IS selvitti: Näin paljon Cheekin stadionkonsertti maksaa - satojen tuhansien riskit - Viihde - Ilta-Sanomat

IS selvitti: Näin paljon Cheekin stadionkonsertti maksaa - satojen tuhansien riskit

Cheek esiintymässä Helsingin jäähallissa syyskuussa.

Julkaistu: 20.11.2013 15:06

Cheekin elokuinen konsertti Olympiastadionilla on jättisatsaus sekä konserttijärjestäjä Warner Musicilta että Jare Tiihoselta itseltään.

Cheekin ensi elokuussa järjestettävä stadionkonsertti on historiallinen, sillä aiemmin kukaan suomalainen sooloartisti ei ole esiintynyt yksin Helsingin olympiastadionilla.

Konsertti on myös valtava panostus keikan järjestävältä Warner Music Finlandilta. Konsertin kokonaiskustannukset nousevat Ilta-Sanomien keräämien tietojen mukaan vähintään yli 300 000 euron.

Olympiastadion on vuokrattu konserttia sekä sen rakentamista ja purkamista varten viideksi päiväksi. Stadionin kokonaisvuokra sille ajalle on Ilta-Sanomien tietojen mukaan noin 120 000 euroa.

Konsertin tekninen toteutus, puitteiden rakennus- ja purkutyöt, lava- ja kalustevuokrat sekä tuotantoteknisen henkilökunnan palkat puolestaan maksavat IS:n saamien tietojen mukaan yhteensä reilusti yli 100 000 euroa.

Ja kun mukaan lasketaan vielä muun muassa konserttipäivänä työskentelevän henkilöstön palkat, Cheekin keikkapalkkio, konsertin markkinointikulut sekä juoksevat kulut, on kyse jättiluokan kokonaiskustannuksista.

- Onhan se iso panostus, kun ensimmäistä kertaa kotimaisen sooloartistin kanssa tehdään stadionkeikka. Mutta en halua ottaa kantaa taloudellisiin kustannuksiin sen enempää, promoottori Jake Hannula Warner Music Livestä sanoo.

Musiikkialan asiantuntijoiden ja sisäpiiriläisten mukaan Warner Music Finland ei rahoita konserttia yksin, vaan kustannusten kattamiseen osallistuu muitakin tahoja ja yhteistyökumppaneita.

- Kun kyse on tuon kokoluokan tapahtumasta, ei kukaan ota yksin riskiä rahoittaa sitä kokonaan. Riskiä hajautetaan, eli rahoittajia haetaan mahdollisimman paljon, jotta riskit olisivat yksittäiselle taholle pienempiä, IS:n haastattelema musiikkialan sisäpiiriläinen kertoo.

Elokuun konserttia on rahoittamassa myös Cheek, eli Jare Tiihonen itse. Hän myönsi asian sivulauseessa eilisessä tiedotustilaisuudessa, mutta sen tarkemmin hän ei osuuttaan halunnut kommentoida.

- Se on iso satsaus, mutta stadionia ei voi tehdä yhtään vähemmällä, Cheek kommentoi konsertin kustannuksia yleisellä tasolla.

Cheekin Olympiastadionin konserttiin myydään noin 40 000 lippua kolmessa eri hintaluokassa. Yksittäinen lippu maksaa 39,50–59,50 euroa. Näin ollen konsertin lipputulot ovat loppuunmyytynä vajaat kaksi miljoonaa euroa.

Konsertin järjestämisessä on omat, suuret taloudelliset riskinsä, sillä yksikään suomalaisartisti ei ole aiemmin yksin esiintynyt stadionilla. Cheek esiintyi syyskuussa kahdesti loppuunmyydylle Helsingin jäähallille, mutta kahden konsertin yhteiskatsojamäärä, 16 000 ihmistä, on reilusti alle puolet stadionkonsertin kapasiteetista.

Esimerkiksi Iron Maiden veti stadionille viime kesänä noin 28 000 kuulijaa ja brittiyhtye Musea todisti 27 000 katsojaa.

- Kun me laitetaan kaikki panokset tähän, mä uskon, että me tulemme hienosti maaliin tämän projektin kanssa. Me pystymme ylittämään itsemme, Cheek sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?