Viihde

Suomalaisnäyttelijöiden yritys konkurssiin - "Olisi toisinkin voinut lopettaa"

Julkaistu:

Pirkanmaan käräjäoikeuden listoilla näkyy Näyttelijäosuuskunta Koitosta koskeva riitajuttu. Osapuolina ovat Koitoksen konkurssipesä sekä näyttelijä Aimo Räsänen.
Mistä on kysymys, näyttelijä Aimo Räsänen?

- Kun haaste tuli, me saimme asian saman tien sovittua. Se asia ei koskaan mene käräjille asti, sanoo Aimo Räsänen.

Koitos oli tamperelaisten näyttelijöiden perustama osuuskunta. Siinä olivat mukana muun muassa Salatuista elämistä tuttu Anneli Ranta sekä Puhtaiden valkeiden lakanoiden Perttu Pesä, josta sittemmin tuli Tampereen apulaispormestari ja tapahtumajohtaja.

Koitoksen jäseniä olivat monista tv-sarjoista tutut Otto Kanerva ja Asko Sahlman, samoin Tampereen tunnetuimmat radiokasvot Hönttä ja Toippari, eli Harri Järvinen ja Ilkka A. Jokinen.

Stand up -koomikot Ilari Johansson ja Mika Eirtovaara tekivät töitään Koitoksen kautta.

Koitoksen tilejä hoiti maalaiskomedioista ja Ihmisten puolueesta tuttu näyttelijä Asko Sahlman. Espoon teatterin näytöksestä palaamassa ollut Asko Sahlman kuoli syyskuussa 2011, kun hänen moottoripyöränsä joutui Lempäälässä vesiliirtoon ja törmäsi kaiteeseen.

- Asko hoiti Koitoksen tilit. Kukaan muu ei tiennyt todellista tilannetta, en minäkään, kertoo Koitoksen toimitusjohtaja, näyttelijä Esko Rissanen.

- Askon kuoleman jälkeen jouduimme katsomaan ja selvittämään tilejä. Nähtiin, että miinuksella ollaan. Vuoden aikana osuuskunnalle oli tullut reippaasti tappiota.Rästissä oli muun muassa veroja ja työnantajamaksuja. Maksuohjelman avulla osuuskunta yritti selviytyä veloistaan. Kassassa oli rahaa, ja osa laskuista saatiin maksettua. Verottajan mielestä maksuohjelma oli liian hidas.

- Tilanne loppui päävelkojan kiireisiin. Maksusuunnitelma ei kelvannut verottajalle, kertoo Koitoksen toimitusjohtaja Esko Rissanen.

- Kun yksi velkoja ei suostu, asia on sillä selvä. Toistakymmentä vuotta oltiin toimittu säällisesti, mitään huomautettavaa ei ollut, Rissanen sanoo.

- Meillä oli virkeetä toimintaa. Pahoilla mielin oltiin, kun lopetettiin näin. Olisi sen toisinkin voinut lopettaa.

Koitoksen velat jäivät näyttelijöiden maksettavaksi.

- Joillekin ei jäänyt mitään maksettavaa, toisille jäi jotain, Esko Rissanen kertoo.

Viimeisiä velkoja oli tarkoitus puida oikeudessa, mutta elokuun alkupuolella syntyi sopimus. Näyttelijä Aimo Räsäsen mukaan kysymys oli muutamasta tuhannesta eurosta.

Näyttelijät laskuttivat keikoistaan Koitoksen kautta, ja Koitos myös tuotti esityksiä. Joensuun kesäteatteriin tuotettu Mooseksen perintö oli sinä kesänä tappiollinen, ja siihen kaatui Koitos

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt