Kauhukirjoittaja: Monet kauhuelokuvat tehdään täysin vääristä syistä - Viihde - Ilta-Sanomat

Kauhukirjoittaja: Monet kauhuelokuvat tehdään täysin vääristä syistä

Sukupolvensa kärkikastiin kohonnut tunnettu käsikirjoittaja Simon Barrett on sanoissaan jyrkkä ja kyseenalaistaa Hollywood-tuottajien tarkoitusperät, kun kyseessä on kauhuelokuva.

Käsikirjoittaja Simon Barret poseeraa Hotelli Katajanokalla (entisessä vankilassa)­

3.12.2013 12:22

Kun häntä katsoo, ei aivan heti uskoisi, että tekstiä tulee niinkin rankasti. Simon Barrett on nimittäin hyvin poikamaisen oloinen, mutta kiistatta kauhun asiantuntija.

- Hollywoodissa jotkut tuottajat ovat sitä mieltä, että yleisö on tyhmä ja siksi katsojat haluavat heidän mielestään nähdä samat kauhukohtaukset vuodesta toiseen. Sen vuoksi monissa elokuvissa toistetaan kohtauksia, joissa on sahalla ihmisiä jahtaava paholainen tai yliluonnollisia tapahtumia, Simon Barrett tuhisi.

Barrett on käsikirjoittanut ja tuottanut nyt elokuvan You´re Next. Tarina kertoo perheestä, jonka lapset tulevat vanhempien hääpäivänä maalaiskartanoon nauttimaan illallista. Tietysti illan aikana riidellään ja paikalle tunkeutuu naamioitunut murhaajaporukka. Veri alkaa roiskua ja illallisesta tulee monelle viimeinen ateria. Elokuva on täynnä yllätyksiä: arvaamattomia käänteitä, vahvaa naiskuvaa ja jopa viihdyttävää kepeyttä.

Suomeen elokuvasta kertomaan saapunut Simon Barrett sanoi, että hänen mielestään kauhuelokuvat ovat tällä hetkellä Hollywoodissa hieman lamassa.

- Viime aikoina ei ole tullut mitään uutta ja ihmeellistä. Siksi me halusimme tehdä nyt elokuvan, joka ei ole pelkkää kauhua vaan myös viihdyttävä ja jopa aika ajoin hauska, Barrett puolusteli kirjoittamaansa tarinaa.

Teattereissa pyörivän, Toronton kansainvälisillä elokuvajuhlilla jo 2011 ensi-iltansa saaneen, mutta vasta loppukesästä Yhdysvalloissa teattereihin tulleen You´re Next -leffan on ohjannut Adam Wingard. Herra on ollut Barrettin kanssa aiemminkin vastaavanlaisten tarinoiden kimpussa. He ovat tehneet yhdessä muun muassa The ABC´s of Death, 2012 ja Kammottava tapa kuolla –leffat.

- Mielestäni Adam oli juuri oikea ohjaaja tarinaamme, sillä hän pystyi hyvin vangitsemaan kauhun ja komiikan. Monet kauhukuvat ovat niin pahoja, ettei ihminen elokuvan nähtyään voi hyvin. Meillä oli tämän kanssa toisenlainen lähestyminen. Halusimme, että katsoja pystyy edes hieman samaistumaan tarinaan. Emme halunneet tehdä elokuvaa, jonka jälkeen ihmiset pelkäävät kotona, Barrett kuvaili.

Simon Barrett kertoi vielä, että hän haluaa tehdä elokuvia massatuotannon ulkopuolella.

- Olemme Adamin kanssa sitä mieltä, että riippumattomana elokuvantekijänä on hyvä olla. Totuus on kuitenkin se, että menestyäkseen paremmin, on mentävä mukaan valtavirtaan. Jos teemme elokuvia pienille ja elitistisille katsojille, se alkaa jossain vaiheessa tuntua merkityksettömältä. Minulla on tästä kokemusta, Barrett kertoi.

Tavallaan Barrett puhui hieman ristiriitaisesti, sillä hän haluaisi olla riippumaton, mutta silti hän haluaisi tehdä rahaa. Miten hän voi puhua näin?

Yritän pysytellä jossain näiden kahden välimaastossa. Pyrimme Adamin kanssa ainutlaatuisia elokuvia, mutta samalla viihdyttää ihmisiä. Olen sitä mieltä, että jos ihminen haluaa viettää vapaaillan elokuvissa, hänen täytyy saada nähdä viihdyttävää tarinaa, Barrett päätti. You´re Next parhaillaan Suomen elokuvateattereissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?