Tätä laulua ei uskalleta laulaa Venäjällä - Viihde - Ilta-Sanomat

Tätä laulua ei uskalleta laulaa Venäjällä

Jokainen on vähän homo -kappaleelle on ollut vaikea löytää venäläistä laulajaa.

Muusikko Jukka Takalo esitti kappaleensa Jokainen on vähän homo Ilmakitaransoiton MM-kisojen finaalissa Oulussa myöhään perjantai-iltana 23. elokuuta 2013. Taustalla kisan finalisteja.­

2.9.2013 18:01

 Jukka Takalo on teettänyt kulttihitistään Jokainen on vähän homo venäjänkielisen käännöksen. Kukaan mukaan kysytty venäläinen laulaja ei kuitenkaan uskalla esittää kappaletta omalla nimellään.

Haukiputaalaisen laulaja-lauluntekijä Jukka Takalon Jokainen on vähän homo -kappale katsottu YouTubessa noin 1,1 miljoonaa kertaa.

Nyt Takalo haluaa kappaleelle lisää kuulijoita idästä. Kaikki olisi valmista kappaleen venäjänkielistä versiota varten, mutta kukaan mukaan kysytty venäläislaulaja ei ole ottanut studiokeikkaa vastaan.

-Kaikki olisivat halukkaita laulamaan sen, mutta kukaan ei uskalla, Takalo kertoo.

Takalo sai idean venäjänkielisestä versiosta elokuussa Moskovassa järjestettyjen yleisurheilun MM-kisojen jälkeen. Moskovassa puheenaiheeksi nousivat sateenkaarikynsillään venäläisten seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeustilanteen puolesta protestoineet urheilijat.

Ensin Takalo koki, ettei hän voi lähteä venäläistä kulttuuria tuntemattomana levittämään kappalettaan. Mutta sitten Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Risto Niemisen uutisoitiin kieltäneen kansainvälisen olympialiikkeen sääntöihin vedoten suomalaisurheilijoiden sateenkaarikynnet ja muut ”poliittiset mielenilmaukset” tulevissa Sotshin olympialaisissa, päätti Takalo toimia.

-Tuntui, että nyt häpäistään olympialiikkeen periaatteita.

Hän kuulutti sosiaalisessa mediassa kääntäjää kappaleelleen ja se löytyi. Mutta laulajaa ei meinannut löytyä millään.

Lopulta Venäjältä pois muuttanut laulaja tulkitsee käännöksen, mutta anonyymisti.

-Olisin tietysti toivonut, että hän olisi voinut laulaa sen nimellään, mutta hänellä asuu edelleen sukulaisia Venäjällä. Hän haluaa päästä käymään siellä jatkossakin, Takalo kertoo.

Takalo korostaa, että Jokainen on vähän homo -kappale on sovitteleva. Sen on tarkoitus vaikuttaa asenteisiin hienovaraisesti, ei jyräämällä.

-Tarkoitus ei ole rienata, eikä kappaletta ole suunnattu mitään hallituksia vastaan. Jos ihmisten asenteet kuitenkin lievenisivät, hän toivoo.

Suomessa hän on huomannut, että ilmapiiri on muuttumassa.

-Esimerkiksi presidentinvaalien aikaan jossain Kälviällä törmäsi änkyröihin, jotka sanoivat etteivät voi äänestää Pekka Haavistoa, koska hän on homo. Silti samat äijät laulavat kännipäissään tuota kappaletta, Takalo nauraa.

-Lisäksi olen kuullut, että homottelu on kouluissa vähentynyt. ”Homo” on menettänyt tehoa haukkumasanana.

Kappaleesta on tullut varsin suosittu. Äskettäin Oulun Rotuaari-kävelykadulla järjestetyssä Ilmakitaransoiton MM-kisojen oheistapahtumassa Takalo toimi esilaulajana jättikaraokessa, jossa 3500 ihmistä lauloi Jokainen on vähän homo.

Radiosoittoa Jokainen on vähän homo ei kuitenkaan ole Suomessa kaupallisilla radioasemilla saanut. Takalon soitetuin kappale on edelleen hänen Aknestik –yhtyeelleen tekemä Suomirokkia.

Juuri julkaistulla uudella suomenkielisellä albumillaan Jukka Takalon Maakinen Mysteeri Trio on laajentanut musiikillista linjaansa Aknestikin helisevistä kitaroista Veikko Lavin ja Tatu Pekkarisen, poljennoltaan Manu Chaon ja Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaanin mieleen tuovan reippaaseen kuplettiin.

-Musiikki on vain väline, hän vähättelee tyylivalinnan merkitystä.

Ainakin Takalon kyky tehdä hauskoja ja provosoivia kappaleiden nimiä on säilynyt. Ehkä joku kappaleista Me olemme vain töissä täällä, Oodi mulkuille, Alkoholin taikaa tai Tahdon sinua kuin maailmanrauhaa käännetään vielä joskus venäjäksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?