Vailla selitystä: Maailman pisimpään jatkuneen remontin takana olivat aaveet

Kalifornian San Josessa , osoitteessa 525 S Winchester Blvd sijaitsee massiivinen kartano, jota ympäröi vähintäänkin mystinen aura.

Epäonnen luku 13 hallitsee kartanoa.

2.11.2013 12:11 | Päivitetty 2.11.2013 13:28

Winchesterin talossa on 160 huonetta joista 40 on makuuhuonetta ja 6 keittiötä.

Vai miltä kuulostavat portaat, jotka eivät johda mihinkään? Kellotorni, jonne reitin tiesi vain kaksi henkilöä? Ovi tyhjyyteen kolmannessa kerroksessa, oma labyrintti tai luvun 13 esiintyminen kaikkialla rakennuksessa?

Tämä kaikki ja moni muu kysymyksiä herättävä seikka löytyvät Winchester Mystery Housesta – toisesta Yhdysvaltain virallisesta kirotusta talosta.

Sarah Winchester, asevalmistaja Winchesterin perijän leski osti kahdeksan huoneen maatalon nykyään San Josena tunnetulta alueelta vuonna 1884.

Hänen miehensä, asefirman johtoon noussut William Wirt Winchester oli kuollut tuberkuloosiin ja pariskunnan ainoa lapsi Annie Pardee harvinaiseen puutostautiin marasmiin.

Tervetuloa? Tunnelma on hyytävä myös päiväsaikaan.

Yksin jäänyt Sarah vakuuttui, että kyseessä oli Winchesterin kiväärien uhrien vihaisten henkien kosto hänen perheelleen. Hän pelkäsi, että henget ovat kironneet hänetkin ja vainoavat loppuelämän ajan.

Bostonilainen meedio Adams Cooms löysi kuitenkin ratkaisun ongelmaan: Mikäli Sarah muuttaisi länteen, ostaisi talon ja alkaisi rakentaa sitä uusiksi henkien ohjeiden mukaan, kirous väistyisi.

Upporikas perijätär tarttui toimeen. Maatalossa alkoivat muutostyöt, jotka jatkuivat yötä päivää 38 vuoden ajan - Sarah Winchesterin kuolemaan saakka.

Winchesterin talo päätyi Guinnessin Ennätysten kirjaan paikkana, jossa remontti on jatkunut pisimpään yhtäjaksoisesti.

Otsikoihin se päätyi sitten monella muulla tavalla.

Sydänyön vieraat ja numero 13

Winchesterin talossa on 160 huonetta, 52 kattoikkunaa, 10 000 ikkunaruutua ja 3 hissiä. Huoneista 40 on makuuhuoneita ja 6 keittiöitä. Talossa on 40 rappukäytävää, 2000 ovea ja 13 kylpyhuonetta.

Synkät patsaat vartioivat Winchesterin taloa päivin öin.

Rappukäytävät tosin eivät välttämättä johda paikkoihin, jonne keskiverto sisustussuunnittelija ne ohjaisi: Välillä portaat loppuvat kesken tai päättyvät kattoon. Ovet aukeavat välillä seinään, toisinaan taas tyhjyyteen kartanon yläkerroksissa.

Talossa on myös komero, jossa on säilytystilaa peräti 1,3 senttiä sekä huone, jonne ei ole ovea.

Kartanon kellotorni kaiken keskellä näytteli tärkeää roolia Sarahin eläessä. Sinne ei kuitenkaan ollut mitään mahdollisuutta päästä, ellei kavunnut kattojen ylitse. Ainoastaan kaksi Winchesterin talon työntekijää tiesivät salaisen tunnelin, jota pitkin kelloa pääsi kumistamaan.

Seinäpaneelit avautuivat nappia painamalla, kun talon emäntä siirtyi öisiin tapaamisiin.

Naapureiden riemuksi kello löi ainoastaan kahdelta aamuyöllä. Se oli aika, jolloin talon emäntä kulki nappia painamalla aukeavien seinien läpi siniseen huoneeseen ottamaan vastaan uusia remonttiohjeita aaveilta.

