Viihde

Tangokuningatar Kirsi Rannolla parantumaton sairaus - ei hoitokeinoa

Julkaistu: , Päivitetty:

Vuoden 1998 tangokuningattaren Kirsi Rannon ääni hävisi puoli vuotta. Harvinaislaatuiseen sairauteen ei ole hoitokeinoa.
Laulaja Kirsi Rannon, 34, äänessä on harvinaislaatuista positiivisuutta, ajatellen mitä hänelle on juuri kerrottu. Hänellä on spasmodinen dysfonia, eli kurkunpäänlihasten liikehäiriö.

Ranto on peräänantamaton ja sanoo, ettei suostu luovuttamaan.

- Haluan selvittää kaikki paranemiseen käytettävissä olevat keinot, jotta pystyn jälleen laulamaan täydellä teholla, hän huomauttaa.

Ranto kertoo Ilta-Sanomille, että hänen äänensä hävisi puoli vuotta sitten. Hän pystyi vaivalloisesti puhumaan, mutta laulamisesta ei oikein tullut mitään. 15 vuoden takainen tangokuningatar kertoo ryhtyneensä tuolloin tutkimaan, mistä oikein on kyse.

- Selvitin kuuden kuukauden aikana, mikä minulla on. Joten olin diagnosoinut jo taudin itselleni ja tavallaan ymmärsin todellisuuden. Kun sitten sain lääkäriltä tietää asian mustaa valkoisella, olihan se kolahdus. Nyt menen tästä eteenpäin päivän kerrallaan, Kirsi Ranto huokaa.

Ranto huomauttaa tietävänsä ja kuulleensa, ettei sairaudelle ole löydetty hoitokeinoa.

- Sitä voi väliaikaisesti helpottaa, mutta vielä en tiedä miten minun käy. Haluan huomauttaa, etten ole lopettamassa uraani, vaikka foniatri sanoikin minulle, että tautini voi merkitä uran loppua. Tarkoitukseni on selvittää, onko asialle jotain sellaista tehtävissä, mitä suomalainen lääketiede ei vielä ole tunnustanut.

Suosittu laulaja huomauttaa, että äänen tuottaminen on edelleen laulaessa vaikeaa, eikä lauluääni ole sellainen kuin sen pitäisi olla.

- Silti teen sovitut keikat. En anna periksi, enkä peru keikkojani, hän sanoo napakasti.

Aiheesta lisää tänään ilmestyneessä Ilta-Sanomien printtilehdessä.

Päivitetty klo 14.31: Spasmodisen dysfonian määritelmä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt