Yrjö Parjanne on kuollut - Viihde - Ilta-Sanomat

Uuno Turhapuro -näyttelijä on kuollut

Julkaistu: 31.5.2013 8:50, Päivitetty 31.5.2013 10:32

Muun muassa Uuno Turhapuro Epsanjassa ja Uuno armeijan leivissä -elokuvista tunnettu Yrjö Parjanne on kuollut.

Näyttelijä Yrjö Parjanne menehtyi eilen torstaina. Erityisesti Uuno Turhapuro -elokuvista tunnettu 84-vuotias Parjanne vietti viimeiset kuukautensa Herttoniemen sairaalan vuodeosastolla, jonne hän joutui joulukuussa sairauskohtauksen jälkeen. - Kävimme maaliskuussa katsomassa häntä sairaalassa. Tuli mieleen, että se oli viimeinen kerta, kun näimme hänet. Niin siinä valitettavasti kävi, Parjanteen pojantytär Erja Saari kertoo IS:lle. Aikaisemmin virkeä ja aktiivinen isoisä pysyi kahden sairauskohtauksen jälkeen noin puoli vuotta vuodepotilaana. Vaikka Parjanteen kunto heikkeni nopeasti, viimeiset vuotensa hän oli erittäin hyvässä kunnossa. Koko eläkeikänsä Parjanne teki mainoksia, elokuvia ja tv-sarjoja. Lisäksi hän toimi Tyyne-vaimonsa omaishoitajana. Tyyne Parjanne menehtyi vuonna 2010.

- Viimeiset vuodet menivät vaarilla hyvin. Ajattelinkin, että isovanhemmat ovat ikuisia, Erja Saari sanoo.

Uuno Turhapuro armeijan leivissä -elokuvassa Yrjö Parjanne näytteli Vesa-Matti Loirin ja Helge Heralan kanssa.

Näyttelijänura vei Parjanteen mukanaan heti kansakoulun jälkeen. Ensin mies näytteli Kouvolan harrastajateatterissa, josta kasvoi myöhemmin kaupunginteatteri. Vuonna 1982 Parjanne vaimoineen muutti Helsinkiin. Hän näytteli 67-vuotiaaksi asti Kansallisteatterissa.

- Vaari ei koskaan ollut eläkkeellä. Hän lähti saappaat jalassa, Saari sanoo. Niin paljon kuin Parjanne pitkin näyttelemisestä, lapsenlapsensa mukaan hän ei koskaan puhunut töistään, ellei erikseen kysytty. Niinpä Saari ei ole kuullut isoisänsä puhuvan esimerkiksi Turhapuro-elokuvista. - Sen muistan, että pääsimme serkkuni kanssa noin 10-vuotiaina katsomaan silmät ymmyrkäisinä Uuno Turhapuro armeijan leivissä -elokuvan kuvauksia Santahaminaan.

Parjanne teki urallaan kymmeniä tv- ja elokuvarooleja teoksissa, kuten Manillaköysi, Tuntematon sotilas, Ruusun aika, Team Ahma ja Benner & Benner.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?