Sarah Winchesterin kerrotaan istuneen huoneessa yksin joka yö aamukahdesta aamuneljään. Huoneessa oli 13 naulakkoa varattuna vieraille, mutta heitä eivät muut nähneet.

Epäonnen luku 13 hallitsee kartanoa. Sen 13. kylpyhuoneessa on 13 ikkunaa, useissa huoneissa on 13 kattopaneelia, kasvihuoneessa on 13 lasikupolia ja jopa viemäriaukoissa on 13 reikää.

Winchesterin talon pannuhuone Halloween-valaistuksessa.

Sarah Winchesterin kuoltua 5. syyskuuta 1922 kävi ilmi, että hänen testamentissaankin on 13 kohtaa.

Ainoastaan emännän muinainen puhelinnumero poikkesi kaavasta. Se kuului: Main-15.

Valoilmiöitä ja kosmetiikkaa 1920-luvulta

Winchesterin talo on nykyään suosittu turistikohde. Siellä järjestetään päivittäin opastettuja kierroksia – joiden aikana ei kannata eksyä. Kartanolabyrintissa työkseen kiertävät oppaatkin kertovat, että eivät tiedä minne kaikki reitit johtavat.

Yksi Winchesterin talon kolmesta hissikuilusta.

Halloween on vuoden kohokohtia Mystery Housessa, mutta yöllisiä kierroksia järjestetään muulloinkin.

Toisin kuin saattaisi ehkä olettaa, Sarah Winchesterin kuolema oli täysin luonnollinen. Rakennustyöt loppuivat sen jälkeen kuin seinään, mutta täysin hiljaista talossa ei senkään jälkeen ollut. Joku – tai jotkut – pitivät kertoman mukaan meteliä.

Haunted Houses of California –teoksessa kerrotaan useista kummallisista sattumuksista kartanossa. Perinteisten kahleiden kolinan ja itsestään kääntyvien ovenkahvojen lisäksi talossa on kuultu viheltelyä ja askeltamista. Myös ikkunoiden on väitetty avautuvan itsestään.

Tarinan mukaan talossa on kuultu viheltelyä ja askeltamista. Aavebongarit kertovat myös nähneensä siellä kummia.

Vuonna 2000 tv-ryhmä ihmetteli Sarah Winchesterin kylpyhuoneeseen ilmestynyttä antiikkisen näköistä kosmetiikkapulloa. Seuraavana päivänä pullo oli vaihtanut paikkaa. Henkilökunta väitti kiven kovaan, että kylpyhuone oli lukittu eikä kukaan ollut käynyt välillä sisällä.

Outoja valoilmiöitä ja hahmoja käytävillä

Rajatietoa tutkiva Nirvana Foundation pyysi lupaa saada yöpyä talossa. Tiimiin kuuluivat mm. San Josen yliopiston tutkija Ann Fockelmann, Haunted Houses of California –teoksen kirjoittanut Antoinette May sekä hänen ystävänsä, meedio Sylvia Browne.

Salakäytävän kartanon kellotorniin tiesi vain kaksi ihmistä. Toinen reitti kulki kummitustalon kattojen yli.

Kirjassa kerrotaan kuinka yön aikana lämpötila talossa vaihteli oudosti. May kuvailee nähneensä selittämättömiä liikkuvia valoja käytävillä. Browne puolestaan kertoi pariskunnasta, joka tuijotti vierailijoita Sarah Winchesterin makuuhuoneesta.

Winchesterin talo on esiintynyt sittemmin lukuisissa amerikkalaisissa paranormaaleja ilmiöitä tutkivissa reality-ohjelmissa. Kauhukirjailija Stephen King sai siitä inspiraation Rose Red –televisiosarjaansa.

Yöpyisitkö täällä? Halloweenina Winchesterin kartanoon pääsee myös yöaikaan.

Toistaiseksi oudot ilmiöt talossa ovat vailla selitystä. Kuten myös se, mistä kartanosokkelon rakennusohjeet todella tulivat…

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?