpulin takana toivat savukoneen fiilistä, ja muutenkin koetin asetella valaistuksen vastaamaan prikulleen alkuperäistä, Kairenius kertoo.

Nyt Kairenius on julkaissut Classic Brick Albums –sivustollaan  27 Lego-levynkantta niin kotimaisista kuin ulkomaisista yhtyeistä ja artisteista.

Uudesta ilmiöstä ei ole kyse. Maailmalla Legoista on rakennettu valokuvien ja maalauksien jäljitelmiä. Levynkansiakin on tehty muun muassa Arthur Savagen toimesta. Kairenius lienee kuitenkin ainoa, joka tekee versioita suomalaisista levynkansista.

- Hetken pohdin että jaksaako aihetta enää tahkota, mutta keskityin sitten kotimaisiin julkaisuihin ja halusin panostaa tekniseen toteutukseen niin hyvin kuin osaan.

Kairenius sanoo, että välttää huijaamista – hän käyttää kuvankäsittelyohjelma Photoshopia mahdollisimman vähän.

- En juurikaan tee trikkejä. Käytän Photoshopia vain saadakseni fiiliksen ja värimaailman vastaamaan originaalia. Joskus on pakko leikata ja liimata ja säätää, koska palikoiden anatomia ja mittasuhteet eivät aina vastaa alkuperäistä asetelmaa.

-  Harrastan kesäisin hyönteis- ja lähikuvausta. Legojen kanssa pääsee hyvin harjoittelemaan valaistusta ja tekniikkaa ympäri vuoden, graafisena suunnittelijana työskentelevät Kairenius sanoo.

Yhden kuvan tekemiseen menevä aika vaihtelee paljon.

- Yleensä rakennan setin valmiiksi yhtenä iltana ja valokuvaan seuraavana. Public Enemy -kannessa rakensin vankilasellin kolmesti ennen kuin sain valon ja varjon leikin toimimaan. Mikko Alatalon kanteen kului neljä iltaa, ja rakensin sitä melkein pakkomielteisen tarkasti, koska alkuperäinen Petri Nuutisen valokuva on niin hieno - vanhoja IBM:n tietokoneita, Mauno Koivisto ja kaikkea.

Ikimuistoisimman palautteen Kairenius on saanut alkuperäisen levynkannen tekijältä.

- Olin todella otettu, kun valokuvaajalegenda Stefan Bremer kävi Facebookissa kommentoimassa Topi Sorsakosken Besame Mucho -kantta, jonka hän on alunperin suunnitellut ja kuvannut vuonna 1987. Hän sanoi, että on kunnia olla tällaisen taidemuodon inspiraationlähteenä.

Mutta miksi Classic Brick Albumeilla on niin erikoiset, sanaleikittelevät nimet? Juice Lestinen Grand Flam, Mikke Alavalo...

- Mietin etten halua joutua pulaan, jos jonkun artistin levy-yhtiö alkaa kitistä nimien tai logojen käytöstä. Logojen tekeminen ja nimen keksiminen onkin yks merkittävä osa yksittäisen tekeleen syntymisessä.

- Ja onhan se kiva huomata, että ”Jurriganes” tai ”Moottoritiellä on puuma” naurattaa muitakin kuin itseäni.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?