Ex-metrosiivooja Stig nousi laiturilta listoille: "Elin kädestä suuhun" - Viihde - Ilta-Sanomat

Ex-metrosiivooja Stig nousi laiturilta listoille: "Elin kädestä suuhun"

Nuorena metrosiivoojana toiminut Stig tanssittaa nyt ympäri Suomea hilpeällä kantripopillaan.

6.11.2013 8:00

Pikkutuhmilla ja humoristisilla kantrifolk-hiteillä, kuten Puumaa mä metsästän ja Ryyppy, listoille noussut Stig, eli Pasi Siitonen tunnetaan erikoisesta tyylistään.

Kalapuikkoviikset, liehuva tukka, iso lippis ja silmälasit ovat pitkänhuiskean miehen tavaramerkkejä, jotka saavat päät kääntymään Helsingin Rautatientorin metroasemalla.

Vielä kymmenisen vuotta sitten Stig oli tämän saman metroaseman vakiokasvo, jota juuri kukaan ei huomannut.

Tuolloin hän oli musiikkiurasta haaveileva metrosiivooja.

Stig tuntee aseman edelleen kuin omat taskunsa. Hän esittelee taukokopin, johon saapui ensimmäisenä työpäivänään, ja inva-wc:n, jonka olemassaolosta hän ei alkuun ollut lainkaan tietoinen.

- Pyydän anteeksi kaikilta inva-wc:n käyttäjiltä. Vessa on varmasti ollut silloin aika törkyinen. Nykyisin siitä pidetään parempaa huolta, Stig sanoo naurahtaen.

Metrossa näkee ihmisiä jokaisesta sosiaaliluokasta. Muusikon mukaan lähimmin tuttavuutta tekevät alkoholistit.

- Steissillä oli paljon vakiokasvoja. Sellaisia laitapuolen kulkijoita, jotka aina heittivät samat vitsit kun kuljin mopin kanssa ohi. ”Tarja Halonen, harjaa talonen” oli erään herran vakiojuttu.

Ennen siivoojauran alkua Stig ehti kuluttaa lukion penkkiä peräti kahdeksan vuotta. Elämä oli melkoista lorvimista. Viimein oli aika tarttua itseä niskasta kiinni, sillä parikymppisen työttömän tulevaisuudennäkymät alkoivat näyttää toivottomilta.

- Bänditreenien lisäksi oikein mikään ei kiinnostanut. Oli vähän sellaista angstia ja saamattomuutta ja syrjäytymisen riskiä ilmassa.

Siivoojan työ toi elämään rytmiä, ja ryhdistäytyminen antoi potkua myös musiikkiuran edistämiselle.

- Olin siivoajana yhteensä neljä ja puoli vuotta. Ensin metrossa ja sitten Puistolan yläasteella. Muistelen niitä aikoja toisinaan kaiholla, se oli stressitöntä aikaa. Töitä ei tarvinnut ottaa kotiin, jos ei sitä lasketa, että joskus piti kotonakin siivota.

- Taloudellisesti oli tiukkaa. Vieläkin ihmetyttää, kuinka huonot liksat tuollaisilla aloilla voi olla. Aina herää kunnioitus, kun näen siivoojia, jotka jaksavat painaa sitä duunia. Suunnilleen saman rahan voisi saada myös tekemättä yhtään mitään. Tuntipalkka oli ainakin minun aikana 7–8 euroa. Elin kädestä suuhun.

Lue koko Stigin pitkä haastattelu päivän Ilta-Sanomien painetusta lehdestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?