Linda Lampenius: "Oksensin vatsani rikki" - Viihde - Ilta-Sanomat

Linda Lampenius: "Oksensin vatsani rikki"

Munuaisvaivat, sietämättömät vatsakivut, korkeat tulehdusarvot, anemia. Linda Lampenius kertoo tulevassa kirjassaan syömishäiriöistään kaiken.

19.8.2013 10:38

Viulisti Linda Lampenius kirjoittaa parhaillaan kirjaa elämänsä synkimmistä hetkistä, jotka hän kohtasi vuosituhannen vaihteessa.

Jo 14-vuotiaana anoreksiaan sairastunut Linda joutui tuolloin useampaan otteeseen sairaalaan anoreksian ja ortoreksian vuoksi. Hän julkaisi viikonlopun aikana Facebookissa kuvia sairaala-ajoiltaan.

Ilta-Sanomien tavoittama Linda kertoo, miten hän ajautui loputtomalta tuntuvaan sairauskierteeseen, joka olisi voinut viedä häneltä jopa hengen.

- Olin kärsinyt näistä kahdesta sairaudesta teini-iästä asti. Vuosina 1996-99 rasvaprosenttini ei koskaan ylittänyt yhdeksää prosenttia. Lopulta keho ei jaksanut enää, Linda kertoo.

- Kädet ja jalat eivät halunneet totella normaalisti. Vatsakivut olivat lähes sietämättömiä. CRP oli yli 100. Kärsin myös anemiasta ja nestevajauksesta.

Yksi sairaalareissu johti pian jo seuraavaan, sillä Linda ei itse halunnut kohdata ongelmiaan.

- Ennen toista sairaalareissua sain ongelmia vasemman munuaiseni kanssa. Puolet vasemmasta keuhkosta meni kasaan ja loppuosassa keuhkoa oli nestettä, Linda muistelee.

- Kun vihdoin sain palata kotiin, minulle sanottiin sairaalassa, että minun on levättävä ja syötävä, ja minut laitettiin pitkälle sairauslomalle.

Linda ei sairauslomasta piitannut, vaan jo muutaman päivän päästä hän päätti lähteä Lontooseen.

- Esiinnyin, harjoittelin ja treenasin taas salilla päivittäin. En syönyt muuta kuin kasviksia ja proteiinia.

Ensimmäinen esiintyminen tämän sairaalareissun jälkeen oli kruunuprinsessa Victorian syntymäpäivillä Öölannissa 14. heinäkuuta. Sitten Linda sairastui bulimiaan. Elettiin syksyä 1999.

- Kehoni "kesti" bulimiaa vuoteen 2006. Vuosina 2004-2006 oksensin 5-8 kertaa vuorokaudessa. 2006 olin taas sairaalassa Tukholmassa kolme kertaa kesän aikana, Linda kertoo.

- Kaikki kehossani oli jotenkin epäkunnossa. Olin oksentanut rikki vatsani. Kolmannen sairaalareissun jälkeen sain lähetteen syömishäiriöklinikalle Tukholmaan.

Bulimia paljastui vuonna 2006, ja paraneminen alkoi pikku hiljaa. Linda kävi jo aktiivisesti terapiassa, ja muiden samassa tilanteessa olevien tuki auttoi.

- Tapasin aviomieheni Martinin joulukuussa 2006. Hän tiesi, että olin sairastanut bulimiaa kauan ja että tilanne oli ollut hyvin vakava kesällä 2006. Yhteiset ystävämme, jotka tutustuttivat meidät toisillemme, kertoivat Martinille kaiken.

- Martin otti asian puheeksi ensimmäisenä iltana, kun tapasimme. Ensin halusin vain paeta paikalta, mutta sitten annoin periksi ja päästin hänet elämääni. Luulen, että se pelasti minut. Opin syömään normaalisti, enkä enää hävennyt sairauttani.

Vuonna 2011 Linda kertoi syömishäiriötaustastaan Ruotsissa tunnin mittaisessa tv-ohjelmassa.

- Kerroin siitä, miten olin pystynyt pitämään sairaudet salassa kaikilta, myös perheeltä ja poikaystäviltäni. Palaute oli järjetön. Jumalaton määrä tyttöjä, naisia ja vanhempia otti minuun yhteyttä ohjelman jälkeen.

- Tiesin, että sairaudet olivat hyvin yleisiä, mutta pelästyin, kun ymmärsin, kuinka moni kärsii koko ajan kertomatta kenellekään. Silloin päätin kirjoittaa kirjan aiheesta.

Forum/Bonnierförlagen julkaisee kirjan ensi vuonna.

- Tuntuu ihmeelliseltä, että en itse ymmärtänyt kuinka paljon pahaa tein keholleni, kun laihdutin ja ylitreenasin.

- Kun kärsin bulimiasta, tiesin, että olin vakavasti sairas, mutta en uskaltanut kertoa kenellekään, koska häpesin ja olin niin masentunut. KATRI UTULA

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?