Viihde

Vesa Vierikko antoi tytärtään kosiskelleiden Kotikatu-tekijöiden kuulla kunniansa

Julkaistu:

ISÄ JA TYTÄR SAMALLA LAVALLA
Vesa Vierikko, 57, näyttelee kesäteatterissa ensimmäisen kerran 15 vuoteen. Samalla lavalla on myös tytär Helena.
Näyttelijälegenda Vesa Vierikko ei ole esiintynyt kesäteatterissa sitten 1990-luvun puolivälin. Sitä ennen hän näytteli viitenätoista kesänä Suomenlinnassa. Lopulta suomalainen kesäsää vei voiton.

- Silloin päätin, ettei enää. En jaksanut tapella ukkosta ja tuulta vastaan. Lisäksi minulta hajosi selkä. Ajattelin, että nyt se loppui, Vierikko sanoo.

Takki kääntyi tänä kesänä, kun Vierikko pestattiin Heinolan kesäteatterin
Diivat-farssiin.

- Kun tässä on niin mukava porukka, mies sanoo vaatimattomasti.

Hän koheltaa lavalla
Sari Havaksen, Puntti Valtosen ja tyttärensä, näyttelijä Helena Vierikon kanssa. Vierikon mukaan työskentely yhdessä tyttären kanssa on mutkatonta. Molemmilla on omat roolihenkilönsä, eikä silloin olla isä ja tytär.

- Ei siinä ole henkilökohtaista "minun lapseni" -ajatusta. Se on roolihenkilö, joka tapaa toisen roolihenkilön. Jos ne eivät tunne toisiaan, ne eivät tunne. Se on näyttelemisen juju, hän pohtii.

Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professorina Vierikko ehti opettaa myös Helenaa. Opetustilanteita lukuun ottamatta tytär ei ole kysellyt neuvoja isältään.

- Silloin kun harjoitellaan, on lupa kevyesti kommentoida. Eivät näyttelijät yleensä kommentoi toisten tekemisiä. Siinä astutaan helposti toisen reviirille, Vierikko sanoo.

Helena Vierikko on samaa mieltä.

- Isä on käynyt katsomassa jonkin verran juttujani. Jos kysyy palautetta, aina hänellä on jotain sanottavaa. Olemme kuitenkin erilaisia, teemme töitä eri lähtökohdista, hän sanoo.

Vesa Vierikko muistaa elävästi, kuinka Helena ensi kerran kiinnostui näyttelemisestä. Tuolloin tytär oli 15-vuotias ja saanut soiton
Kotikadun tekijöiltä. Isä-Vierikko hurjistui asiasta.

- Ne ottivat yhteyttä 15-vuotiaaseen tyttöön, eivätkä sen vanhempiin. Että kiinnostaisiko! No totta kai 15-vuotiasta kiinnostaa. Nostin hirveän äläkän, että jumalauta, et mene, Vierikko täräyttää.

Lopulta mies soitti tekijöille ja antoi näiden kuulla kunniansa.

- Soitin sinne, että mitäs tämä nyt on. Minun tyttäreni ei tule siihen sarjaan, joka tuskin paria vuotta kestää, Vierikko nauraa.

Lukion jälkeen Helena haki ja pääsi Teatterikorkeakouluun. Tuolloin hän olikin jo isänsä mielestä tarpeeksi kypsä ammattiin.

- Siinä iässä on jo eväitä vastaanottaa julkisuus, ja ymmärtää mistä johtuu, että ihmiset kuolaavat perään, tai ovat veemäisiä, Vierikko sanoo.

Viimeiseen vuoteen Vesa Vierikkoa ei ole näkynyt Teatterikorkeakoululla. Hän lopetti professuurinsa maksimiajan jälkeen. Pesti pyritään vaihtamaan 10 vuoden välein.

- Uhrata kymmenen vuotta ammatistaan on jo riittävän pitkä aika. Aion hankkia elantoni tällä ammatilla edelleen.

- Risto Räppääjä tulee loppukesästä, sitten menen Kaupunginteatteriin vierailemaan, näyttelijä kertoo tulevaisuudestaan.


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Tuoreimmat