Dome Karukoski: Muistan sen tunteen, kun halusin vain kostaa kiusaajilleni - Viihde - Ilta-Sanomat

Dome Karukoski: Muistan sen tunteen, kun halusin vain kostaa kiusaajilleni

Dome Karukoski purki oman, koulukiusaamisesta kertyneen vihansa lopullisesti Leijonasydän-elokuvassa.

Dome Karukoski ohjasi Leijonasydämen.­

10.10.2013 15:29

Elokuvaohjaaja Dome Karukosken oma historia näkyy ensi viikolla ensi-iltansa saavassa Leijonasydän-elokuvassa.

Peter Franzénin, Jasper Pääkkösen ja Laura Birnin tähdittämä elokuva pureutuu kahden suuren tunteen, rakkauden ja vihan syy-seuraus -suhteisiin. Karukoskella itsellään on paljon kokemusta piilotetusta vihasta, joka tuhoaa ihmistä.

- Oma koulukiusaamistaustani on tässäkin tarinassa vahvasti läsnä. Yritän parantaa maailmaa sen asian suhteen, Karukoski myöntää.

- Minua tuijotettiin ja kiusattiin ala-asteella, koska olin outo ja erilainen. Muistan vieläkin, miten vihasin koulukiusaajiani. Pahinta oli tunne siitä, että olen ulkopuolinen. Leijonasydän-elokuvassa uusnatsien viha maahanmuuttajia kohtaan purkautuu aika ajoin rajustikin, ja osansa vihasta ja koulukiusaamisesta saa Laura Birnin esittämän Sarin tummaihoinen poika Rhamadhani (Yusufa Sidibeh).

Väkivallalla mässäilyn sijaan Karukoski pyrkii kertomaan tarinat vihan ja koulukiusaamisen takaa.

- Halusin ymmärtää näitä henkilöhahmoja ja heidän taustojaan, ja nähdä, mistä viha kumpuaa. Usein se tulee jostain ulkopuolisesta uhkasta ja turvattomuudentunteesta, Karukoski pohtii. - Pääsin aikoinaan omasta vihastani eroon, kun aloin käsitellä asioita. Voin heti paljon paremmin, kun en pitänyt vihaa sisälläni. Kyproksella ensimmäiset neljä vuotta kasvanutta Karukoskea kiusattiin koko ala-asteen ajan syntyperästään ja ulkomaisesta nimestään. Kiusaaminen oli henkistä ja fyysistä. - Muistan sen tunteen, kun halusin vain kostaa kiusaajilleni. Vähitellen tajusin, että vihan tunne ei auta minua paranemaan millään tavalla. Onneksi löysin uusia kavereita, jotka ymmärsivät halailun ja lällyyden merkityksen. Karukoski kiittää myös äitiään, koulun kuraattoria, opinto-ohjaajaa ja uutta rehtoria siitä, että hänen kiusaamisensa loppui yläasteelle siirryttäessä. - Sain käsiteltyä asiat puhumisen ja analysoinnin kautta. On hienoa, että monissa kouluissa kiusaamisen kitkemiseksi tehdään todella paljon töitä, Karukoski kiittelee.

- Äitini rakasti minua entistä enemmän, ja rehtori ymmärsi ja halaili. Se vei minua eteenpäin. Mutta kyllähän kiusaaminen heikensi itsetuntoani ja aiheutti minulle pitkäksi aikaa kauhean miellyttämisen tarpeen. Sitä olen korjaillut sitten myöhemmällä iällä ja yrittänyt olla hakematta liikaa hyväksyntää muilta. Karukosken viesti itse elokuvassakin on vahva. - Viha syntyy siitä, kun me katkeroidumme jostain asiasta, ja vihan tunteet tuottavat väkivaltaa. Olen nähnyt ympärilläni paljon synkkiä ihmiskohtaloita - eroja ja lomautuksia, Karukoski sanoo. Rakkaus voittaa aina vihan, kun sille antaa mahdollisuuden. Leijonasydän-elokuvan ensi-ilta 18. lokakuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?