J.Karjalaisen uusin tempaus kolahtaa tänään 282 794 postiluukusta: "Aika epätodellinen tunne" - Viihde - Ilta-Sanomat

J.Karjalaisen uusin tempaus kolahtaa tänään 282 794 postiluukusta: "Aika epätodellinen tunne"

Tänään keskiviikkona Aku Ankassa ilmestyy tarina, joka on laulaja-lauluntekijä J. Karjalaisen käsialaa.

Sarjakuvan kirjoittaminen oli J. Karjalaiselle luonteva prosessi. Hän halusi sijoittaa ankat kotoisaan ympäristöön Ankkalinnaan, sillä sellaisista tarinoista hän piti lapsena.­

29.5.2013 9:40

Kokkikahakka-nimisessä sarjakuvassa tv:n kokkiohjelma saa Akun leveilemään ruoanlaittotaidoillaan. Veljenpojat eivät kehuskelua usko, ja pian pystyssä on kisa.

J. Karjalainen kertoo, että sarjakuvan kirjoittaminen oli yllättävän luonteva prosessi. Syyksi hän arvelee, että lauluja tehdessään hän näkee musiikin kuvina.

J. Karjalaisen tarinassa Aku erehtyy kehuskelemaan kokkaustaidoillaan, jolloin ankanpojat haastavat hänet kokkauskisaan.­

- On kieltämättä aika epätodellinen tunne, kun saattoi tanssittaa lapsuutensa sankareita oman pillinsä mukaan, Karjalainen sanoi Sanoma Magazinen tiedotteessa.

Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä kertoo IS:lle, että J. Karjalainen oli yksi niistä muutamasta suomalaisesta, jotka lapsuusvuosinaan saivat ankkamaestro Carl Barksilta vastauksen fanikirjeeseensä.

Teinivuosinaan muusikko on myös käynyt kirjeenvaihtoa Aku Ankan toimituksen kanssa. Nuo fanikirjeet, joissa nuori J. Karjalainen esimerkiksi kyselee tiettyjen ankkasarjojen perään, löytyvät edelleen toimituksen arkistosta.

J. Karjalaisen tarina ilmestyy keskiviikon Aku Ankassa.­

Hyyppä arvioi, että tarinan pitäminen tutuissa maisemissa on leimallista juuri J. Karjalaiselle.

- Se on vähän kuin blues-kaavan säätäminen, otetaan vanhat hyvät ainekset ja tehdään niistä uusi toimiva biisi. Näinhän tarinakin toimii.

Hyypän mukaan yleisö on ottanut hyvin vastaan julkkistekijät.

Johanna Sinisalon ja Hannu Mänttärin Maailman suurin pizza julkaistiin viime vuonna Norjassa. Lukijat valitsivat sen sikäläisen Akkarin parhaaksi. Eihän Norjassa kukaan tunne heitä, se meni ihan ankkasarjan kriteereillä, hän kertoo.

Aku Ankkaa ovat kirjoittaneet aiemminkin toiset taiteilijat. Juhlavuoden 2011 kunniaksi Aku Ankassa on nähty tarinoita esimerkiksi kirjailijoilta Jari Tervo ja Leena Lehtolainen.

Aku Ankkaa Suomessa julkaisee Sanoma Magazines Finland ja sen levikki on 282 794. Eri lukijoita lehdellä on liki miljoona.

Kuuntele J.Karjalaisen mietteitä Aku Ankan tekemisestä Radio Aallon podcastista tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?