Viihde

IS arvioi syyspervon: Kokoelma hassuja tekstimokia saa hihittelemään

Julkaistu: , Päivitetty:

Toimittaja Miska Rantanen keräsi parikymmentä vuotta hauskoja tekstivirheitä. Nyt hän jakaa ne kaikille kirjassaan.
Tutut tietävät, että kokenut politiikan toimittaja, tietokirjailija Miska Rantanen on parantumaton hykertelijä. Hän on muun muassa hihitellyt ikänsä hauskoille mokille, joita on nähnyt painetussa tekstissä, lehdissä, mainoksissa tai kylteissä.

Rantanen on myös kerännyt 1990-luvulta asti kuvia näistä tekstivirheistä. Nyt hän jakaa harrastuksensa hedelmät muille. Rantasen uutuusteos Kukkiva syyspervo ruukussa - Kirjallisen viestinnän tähtihetkiä julkaistiin tällä viikolla.

Kirjassa on yli 150 sivua kieltämättä hykerryttävää materiaalia.

- Ainahan hassut kuvat ovat naurattaneet, Rantanen toteaa.

- Tämä on jatkumoa perinteiselle faksihuumorille.Rantanen huomauttaa, että miehet ovat lähetelleet toisilleen tuhmia kuvia heti, kun siihen on ollut välineet. Internetin ja varsinkin sosiaalisen median aikana hauskojen kuvien jakaminen kasvanut koko kansan harrasteeksi.

- Niin kauan kuin on kirjoitettu, on kirjoitettu väärin, Rantanen toteaa toimittamansa kirjan esipuheessa.

Kirjaa unohtuu helposti selailemaan, mikä lienee sen perimmäinen tarkoitus. Jotkut lapsukset eivät välttämättä aukea heti. Virhe voi olla pienikin, kunhan se on saanut tekijän naureskelemaan.

Tuhmuudet ovat pikkutuhmuuksia


Jotkin hassuttelut ovat entuudestaan tuttuja. Mukana ovat muun muassa työvoimapulan takia suljettu Sonkajärven työttömien ruokala ja ABC-ketjun lahjakortti, jolla saa syödä kaksi ihmistä oman valinnan mukaan.

Lehdistön mokia kirjasta löytyy paljon. Klassisimpia on oululaisessa Kansan Tahto -lehdessä vuonna 1981 julkaistu kuvateksti: "Ovatko nämäkin kaksi punatukkaista lesboa jälkikasvua saaneet aikaan vai ovatko jostain äpärän kidnapanneet?" Siinähän on tiettävästi taittovaiheen "vitsi"teksti jäänyt lopulliseen versioon.

Lause on kirjan rääveimmästä päästä, ja sekin nykyajan mittapuulla melko kesy. Näinä internethärskiyksien aikoina tulee tunne, että kirjasta puuttuu jokin nykyhuumorin elementti.

- Ei ole karkeuksia, Rantanen sanoo.

Miksei?

- Ehkä seuraavassa osassa.

Hän puhuu totta. Kukkiva syyspervo ruukussa on kiltti kirja. Satunnaiset tuhmuudetkin ovat pikkutuhmuuksia.

Kuten eräänkin lehden otsikko: "18-vuotias haaveilee jo omasta pesästä."

Arvion kirjoittaja ei ole puolueeton, sillä hän on naureskellut Miska Rantasen kaskuille oluthuoneissa ja uutispöydissä jo kymmenkunta vuotta.

Korjattu klo 16.10: Kirjaan päätynyt kuvateksti punatukkaisista naisista ei alunperin ollut Pohjolan Työ -lehdessä, vaan oululaisessa Kansan Tahdossa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt