Jari Sillanpää: Olin valmis kertomaan homoudestani jo vuonna 1995 - Viihde - Ilta-Sanomat

Jari Sillanpää: Olin valmis kertomaan homoudestani jo vuonna 1995

Jari Sillanpään konsertti Pietarissa oli menestys.

Julkaistu: 25.11.2013 8:44

Venäjän homolain isä viihtyi Jari Sillanpään konsertissa Pietarissa.

Jos Jari Sillanpää itse olisi tiennyt etukäteen, miten suuria jännitteitä hänen Pietarin-esiintymiseensä sisältyi, hän olisi ehkä miettinyt rajanylitystä kaksi kertaa.

Olihan koko asetelma lähes absurdi: Sillanpää oli menossa Pietariin esiintymään tapahtumaan, jonka yhtenä isäntänä oli koko Venäjän homolain keksijänä pidetty pietarilainen kaupunginvaltuutettu Vitali Milonov.

Kaiken lisäksi suomalaisten ja venäläisten estradiviihteen tähtien yhteiskonsertille oli annettu varsin erikoinen nimi: "Meidän romanssi - kulttuurien dialogi". Päivän aikana kuultiinkin monta korulausetta siitä, kuinka nimenomaan romanssimusiikki yhdistää meidän maitamme ja kansojamme - ja kuinka samanlaisia suomalaiset ja venäläiset ovat lopulta keskenään. Todellisuudessa suurin "kulttuurien dialogi" tapahtui kuitenkin siinä vaiheessa, kun lavalle nousi Jari Sillanpää. Pietarilaisyleisön joukossa häntä kuunteli myös Milonov, joka ei tällä kertaa tehnyt elettäkään järjestääkseen hänelle niin tyypillisiä skandaalimaisia homofobiakohtauksia. Päinvastoin: Konsertin järjestelyjen aikana kävi ilmi, että Milonov tuntee hyvin Sillanpään tuotantoa ja on jopa hänen jonkinlainen faninsa. Olin valmis kertomaan homoudestani jo 1995 Vuonna 1995 tangokuninkaaksi valitun Jari Sillanpään homous oli pitkään Suomessa liki samanlainen salaisuus kuin Urho Kekkosen naisseikkailut aikanaan: kaikki toimittajat tiesivät asiasta ja kansakin aavisteli, mutta virallisesti aiheeseen ei puututtu lehtien palstoilla.

Vasta vuonna 2006 Sillanpään homoseksuaalisuus tuli koko kansan tietoon, kun hän kertoi Nelosen Tuomas & Juuso Experience -ohjelmassa, että hänen entinen rakkaansa oli mies. Samanaikaisesti hän puhui asiasta myös Ilta-Sanomille.

Sillanpään mukaan oli kuitenkin lähellä, ettei kaikki mennyt aivan toisin. - Minä olin valmis kertomaan asiasta jo vuonna 1995, heti pian tangokuninkaaksi tuloni jälkeen. Annoin silloin aiheesta haastattelun Helsingin Sanomien toimittajalle, joka kuitenkin soitti myöhemmin perään ja sanoi, että ehkä on silti parempi, ettemme julkaise tätä, Sillanpää muistelee. Näin jälkeenpäin Sillanpää sanoo päätöksen olleen varmasti oikea. - Olin silloin niin voimieni tunnossa ja rohkea, että halusin kertoa asian, koska se ei ole ollut minulle itselleni koskaan mikään ongelma. Tajusin joskus parikymppisenä, että olen homoseksuaali ja olen ollut siitä lähtien sinut seksuaalisuuteni kanssa, hän kertoo.

Suomi oli kuitenkin vielä vuonna 1995 aivan toisenlainen maa kuin nyt eikä suvaitsevaisuus ollut silloin niin suurta. Nyt ajattelen, että Hesarin toimittaja oli silloin varmasti oikeassa.

- Homoudestani kertominen olisi vienyt silloin niin paljon huomiota itse asialta, siltä mitä minä olen laulajana ja artistina, Sillanpää sanoo. Tangouran alkuajoilta Sillanpää muistaa keikoilta tapauksia, jolloin joku mies saattoi tulla taputtamaan häntä olkapäälle ja sanomaan: "Mulle on ihan okei se, mitä sinä olet, mutta ei siitä tarvitse julkisesti puhua". Näin siis

Suomessakin oli vielä tuolloin samaa asennetta kuin nykyisin on Venäjällä. Homoseksuaalien sallittiin olla olemassa, mutta heidän oletettiin vaikenevan julkisesti. Nykyisin Sillanpää on tyytyväinen siihen, että hän on yksi Suomen virallisista julkihomoista.

- Olen saanut hyvin vähän mitään kielteistä palautetta kerrottuani asiasta. Päinvastoin, moni on tullut kiittelemään, hän kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?